Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας Facebook Twitter
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν τον ειδικό χώρο του Αρχείου Καβάφη για να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις του Αρχείου. Φωτό.: Stavros Petropoulos
0

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετείχε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικές από τις κυριότερες δράσεις του, αλλά και να οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 -και καθώς η φετινή Έκθεση τιμούσε τον ελληνικό πολιτισμό-, το Αρχείο Καβάφη άνοιξε έναν εκτενή διάλογο για τον σημερινό «οδικό χάρτη» του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τέσσερις γόνιμες συζητήσεις.

Οι πολύ επιτυχημένες αυτές διαλέξεις έτυχαν μεγάλης απήχησης τόσο από το ρωσικό όσο και από το διεθνές κοινό, το οποίο συμμετείχε στο διάλογο που αναπτύχθηκε με πλήθος ερωτήσεων.

Η διάδραση μάλιστα με το ρωσικό κοινό παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον, και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ολοκληρωμένη έκδοση του μεταφρασμένου στα ρωσικά συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη.

Η παρουσία του Αρχείου Καβάφη στην 29η ΔΕΒ Μόσχας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι ο Καβάφης είναι ένας ποιητής που ξεπερνάει τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα.

Όσον αφορά τις επιμέρους εκδηλώσεις, στην εναρκτήρια συζήτηση «Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ.Αριστείδης Μπαλτάς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού κ.Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, το βάρος δόθηκε στη θεσμική διαχείριση του πολιτισμού, στην ταύτιση της Ελλάδας με την κρίση, αλλά και στις δυνατότητες εξόδου από αυτήν με όχημα και αφετηρία τον πολιτισμό.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας Facebook Twitter
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος που στέγασε το Αρχείο Καβάφη στη ΔΕΒΜ στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Φωτό.: Stavros Petropoulos

Στη δεύτερη συζήτηση «Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος», στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Λεμονοσόφ, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε πρακτικές και προτάσεις που αφορούν στο ελληνικό παράδειγμα και μπορούν να ενισχύσουν ή και να διασώσουν τους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και την εκδοτική παραγωγή.

Στην τρίτη συζήτηση με τίτλο «Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν» το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη σημασία της νεοελληνικής παραγωγής πέρα από το βάρος της αρχαιοελληνικής γραμματείας, στην προσβασιμότητά της στον αναγνώστη, αλλά και στις προοπτικές απεύθυνσης σε ένα διεθνές κοινό.

Τέλος, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας ως θεσμική αποστολή τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του καβαφικού έργου, καθώς και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργάνωσε μία τέταρτη συζήτηση με τίτλο «Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου».

Στη συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκαν εκτενείς και ενδιαφέρουσες αναφορές στο ιστορικό των μεταφράσεων του Καβάφη στα ρωσικά, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης έως τις μέρες μας, ενώ επιπρόσθετα ο Θοδωρής Χιώτης και ο Δημήτρης Παπανικολάου παρουσίασαν τη μέχρι τώρα δράση του Αρχείου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας Facebook Twitter
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Θοδωρής Χιώτης, Γιάννης Παλαβός στη συζήτηση «Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν». Φωτό.: Stavros Petropoulos

Η 29η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Μόσχας πραγματοποιήθηκε στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο αποτέλεσε έναν χώρο ιδιαίτερο και ξεχωριστό για το Αρχείο Καβάφη. Εκεί είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα ετερογενές και πολυπληθές κοινό, το οποίο διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.