Οι καινούργιες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας λογόκριναν τη συμμετοχή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου» (Call Me By Your Name) και την έθεσαν εκτός από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου.

 

Ο επιβλέπων φορέας είναι πλέον το Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ το οποίο απέκτησε όλες τις σχετικές αρμοδιότητες για τα μίντια και τον κινηματογράφο.

 

Παρά το διαβόητο παρελθόν της Κίνας όσον αφορά τη λογοκρισία - σεξ, βία και προβολή της εικόνας της Κίνας -, οι αρχές έως τώρα είχαν ανάμεικτη αντίδραση όταν το περιεχόμενο αναφερόταν σε ομοφυλοφιλία ή θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

 

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη παρέμβαση του φορέα και έχει προκαλέσει εκτός από ερωτηματικά για μελλοντικές αποφάσεις του φορέα, και πολλές αντιδράσεις

 

Τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η επίσημη China Netcasting Association, εξέδωσε κανονισμό που απαγορεύει σε προμηθευτές περιεχομένου στο διαδίκτυο να μεταδίδουν προγράμματα τα οποία αναφέρουν πως «που παρουσιάζουν μη φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις και συμπεριφορά». Σε αυτές περιλαμβάνονταν και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όπως είχε τότε σημειώσει το αμερικανικό Brookings Institute (ας σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ στην Κίνα).

 

Σύμφωνα με το Deadline, την περασμένη εβδομάδα, η China Film Group είπε ότι η ανάθεση της επιτήρησης της κινηματογραφικής παραγωγής στο Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ είναι τρόπος για να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος των κινηματογραφικών ταινιών στην άσκηση προπαγάνδας, στις ιδέες, στην κουλτούρα και στη διασκέδαση, καθώς επίσης και για να αναπτυχθεί μια πιο επιτυχής κινηματογραφική βιομηχανία.