Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες

Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες Facebook Twitter
0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή η ελληνική παρουσία στην 71η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Messe Frankfurt, με κεντρικό σύνθημα «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία.

Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός, του οποίου το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Καινούρια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη) τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019 (European Union Prize for Literature), ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη.

Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες Facebook Twitter
Ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός

Πλήθος κόσμου και θετικά σχόλια συγκέντρωσαν οι συνολικά έξι εκδηλώσεις, οι οποίες φέτος διοργανώθηκαν τόσο στο Ελληνικό Περίπτερο όσο και εκτός του εκθεσιακού χώρου, στο βιβλιοπωλείο Weltenleser. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία, με την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά («Hellas Noir», Edition Romiosini 2019), την οποία επιμελήθηκε ο συγγραφέας Κώστας Θ. Καλφόπουλος.

Επιπλέον, η επιτυχημένη συνεργασία με τους γερμανικούς φορείς και η ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση της Φρανκφούρτης τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του βιβλίου, οδηγώντας σε μία σημαντική συμφωνία: ότι στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 2020, τιμώμενη θα είναι η γερμανόφωνη λογοτεχνία, ενώ τη συμμετοχή της Γερμανίας, αλλά και άλλων γερμανόφωνων χωρών, όπως της Αυστρίας κ.ά., θα διοργανώσει η ίδια η έκθεση της Φρανκφούρτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες Facebook Twitter
Ο Γεώργιος Πασχαλίδης (εκδ. Πασχαλίδη), πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, και ο Henrique Mota, ιδρυτής της Principia Editora και τ. πρόεδρος της Federation of European Publishers (FEP)

Στο πλαίσιο αυτό, η Bärbel Becker, διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μαζί με την Niki Théron, συντονίστρια Διεθνών Προγραμμάτων, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με στελέχη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), αλλά και τους Έλληνες εκδότες που συμμετείχαν φέτος στη ΔΕΒ Φρανκφούρτης, κατά την οποία τέθηκαν προς περαιτέρω επεξεργασία οι οργανωτικοί άξονες της ΔΕΒΘ του 2020, οι οποίοι θα δώσουν έμφαση τόσο στην παρουσία Γερμανόφωνων συγγραφέων, εκδοτών και λογοτεχνικών πρακτόρων, όσο και στο «επαγγελματικό» κομμάτι της διοργάνωσης με στόχο τη στενότερη γνωριμία, τη δικτύωση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, λ.χ. με σεμινάρια, ημερίδες και επαγγελματικά εργαστήρια.

Στη φετινή ΔΕΒ Φρανκφούρτης, με δική τους βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετείχαν 20 εκδότες (Άγρα, Αιώρα, Διάπλους, Ελκυστής, Εστία, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Volatilium/Νεφέλη, Οσελότος, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Συμπαντικές Διαδρομές, Ψυχογιός, DOLCE, Romiosini/Κέντρο Νέου Ελληνισμού-CeMoG, University Studio Press), αλλά και τα πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Ersilia και Iris, ενώ κι άλλοι εκδότες έδωσαν αυτόνομα το παρών, όπως οι Εκδόσεις Ποταμός και οι Εκδόσεις Τόπος, συμβάλλοντας όλοι ενεργά στη δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου εκτός συνόρων.

Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες Facebook Twitter
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Λαμπρή παρουσία για το ελληνικό βιβλίο στην Φρανκφούρτη - Οι εκδηλώσεις και οι συνεργασίες Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την παρουσίασης της νέας ανθολογίας ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας «Hellas Noir»

Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετείχαν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 7 με 10 Μαΐου 2020).

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ηχογράφησαν στα αγγλικά και γερμανικά απαγγελίες επιλεγμένων διηγημάτων Ελλήνων λογοτεχνών αλλά και ποιημάτων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, τις οποίες οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ακούσουν σαρώνοντας τους ειδικούς QR κωδικούς από το έντυπο υλικό που τοιχοκολλήθηκε σε κεντρικά σημεία του Ελληνικού Περιπτέρου.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ