BREAKING NEWS

Kρήτη: 3,4 εκ. ευρώ για το Μουσείο Μεσαράς και την Κνωσό

Kρήτη: 3,4 εκ. ευρώ για το Μουσείο Μεσαράς και την Κνωσό Facebook Twitter
0

Δύο σημαντικά έργα στήριξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 μετά την υπογραφή τους από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Το ένα αφορά το Μουσείο Μεσαράς με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ και το άλλο τη συντήρηση και αποκατάσταση χώρων της Κνωσού, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση του Μουσείου Μεσαράς θα αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ένα σημαντικό έργο. Μαζί προχωρά κι ένα σημαντικό έργο για την Κνωσό. Δύο έργα που δίνουν σημαντική βοήθεια στις αρχαιολογικές υπηρεσίες», δήλωσε ο περιφερειάρχης μετά την υπογραφή, και πρόσθεσε: «Μετά τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, ολοκληρώνουμε τον κύκλο των Μουσείων σε αυτή την προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας. Η καλή συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες αποδίδει καρπούς».

Για δύο «πολύ σημαντικά έργα» για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, έκανε λόγο η Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη της υπηρεσίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ένταξη των έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ΕΦΑΗ, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, που μόνιμα, όπως είπε, συμπαραστέκεται στις προσπάθειες, τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τους συναδέλφους της που βοήθησαν καθοριστικά στην ωρίμανση και ένταξη των δύο μεγάλων έργων.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Μεσαράς, το έργο έχει προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ και προβλέπει όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να εγκατασταθεί το επιλεγμένο αρχαιολογικό υλικό από την περιοχή της Μεσαράς στο κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο Δήμου Γόρτυνας και να οργανωθεί η μόνιμη έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, πρόκειται να διαμορφωθούν οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου (760 τ.μ.) και ο εσωτερικός αύλειος χώρος (1.060 τ.μ.). Θα μεταφερθούν και θα συντηρηθούν τα εκθέματα και θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών μουσειοκατασκευών με ειδικό φωτισμό και κατάλληλες στηρίξεις. Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση του απαραίτητου εποπτικού και πληροφοριακού υλικού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κνωσό, το έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ προβλέπει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες θα γίνουν στην «Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων» (Μέγαρο του Βασιλέως), έναν από τους σημαντικότερους και πλέον δημοφιλείς χώρους του Ανακτόρου, στον «Βασιλικό δρόμο», την κύρια οδική αρτηρία της πόλης της Κνωσού και στον περιβάλλοντα χώρο της βίλας «Αριάδνη», τόπο κατοικίας του ανασκαφέα του Ανακτόρου Sir A. Evans.

Υπενθυμίζεται πως το Ανάκτορο της Κνωσού είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της μινωικής Κρήτης, χτίστηκε για πρώτη φορά το 2000 π.Χ. πάνω σε λείψανα εκτεταμένου νεολιθικού οικισμού, ανοικοδομήθηκε το 1700 π.Χ. και καταστράφηκε οριστικά γύρω στο 1380 π.Χ.

Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της υπηρεσίας, Μαρία Γιατρομανωλάκη, καθώς και ο σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης. Από την Αρχαιολογική Υπηρεσία παραβρέθηκαν ο Φλάβιο Ζανόν, προϊστάμενος του Τμήματος Έργων και Μελετών και οι αρχαιολόγοι Ελίζα Καβουλάκη και Καλλιόπη Γαλανάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Culture
0

BREAKING NEWS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.