Καργάκος: Ο τάφος είναι του Μ. Αλεξάνδρου

Καργάκος: Ο τάφος είναι του Μ. Αλεξάνδρου Facebook Twitter
11

Ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη προχωρά προς τα ενδότερα του μακεδονικού τάφου και το μυστήριο για το ποιος επιφανής μακεδόνας είναι θαμμένος εκεί παραμένει, ο ιστορικός Σαράντης Καργάκος δηλώνει πως θεωρεί ότι πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.

Καλεσμένος στον Alpha ο ιστορικός αφού είπε ότι «πρόκειται για τάφο επιφανέστατου ανδρός», αναρωτήθηκε: «Ποιος υπήρξε επιφανέστερος του Αλεξάνδρου;».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι το προαίσθημα του αυτό εδραιώνεται από την εκτίμηση ότι η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα δεν θα άφηνε το λείψανο του γιου της. «Το γεγονός ότι δεν πήγε στη Βαβυλώνα όπου το λείψανο του Αλεξάνδρου έμεινε δύο χρόνια εκεί ούτε παρακολούθησε τη μεταφορά του από την Αλεξάνδρεια στη Βαβυλώνα με κάνει να πιστεύω ότι με τρόπο μυστικό η γυναίκα αυτή που κυριάρχησε στη Μακεδονία μέχρι το 316 μπορεί να μετέφερε το λείψανο του γιου της στη Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Καργάκος.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

8 σχόλια
Καλά, μην επιτίθεστε και τόσο.. "εξήγησε ότι το -προαίσθημα- του αυτό εδραιώνεται από την -εκτίμηση- ότι [..] με κάνει να -πιστεύω- ότι [...] -μπορεί- να μετέφερε το λείψανο."Όσο και να μην τον συμπαθώ, ε, οκ, πόσο πιο λιανά να κάνει ότι είναι απλώς μια άποψη, ένα feeling βρε παιδί μου, κατι που tells him something... χαλαρά..
Αλίμονο αν δεν ήξερε ο εθνικός καθοδηγητής κ. Καργάκος, που ξέρει τα πάντα και γράφει για τα πάντα, στα βιβλία-χρονογραφήματά του. Διότι ιστορικός δεν είναι.
...Κριμα που ενας διαπρεπης φιλολογος και ιστορικος,καταληγει να υιοθετει την πιο απιθανη προσωπικη εικοτολογια,αδιαφωροντας επιδεικτικα για καθε ιστορικη και φιλολογικη μαρτυρια επι του συγκεκριμενου θεματος.Δυστυχως,ου γαρ ερχεται μονον το αφιλοτιμο...
Σύντομα πρόκειται να γίνει μια εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογική αποκάλυψη: ο τάφος είναι του καταραμένου όφεως! Κι αν είναι σωστές οι εικασίες ορισμένων αρχαιολόγων ότι πρόκειται για ταφικό σύνολο, παραμέσα θα βρεθεί και ο τάφος της γοργόνας. Ασύλητος φυσικά!
Ο κύριος Καργάκος είναι αμφιλεγόμενος ιστορικός. Πολλές φορές κάνει και λάθη.Ταξιδεύει με γκρουπ στο εξωτερικό, παίρνει το μικρόφωνο και δεν βάζει γλώσσα μέσα.
ασχετοσύνη ολκής που περνιέται για μόρφωση, υπάρχει και λέξη μάλιστα για αυτό το πράγμα στα ελληνικά: "καλλιέργεια" ήτοι λες 1+1=5 αλλά με ψαρωτικές αρχαιοπρεπείς λέξεις.
Ακόμα κι αν είναι του Μ.Αλεξάνδρου θα πρόκειται για κενοτάφιο. Αφού οι ιστορικοί της αρχαιότητας το λένε καθαρά, ετάφη στην Αίγυπτο. Αμάν με τις φανφάρες! Αντί να θαυμάζουμε το μνημείο αυτό στοιχηματίζουμε σε ποιον ανήκει. Κλασικός Έλληνας!
Eναλλακτικά θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί στον τύμβο τα οστά του. Δεν υπήρχαν ψυγεία τότε, εκτός αν μουμιοποιήθηκε κατά την Αιγυπτιακή τέχνη της μουμιοποίησης.
Αν δεν κάνω λάθος (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω) μουμιοποιήθηκε κατά τα αιγυπτιακά πρότυπα. Το θέμα είναι ότι οι ιστορικοί αναφέρουν ότι διάφοροι επιφανείς άνδρες επισκέπτονταν τον τάφο του ακόμα και 700 χρόνια μετά το θάνατό του. Δε νομίζω λοιπόν μετά από 700 χρόνια να είχαν τη διάθεση να πάνε ό,τι είχε απομείνει από εκείνον στην Αμφίπολη. Τζάμπα ονειρευόμαστε κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη σχεδόν όλων των ιστορικών και αρχαιολόγων απ'ό,τι μαθαίνω κι από διάφορες πηγές.