«Κάποιου που τ’ όνομα γράφτηκε στο νερό»: ο γρίφος με τον τάφο του John Keats στη Ρώμη

«Κάποιου που τ’ όνομα γράφτηκε στο νερό»: ο γρίφος με τον τάφο του John Keats στη Ρώμη Facebook Twitter
0

«Κάποιου που τ’ όνομα γράφτηκε στο νερό»: ο γρίφος με τον τάφο του John Keats στη Ρώμη Facebook Twitter

Η μοίρα του έμελλε να γραφτεί στο μαντήλι του τον Φεβρουάριο του 1820, τότε που μετά από άπειρες αιμοπτήσεις, πείστηκε ότι ένα ταξίδι στην Ιταλία –με την οικονομική συνδρομή των εκδοτών του- ίσως να έκρυβε τη σωτηρία του. Ο Τζων Κητς, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς ρομαντικών, ήταν μάλλον ένας γενναιόδωρος, ονειροπόλος ποιητής μακριά από τις πικρίες και τις φιλολογικές αψιμαχίες των σύγχρονων του.

Κι όσο ο ίδιος απεχθανόταν τις τιμές και τις φλυαρίες της δόξας, τόσο οι «εν όπλοις» σύντροφοί του στον φιλολογικό πόλεμο, φαίνεται ότι αποφάσισαν να αποτυπώσουν στην ταφόπλακά του, ένα μήνυμα που θα έμοιαζε με ειρωνεία, αν όχι με βλασφημία στον αφόρητο τύπο των ρομαντικών. Κι όμως, ο Κητς δεν ήταν τέτοιας κατασκευής άνθρωπος.

Τι μπορούσε, όμως, να κάνει από τη στιγμή που είχε εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο και μάλιστα στα χέρια του αδελφικού φίλου και συνοδοιπόρου του, Τζόζεφ Σέβερν; Λέγεται ότι το επιτύμβιο μήνυμα που κοσμεί τον τάφο του Κητς στη Ρώμη δεν ήταν παρά μια συνωμοσία ανάμεσα στον Σέβερν και τον εκδότη του Κητς, Τζον Τέιλορ καθώς και του έτερου φίλου του ποιητή, Τσαρλς Μπράουν.

«Εδώ κείται κάποιος που το όνομά του ήταν γραμμένο στο νερό», αναγράφεται στην επιτύμβια στήλη του ποιητή και δεν είναι παρά μια έκφραση της πικρίας των φίλων του, που ένα τέτοιο ταλέντο έφτασε να ισοπεδώνεται από τις κακόβουλες δυνάμεις των ανταγωνιστών του.

Ποιος, όμως, είχε πραγματικά την ιδέα γι' αυτό το κλείσιμο του ματιού από τον άλλο κόσμο;

Η Lucasta Miller, δημοσιογράφος και ερευνήτρια, σε μία νέα, διεισδυτική μελέτη της επιχειρεί να αποδείξει ότι τον ποιητή –που πέθανε πριν από 200 χρόνια στη νεαρή ηλικία των 25 ετών- τον ενδιέφερε περισσότερο να αποτυπώσει τη φιλοσοφική του ανησυχία στον αιθέριο ρυθμό της ποίησής του, παρά να «πει» το οτιδήποτε είτε στους ανταγωνιστές του είτε στον εχθρικό –προς το πρόσωπό του- Τύπο της εποχής...

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ