Με το βραβείο Queer Palm βραβεύτηκαν το «Πορτραίτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά και η «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, στο Φεστιβάλ Καννών.

 

Το περίοπτο βραβείο δίδεται κάθε χρόνο σε μία μεγάλου μήκους και σε μία μικρού μήκους queer ταινία, αντίστοιχα. «Η ταινία που επιλέξαμε να βραβεύσουμε για την 10η έκδοση του Queer Palm δεν είναι μόνο μια λεσβιακή ιστορία αλλά, πάνω απ' όλα, μια υπέροχη ταινία», τόνισε η επιτροπή που απένειμε στο «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» το βραβείο για ταινία μεγάλου μήκους

 

«Συγκινηθήκαμε επίσης από την αδελφότητα που βρίσκεται μέσα σε αυτήν την αξιοσημείωτη δουλειά - από τη μοίρα των χαρακτήρων μέχρι το κατόρθωμα των ηθοποιών, αλλά και του τεχνικού και καλλιτεχνικού συνεργείου. Επίσης είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που δίνουμε το Queer Palm πρώτη φορά σε γυναίκα», υπογράμμισε η επιτροπή για την Σελίν Σιαμά. 

 

Με το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ταινίας τιμήθηκε «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου που διαγωνίζεται και για τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο επίσημο πρόγραμμα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

 

Όπως εξήγησε η επιτροπή, το βραβείο δόθηκε στο φιλμ «για την ευαίσθητή του προσέγγιση στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία». Το 72ο Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε στις 14 Μαΐου και τελειώνει σήμερα.