Η ταινία Parasite σε σκηνοθεσία του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο κατέκτησε τον «Χρυσό Φοίνικα» στο 72ο Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για ταινία μυστηρίου, με θέμα έναν άνδρα και την οικογένειά του, στην οποία όλοι είναι άνεργοι και αρχίζουν να έχουν εμμονή με μια άλλη οικογένεια. 

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Ο Μπονγκ Τζουν Χο

 

Οι αδελφοί Νταρντέν, μέλη ενός πολύ στενού «κλάμπ» σκηνοθετών που έχουν τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισαν το βραβείο σκηνοθεσίας για τον «Νεαρό Αχμέντ», τη νέα τους ταινία για έναν έφηβο που ριζοσπαστικοποιείται.

 

«Ευχαριστούμε την επιτροπή για τη βράβευση αυτής της ταινίας, την οποία θέλαμε να παρουσιάσουμε ως ωδή στη ζωή», είπε ο Λικ Νταρντέν παραλαμβάνοντας το βραβείο μαζί με τον αδελφό του, Ζαν-Πιέρ, κάνοντας λόγο για «δύσκολές σκοτεινές εποχές, όπου οι λαϊκισμοί εντείνονται». «Θέλαμε να σκηνοθετήσουμε μια έκκληση για τη ζωή, για τη διαφορετικότητα, κάτι που εξάλλου είναι η αποστολή, η κλήση του κινηματογράφου», υπογράμμισε. 

 

Στην ταινία τους, οι δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν την πορεία ενός 13χρονου αγοριού στο Βέλγιο, του μουσουλμάνου Αχμέντ που, γοητευμένος από το παράδειγμα ενός εξάδελφού του που σκοτώθηκε στον τζιχάντ, και υπό την επιρροή ενός ιμάμη, οδηγείται στη ριζοσπαστικοποίηση.

 

 

Η Γαλλίδα δημιουργός Σελίν Σιαμά, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία Portrait de la jeune fille en feu, μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών γυναικών τον 18ο αιώνα. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Σιαμά έπλεξε το εγκώμιο των δύο πρωταγωνιστριών της, Αντέλ Ενέλ και Νοεμί Μερλάν, οι οποίες ήταν παρούσες στην αίθουσα και δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους. Το "Portrait de la jeune fille en feu" είναι η τέταρτη ταινία της Σιαμά, αλλά η πρώτη που διαγωνίστηκε στις Κάννες.

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Η Σελίν Σιαμά

 

Χρυσός Φοίνικας στον Βασίλη Κεκάτο

 

Η ταινία «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, αφού επιλέχθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο. Ο Αντόνιο Μπαντέρας αναδείχτηκε καλύτερος ηθοποιός για την ερμηνεία του στην ταινία «Pain and glory» ενώ τη Χρυσή Κάμερα για τα «ταλέντα του μέλλοντος», κέρδισε η ταινία «Our mothers» σε σκηνοθεσία Σεζάρ Ντιάζ.

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Ο Βασίλης Κεκάτος

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Ο Αντόνιο Μπαντέρας

 

Αναλυτικά τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας: «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο

Μεγάλο Βραβείο: «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

Βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Les Miserables» του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες

Καλύτερη Ηθοποιός: Εμιλι Μπίτσαμ για το «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν για το ο «Νεαρός Αχμεντ»

Βραβείο Σεναρίου: «Portrait of a Lady on Fire» της Σελίν Σιαμά

Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Camera d'Or: Nuestras Madres του Σεζάρ Ντίαζ

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν.

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Η Ματί Ντιόπ

 

Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας στο Parasite του Μπονγκ Τζουν Χο
Οι αδελφοί Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν