Ο γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα «έφυγε» από τη ζωή στα 80 του χρόνια, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

 

Φίλοι του Ντι Μόντικα δήλωσαν στα ιταλικά ΜΜΕ ότι ο γλύπτης απεβίωσε στη γενέτειρά του, τη Βιτόρια στη Σικελία, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

 

Ήταν ο δημιουργός του Ταύρου της Wall Street, γλυπτό το οποίο τοποθετήθηκε αρχικά χωρίς άδεια το 1989 κοντά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στόχος του ήταν να αντιπροσωπεύει «την ισχύ και τη δύναμη των Αμερικανών» μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1987.

 

Η αστυνομία απομάκρυνε το βάρους 3.200 κιλών μπρούτζινο γλυπτό από τη θέση του. Όμως, έπειτα από την κατακραυγή, η πόλη επέτρεψε να επανατοποθετηθεί έπειτα από λίγες ημέρες. Το γλυπτό εξελίχθηκε σε ένα από τα εμβλήματα της Νέας Υόρκης και πόλος έλξης τουριστών.

 

Ιταλικά ΜΜΕ: Πέθανε ο γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα- Ο δημιουργός του Ταύρου της Γουόλ Στριτ
Ο Αρτούρο Ντι Μόντικα (Πηγή φωτό EPA)

 

Σε πρόσφατη συνέντευξη στη La Repubblica, ο γλύπτης είχε αφηγηθεί πως «γεννήθηκε» η ιδέα του γλυπτού του. «Ήταν μια περίοδος κρίσης, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταγράψει πτώση, σε μία νύχτα, άνω του 20% (...). Με κάποιους φίλους, διερωτήθηκα τι μπορούσα να κάνω για την "πόλη μου". Είμαι σίγουρα από τη Βιτόρια, όμως έζησα περισσότερα από 40 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Τότε, μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω έναν ταύρο, την εικόνα του Χρηματιστηρίου που ανεβαίνει: όλο αυτό έπρεπε να είναι ένα αστείο, μια πρόκληση. Κι όμως έγινε κάτι το σοβαρό!», είχε δηλώσει.

 

«Μου είπαν ότι μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο Charging Bull, δύο βήματα από τον "ναό" της παγκόσμιας οικονομίας, είναι το αξιοθέατο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Νέα Υόρκη. Ξεπέρασε ακόμη και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ», συμπλήρωσε.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Ντι Μόντικα ήταν αντίθετος με την προσωρινή τοποθέτηση ενός άλλου, διάσημου πλέον, γλυπτού με τίτλο «Ατρόμητο Κορίτσι», απέναντι από τον Ταύρο.

 

Ο γλύπτης είχε δηλώσει πως στην εποχή του ο Ταύρος είχε στόχο να αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την αγάπη. Αν βρισκόταν «αντιμέτωπος» με το Ατρόμητο Κορίτσι- που σχεδιάστηκε με στόχο να στραφεί η προσοχή στην ανισότητα των φύλων και το μισθολογικό χάσμα στον επιχειρηματικό κόσμο- τότε αυτό θα μετέτρεπε το μήνυμά του σε κάτι αρνητικό, έλεγε. 

 

Ιταλικά ΜΜΕ: Πέθανε ο γλύπτης Αρτούρο Ντι Μόντικα- Ο δημιουργός του Ταύρου της Γουόλ Στριτ
Το «Ατρόμητο Κορίτσι» (EPA)

 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP