Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η είδηση πως υπάρχει πρόταση ανταλλαγής του γλύπτου Δρομέας με ένα άγαλμα από τα Σκόπια, καθώς η Μυρσίνη Ζορμπά διαψεύδει, αλλά ο Κώστας Βαρώτσος επιμένει.

 

«Δεν είμαι σχιζοφρενής. Ούτε γίνεται να ξύπνησα ξαφνικά το πρωί και να φαντάστηκα ότι συνάντησα την υπουργό Πολιτισμού», φέρεται μάλιστα να απαντά ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος όταν μαθαίνει πως η υπουργός διαψεύδει την συνάντησή τους στην οποία συζητήθηκε η πρόταση.

 

Η είδηση αρχικά έγινε γνωστή από ανάρτηση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Εύης Κυριακοπούλου:

«Απίστευτο και όμως εντελώς .....απίστευτο:Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,σκέφτηκε και πρότεινε ,την μεταφορά του Δρομέα ,του θρυλικού πλέον γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου ,σε μία άλλη θέση.Για την ιστορία λοιπόν θυμίζουμε ότι η διαδρομή του Δρομέα ,ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας για να καταλήξει στην τωρινή του θέση μπροστά από το Χίλτον.Η πλατεία λοιπόν που προτείνει τώρα η υπουργός ,είναι λίγο πιο μακριά.Συγκεκριμένα είναι στα .....ΣΚΟΠΙΑ!Η πρόταση της κ Ζορμπά ,είναι λοιπόν να στείλουμε δώρο τον Δρομέα μας στα Σκόπια και εκείνοι να μας δώσουν αντάλλαγμα έναν Μέγα Αλέξανδρο που να τοποθετήσουμε στην θέση του.Η είδηση όσο απίστευτη και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινή και δέχεται καμιά αμφισβήτηση....Μήπως όσο είναι καιρός ,να γίνουμε όλοι .....Δρομείς;

 

Λίγη ώρα μετά, ο Κώστας Βαρώτσος επιβεβαίωσε την είδηση στην εφημερίδα Μακεδονία και στη συνέχεια με δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος είπε: «Πριν τρεις μέρες είχα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μου μετέφερε την πρόταση και άκουσε τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να σας πω τι απάντησα. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνω την συγκεκριμένη πρόταση».

 

Ωστόσο αργότερα τοποθετήθηκε και η Μυρσίνη Ζορμπά και διέψευσε κατηγορηματικά τον καθηγητή. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, ούτε έγινε τέτοια συζήτηση. Δεν έχει βάση όλο αυτό», είπε η υπουργός κατά το ίδιο ρεπορτάζ.

 

Η διάψευση προκάλεσε νέα αντίδραση από τον Κώστα Βαρώτσο ο οποίος ανταπάντησε, πάλι μέσα από το Έθνος: «Δεν είμαι σχιζοφρενής. Ούτε γίνεται να ξύπνησα ξαφνικά το πρωί και να φαντάστηκα ότι συνάντησα την υπουργό Πολιτισμού και συζητήσαμε από κοντά το ενδεχόμενο μεταφοράς του «Δρομέα» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων».

 

«Καταλαβαίνω ότι μετά την έκταση και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η υπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να τα μαζέψει, αρνούμενη ότι μου έγινε οποιαδήποτε πρόταση. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι γνωστό το ήθος μου και δεν θα έβγαζα κάτι ξαφνικά από το μυαλό μου», πρόσθεσε ο γλύπτης.

 

Επισήμως ακόμη δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση-τοποθέτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.