Σε μία προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί για το Brexit, αλλά και για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, ο καλλιτέχνης Asmund Havsteen-Mikkelsen βύθισε μία ρέπλικα διάσημου αρχιτεκτονήματος του Λε Κορμπιζιέ σε ένα φιορδ της Δανίας. 

 

Το "Flooded Modernity" (μτφ.: «Νεωτερικότητα που μπάζει νερά»), όπως είναι και ο τίτλος του έργου, είναι ένα από τα 10 που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Πλωτής Τέχνης στο Vejle Fjord, μια εκδήλωση τέχνης και αρχιτεκτονικής που διοργανώθηκε από το Μουσείο Vejle στη Δανία.

 

Το κατασκεύασμα του Havsteen-Mikkelsen είναι ένα αντίγραφο κλίμακας 1:1 μιας γωνίας της Villa Savoye του Le Corbusier που φαίνεται εν μέρει βυθισμένη - μια πιστή αναπαράσταση της εικόνας που θα έδινε ένα κτήριο τέτοιας αναγνωρισιμότηας να βυθίζεται κάτω από το νερό.

 

Η Villa Savoye, το σπουδαίο έργο του Le Corbusier, βυθίζεται στη Δανία

 

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το έργο του συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αξίες και τα ιδανικά της νεωτερικότητας βυθίζονται, έχοντας υποστεί πόλεμο από τα μηνύματα και τις καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

 

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ, τα απανωτά σκάνδαλα ψηφιακής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, το δημοψήφισμα στη Βρετανία και οι συνέπειες που υπάρξουν στη ζωή των Βρετανών μετά το Brexit ήταν πηγή έμπνευσης και ταυτόχρονα αιτία διαμαρτυρίας για τον καλλιτέχνη.

 

«Οι νέες τεχνολογίες και η άνοδος των ψηφιακών μέσων μαζί με την χρήση των smartphonesεπέτρεψε την εμφάνιση μιας νέας πραγματικότητας: κάθε χρήστης έχει μετατραπεί στη δική του πλατφόρμα ενημέρωσης, επιτρέποντας έτσι τη στόχευση του από συγκεκριμένους πομπούς πληροφοριών, που ακολουθούν συγκεκριμένους ψυχομετρικούς αλγόριθμους επηρεασμού της κοινής γνώμης», δήλωσε ο Mikkelsen.

 

Η Villa Savoye, το σπουδαίο έργο του Le Corbusier, βυθίζεται στη Δανία

 

«Νομίζω ότι οι Ρώσοι και η Cambridge Analytica υπήρξαν αρκετά πονηροί για να διακρίνουν τις δυνατότητες των ψυχομετρικών προφίλ να επηρεάζουν και να χειραγωγούν τους ψηφοφόρους μέσω του διαδικτύου. Η ανάμειξή τους σε όλο αυτό δεν αφήνει παρά την εντύπωση ότι κατά μία έννοια, η αίσθηση της αληθινής δημοκρατίας έχει βυθιστεί», εξηγεί ο καλλιτέχνης. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο σπουδαίος Γαλλο-ελβετός αρχιτέκτονας Le Corbusier ίδρυσε το νεωτεριστικό κίνημα στην αρχιτεκτονική ενώ η Villa Savoye υπήρξε ένα από τα διάσημα έργα του. Χτισμένο στο Poissy, στη Γαλλία του 1931, ήταν η έκφραση των ιδεωδών του, που απέρριπταν την περιττή διακόσμηση και εξυμνούσαν τις αδρές καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές και τους ανοιχτούς, ελευθερωμένους από αντικείμενα και φιοριτούρες εσωτερικούς χώρους.

 

Η Villa Savoye, το σπουδαίο έργο του Le Corbusier, βυθίζεται στη Δανία

 

Ο καλλιτέχνης αποφασίζοντας να βυθίσει αυτό το έργο θέλει να προσφέρει μία οδυνηρή αλληγορία πάνω στα σημεία των καιρών, αλλά και με αυτό τον τρόπο να μιλήσει για τον τραγικό θάνατο του αρχιτέκτονα που πνίγηκε στη θάλασσα της Μεσογείου το 1965.

 

Για τον Havsteen-Mikkelsen, που σχεδίαζε και κατασκεύαζε αυτή τη ρέπλικα της Villa Savoye για μια δεκαετία, το αριστούργημα του Le Corbusier ενσαρκώνει τις βασικές αξίες του μοντερνισμού. «Ενέπνευσε την αίσθηση και τη χρήση του κριτικού λόγου ως έναν τρόπο δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου», λέει. 

 

Η Villa Savoye, το σπουδαίο έργο του Le Corbusier, βυθίζεται στη Δανία

 

Η κριτική σκέψη, πιστεύει, είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σε καιρούς που κυριαρχεί η παραπληροφόρηση μέσω των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου. «Η εκλογή του Trump και του Brexit είναι συμπτώματα μιας μεγαλύτερης παθογένειας που είναι εγγενής στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Η σύγχρονη κατάσταση είναι ακόμα εκεί - αλλά πρέπει να διασωθεί, να ανασκαφεί και να ξαναχτιστεί σε νέα μορφή».

 

ΤΟ έργο του είναι κατασκευασμένο από ξύλο και κόντρα πλακέ με λευκά χρώματα, με παράθυρα από πλεξιγκλάς και μπλοκ από στυροπρίονο που βοηθούν στην άνωση της κατασκευής. Το Φεστιβάλ Πλωτής Τέχνης θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ μετά η -5 τόνων- εγκατάσταση θα μεταφερθεί στη βάση της και θα αποσυναρμολογηθεί.

 

Με στοιχεία από το Dezeen