Με τη συνδρομή ειδικών από όλον τον κόσμο η Μοσούλη θα αποκτήσει ξανά δύο ανθρωπόμορφα λαμασού, παρόμοια με αυτά που κατέστρεψαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

 

Δύο τεράστια ασσυριακά ανθρωπόμορφα γλυπτά, γνωστά ως λαμασού, ηλικίας χιλιάδων ετών, ήταν ανάμεσα στους θησαυρούς που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές στην Μοσούλη του Ιράκ που τα χαρακτήρισαν ως «έργα του διαβόλου».

 

Ωστόσο, χάρη σε ένα κοινό εγχείρημα Βρετανών και Ισπανών ειδικών, ακριβή αντίγραφα παρόμοιων λαμασού, που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν ξανά στη Μοσούλη η οποία απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2017. Ύψους πέντε μέτρων τα γλυπτά αρχικά διακοσμούσαν την αίθουσα του θρόνου του βασιλιά Ασσουρνασιρπάλ Β' στην αρχαία πόλη Νιμρούντ. Ο Ασσουρνασιρπάλ Β' ήταν Βασιλιάς της Ασσυρίας από το 883 π.Χ. ως το 859 π.Χ. Περίπου 2.000 χρόνια μετά την παρακμή τη Ασσυριακής αυτοκρατορίας, ένας Βρετανός εξερευνητής ανακάλυψε τα λαμασού και μετέφερε δύο από αυτά στο Βρετανικό Μουσείο. 

 

Μία ομάδα του Factum Foundation, ενός ισπανικού οργανισμού που αποκαθιστά έργα τέχνης, δημιούργησε αντίγραφα των λαμασού που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και πέταξε στο Ιράκ με ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος. Τα λαμασού θα εγκατασταθούν στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης. «Το ζήτημα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία του 21ου αιώνα ώστε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος», ανέφερε ο Adam Lowe, εκ μέρους του Factum Foundation. 

 

Η τέχνη που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές - Παγκόσμια προσπάθεια για τους εμβληματικούς ανθρωπόμορφους ταύρους των Ασσυρίων

 

Εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου, ο δρ Jonathan Taylor ανέφερε ότι τα λαμασού ήταν «εμβληματικά σύμβολα» της κουλτούρας της Μέσης Ανατολής. Βασιζόμενοι στα λαμασού που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο οι Ισπανοί ειδικοί δημιούργησαν, με τη χρήση σκάνερ, ένα καλούπι και κατασκεύασαν τα αντίγραφα από γυψοµαρµαροκονίαµα. Τα αντίγραφα καλύφθηκαν με κερί ώστε να αποκτήσουν το διακριτό χρώμα των πρωτοτύπων. 

 

 

Το εγχείρημα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Εθνικού Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας, τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Ιράκ και τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Πρίνστον. 

 

Με πληροφορίες από The Times