Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου, είχε γεννηθεί η Κική Δημουλά που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο. Με αφορμή την ημέρα, τιμώντας τη μνήμη της σπουδαίας ποιήτριας, το υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε βίντεο με την Έλση Δημουλά να διαβάζει τα αγαπημένα ποιήματα της μητέρας της.

 

«Τρεις μήνες μετά τον θάνατό της, είναι ακόμη οδυνηρή η απώλεια της Κικής Δημουλά, ενός ανθρώπου τόσο οικείου και αγαπητού, μιας δημιουργού που κατόρθωσε να δαμάσει το λόγο και να μιλά με λέξεις κοινές για τα μεγάλα», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η Κική Δημουλά είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου 1931, στην Αθήνα. Στις 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από τη ζωή, από καρδιακή ανακοπή, ενώ νοσηλευόταν λόγω χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

 

«Η Κική Δημουλά θεωρείται η σημαντικότερη ποιήτρια της εποχής μας. Η βιωματική της ποίηση απλή και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη, ξεπέρασε κάθε κατηγοριοποίηση και άγγιξε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, ακόμη και ανθρώπους που δεν είχαν διαβάσει ποτέ ποίηση», αναφέρει ακόμη το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση, επέλεξε οκτώ ποιήματα από τέσσερις διαφορετικές ποιητικές συλλογές και δύο πεζά της κείμενα.
-Από τα πεζά κείμενα της Κικής Δημουλά διαβάζει τα Εκτός Σχεδίου και Ανάστασις (εκδ. Ίκαρος, 2004)
-Από την ποιητική συλλογή Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (εκδ. Ίκαρος, 2007) τα ποιήματα Πρόσεχε και Ευθυνοφοβία
-Από τα Εύρετρα (εκδ. Ίκαρος, 2010) τα ποιήματα Χωρίς τίτλο και Αντισώματα
-Από τον Δημόσιο Καιρό (εκδ. Ικαρος, 2014) το ομότιτλο ποίημα Δημόσιος καιρός και το Πάμπλουτοι άρα
-Και από την τελευταία της ποιητική συλλογή Άνω Τελεία (εκδ. Ίκαρος, 2016) τα ποιήματα Σε ετοιμότητα και Άνω τελεία