Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά Facebook Twitter
Gherardo di Giovanni del Fora’s, “Η Αναμέτρηση του Έρωτα με την Αγνότητα” (λεπτομέρεια) (1475–1500), ο πίνακας ως κεφαλάρι κρεβατιού - φωτό: courtesy Savoir Beds
0

Όταν ο Gherardo di Giovanni del Fora ζωγράφισε την «Αναμέτρηση του Έρωτα με την Αγνότητα», κάποια στιγμή εκεί ανάμεσα στο 1475 και  1500, πιθανότατα να ήθελε να απεικονίσει δύο από τους «Θριάμβους» του ποιητή Πετράρχη, οπτικοποιώντας τις αλληγορίες μιας μάχης ανάμεσα στην αγάπη και σ' αυτό το κάτι που μπορεί να την εξουδετερώσει. 

Στον «Θρίαμβο της αγνότητας»,  έγραφε χαρακτηριστικά ο Πετράρχης 

«Η αγνότητα αιχμαλωτίζει τον φτερωτό θεό, 

Τον υποτάσσει με το ραβδί της 

Όταν αίφνης από τον ζυγό αντίκρισα το ύψος 

Θεών και Ανθρώπων που υποτάχθηκαν στον έρωτα 

Τότε κατάλαβα τη σκληρή τους μοίρα 

Κι από τα βάσανα τους εννόησα και τη δική μου».

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά Facebook Twitter
Jan van de Cappelle, “A Shipping Scene with a Dutch Yacht firing a Salute” (λεπτομέρεια) (1650), ο πίνακας και πάλι ως κεφαλάρι κρεβατιού - φωτό: courtesy Savoir Beds

Στον πίνακα του del Fora, το βέλος του Έρωτα σπάει πάνω στην ασπίδα της Αγνότητας και ενώ εκείνη μοιάζει με σκληρό κι αθώο όραμα, λουσμένη στο φως μέσα στο λευκό της φόρεμα, μια αλυσίδα έχει ήδη αιχμαλωτίσει τον εχθρό, γυμνό και ευάλωτο πλέον...  Πλέον, και για τον διάσημο πίνακα στον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, φιγουράρει η θέση ότι «ενδεχομένως να αποτελούσε μέρος εσωτερικής διακόσμησης» σε κάποιο κεφαλάρι κρεβατιού σε ανάκτορο της Φλωρεντίας, προς τα τέλη του 15ου αιώνα. 

Είναι ασαφές εάν η συλλογή βρετανικών κρεβατιών Savoir Beds, που λάνσαρε νωρίτερα μέσα στο έτος η Εθνική Πινακοθήκη ήταν μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το όραμα του καλλιτέχνη. Ωστόσο, αιώνες αργότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία ύπνου -και να εκτιμήσετε την προσπάθεια αποκατάστασης του καλλιτεχνικού οράματος- αν φυσικά διαθέτετε από 16.000 έως και 30.000 λίρες...

Τα κρεβάτια -και εν γένει η επίπλωση κρεβατοκάμαρας- που κατασκευάζει η Savoir Beds, είναι από τα ακριβότερα του κόσμου, η δε φίρμα διάσημη τόσο για τον τσουχτερό τιμοκατάλογό της, όσο και για τα ακριβά υλικά που επιλέγει για τις συνθέσεις της (κασμίρι, μετάξι, κ.λπ). Ωστόσο, ειδικά για τη συγκεκριμένη συλλογή κρεβατιών οι υπεύθυνοι της εταιρείας φρόντισαν να συνεργαστούν με τον μετρ των διακοσμήσεων, Andrew Martin και την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για να δημιουργήσουν μοναδικά κρεβάτια, καθένα από αυτά ενδεδυμένο με απεικονίσεις σπάνιων έργων τέχνης.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά Facebook Twitter
Claude Monet, “Water-Lilies, Setting Sun (λεπτομέρεια) (1907) -φωτό: courtesy Savoir Beds

Η «Αναμέτρηση ανάμεσα στον Έρωτα και την Αγνότητα» είναι ένα από τα θέματα που επελέγησαν, όμως, οι αγοραστές που αντέχουν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης για να στολίσουν το κεφαλάρι του κρεβατιού τους. Σύμφωνα δε με το σχετικό δελτίο Τύπου, τα έργα Τέχνης αναπαράγονται με βάση τους τρία υφάσματα: «γυαλιστερό βελούδο, καλής ποιότητας βισκόζη και κλασικό αγνό βαμβάκι». 

Κατά το ίδιο δελτίο Τύπου, το «Felix Savoir Νο 4, είναι κεντημένο με το θέμα της "Αναμέτρησης του Έρωτα με την Αγνότητα και κοστίζει 16,037 λίρες. Το "Water Lilies, Setting Sun" του Claude Monet (1907), που κοσμεί το Harlech Savoir No. 2, θα σας κοστίσει £ 29.587».

Κατά την ανακοίνωση, η Εθνική Πινακοθήκη συνεργάζεται αποκλειστικά με τον οίκο Savoir για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρονται στους εύπορους καταναλωτές και σε τελική ανάλυση, όλο αυτό δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της «φίνας τέχνης του να κοιμάται κανείς όμορφα»..!

Άλλωστε, όπως δηλώνει και ο Alistair Hughes, Διευθύνων Σύμβουλος της Savoir Beds, και για την απόφαση τα κρεβάτια - έργα τέχνης να διατίθενται αποκλειστικά σε αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου, «τόσο οι πελάτες μας όσο και οι τεχνίτες μας γνωρίζουν ότι αυτά που τους προσφέρουμε είναι πραγματικά έργα τέχνης». 

Με στοιχεία από hyperallergic.com

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.