Χαραγμένα Λουλούδια: Η νέα έκθεση της Ευφροσύνης Δοξιάδη στον Φωταγωγό

Χαραγμένα Λουλούδια: Η νέα έκθεση της Ευφροσύνης Δοξιάδη στον Φωταγωγό Facebook Twitter
0

Δέκα πίνακες σε καμβά (2020) και δώδεκα ζωγραφιές σε χαρτί (2006) με το απλούστερο μέσο, τα χρωματιστά μολύβια, παρουσιάζει στη νέα έκθεσή της η Ευφροσύνη Δοξιάδη τούτο το δύσκολο φθινόπωρο.

Είναι τολμηρό να ζωγραφίζεις λουλούδια σήμερα και ο καλλιτέχνης που θα το αποπειραθεί πρέπει να έχει ειλικρίνεια, επομένως να πατάει γερά στο θέμα της τεχνικής, να την παίζει στα δάχτυλα.

Η ιδέα εδώ ξεκινάει από την τεχνική της ξηρής χάραξης (dry point), από τη μεγάλη παράδοση της χαρακτικής. Η ξηρή χάραξη με βελόνα η με διαμαντένια μύτη πάνω σε μέταλλο και η γωνία πίεσης που ασκείται από το εργαλείο αντιστοιχεί πλήρως με τη γωνία πίεσης του χρωματιστού μολυβιού, της ξυλομπογιάς που χρησιμοποιούν και τα παιδιά στην ιχνογραφία. Και από την ισχυρή αυτή πίεση πάνω στο χαρτί ή στον ανθεκτικότερο λείο και λεπτό καμβά προκύπτει το σχέδιο, η υφή και η φωτοσκίαση των «Χαραγμένων λουλουδιών» και οι γραμμώσεις στα φόντα τους.

Χαραγμένα Λουλούδια: Η νέα έκθεση της Ευφροσύνης Δοξιάδη στον Φωταγωγό Facebook Twitter

«Ένιωθα ότι το υλικό από μόνο του με οδήγησε στην τεχνική της χαρακτικής, στις ραβδώσεις που προκύπτουν ακολουθώντας την κίνηση του χεριού καθώς πιέζει τη μύτη του μολυβιού.» Η έκρηξη των ζωηρών χρωμάτων και η διάρρηξη του πλαισίου προς το κάδρο είναι μια υπόμνηση της δύναμης της φύσης και συνάμα μια επίκληση, μια προτροπή να τη σεβαστούμε και να χαρούμε τα άνθη και τα φύλλα, κορυφαία δώρα της.

Τα σχέδια σε χαρτί έγιναν για να εικονογραφήσουν τη συλλογή έντεκα διηγημάτων του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με τίτλο «Φυσικές ιστορίες» που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Οι δέκα πίνακες ζωγραφίστηκαν στην Πάρο την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020.

Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός

Κολοκοτρώνη 59Β (Στοά Κουρτάκη), Αθήνα, 210 3839355

Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ., Σάβ. 11:30-18:00, Τρ., Πέμ., Παρ. 11:30-19:00

Έως 1 Νοεμβρίου 

 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.