Για να το θέσουμε απλά, η Μαρία Αντουανέτα είχε γκόμενο!

Για να το θέσουμε απλά, η Μαρία Αντουανέτα είχε γκόμενο! Facebook Twitter
1

Τον Ιανουάριο του 1792, λιγότερο από δύο χρονάκια πριν χάσει το κεφάλι της στη γκιλοτίνα, η Μαρία Αντουανέτα σε κάποιον έγραφε παθιασμένα γράμματα που πήγαιναν κάπως έτσι:

«Σ’ αγαπώ παράφορα. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή που να μη σε λατρεύω, να μη σε ποθώ».

Ο-λα-λά; Ακριβώς, αν σκεφτεί κανείς ότι ο παραλήπτης αυτής της φλογερής επιστολής, δεν ήταν ο σύζυγος της, ο βασιλιάς Λουβοδίκος XVI, αλλά ο επί χρόνια – απ’ ό,τι αποδεικνύεται – εραστής της, ο Σουηδός Κόμης, Axel von Fersen.

Αυτή η άγνωστη μέχρι σήμερα επιστολή ήρθε στο φως πριν από λίγο καιρό από ομάδα ερευνητών του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Συλλογών, που χρησιμοποίησε ό,τι πιο προηγμένο από πλευράς τεχνολογίας, για να αποκαλύψει τη σχέση – φωτιά ανάμεσα στον Κόμη και την αποκεφαλισθείσα βασίλισσα.

Η αποκάλυψη έρχεται… «κουτί», δυο μήνες πριν από την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, με τίτλο «Σ’ αγαπώ Παράφορα – Μαρία Αντουανέτα: Οι μυστικές επιστολές».

Το βιβλίο υπογράφει η βρετανίδα ιστορικός Evelyn Farr, η οποία με ντοκουμέντα (περισσότερες από 20 ερωτικές επιστολές), τεκμηριώνει την παράνομη ερωτική σχέση της Βασίλισσας της Γαλλίας.

Μάλιστα, για τη συλλογή αυτών των επιστολών η Farr ταξίδεψε ψάχνοντας πηγές και γραπτές μαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη και για περίπου δύο χρόνια.

Ας σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιστορικοί κατηγορούν την Μαρία – Αντουανέτα για μοιχεία. Το 2001 είχε κυκλοφορήσει βιογραφία της που υπέγραφε η Antonia Fraser και αναφερόταν ακροθιγώς στη σχέση. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις γι’ αυτόν τον εξωσυζυγικό δεσμό.

Φυσικά, υπάρχουν και οι επιστημονικές διαφωνίες στη μέση. Διότι, συνάδελφοι ιστορικοί της Farr επιμένουν ότι ποτέ η βασίλισσα δεν θα παρασυρόταν σε τέτοιο βαθμό.

Δέχονται ότι είχε πλατωνικές σχέσεις, ναι, αλλά να κυλιστεί στον βούρκο της ακολασίας; Ποτέ.

Η Farr πάλι απαντά ότι, αν δει κανείς προσεκτικά το ύφος και τον τόνο, με τον οποίο απευθύνεται στον σουηδό ευγενή και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει – κάποτε και περιπαικτικά ή ναζιάρικα – τα φλερτ της με άλλους, τότε θα πειστεί ότι η Βασίλισσα ήταν μεγάλη… «παίκτρια».

Ασχέτως, που δεν κατάφερε να σώσει το κεφάλι της.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.