Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Θεόδωρος Τερζόπουλος
0

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά το σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο. Ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Σαμπατακάκης θα μιλήσει για τη συμβολή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη στην αναπαράσταση του αρχαίου δράματος.

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα του εντατικού εργαστηρίου – camp που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων στις 20 Ιουλίου θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Αυγούστου, επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων τα έργα: «Ίων - μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, «Ιώ» σε σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία Laura Tesman, «Οιδίπους Δοκιμές κάτω απ' την προσωπίδα ένα κενό» σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου και «Οιδίπους Τύραννος - Χορικά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Ιόλη Ανδρεάδη, Σύλβια Λιούλιου, Γιάννης Ρήγας, Laura Tesman

Οι 4 σκηνοθέτες δήλωσαν για τις παραστάσεις τους στο LiFO.gr:

Η Ιόλη Ανδρεάδη για την παράσταση «ΙΩΝ»: «Αφορμή για το ανέβασμα του Ίωνα στο φετινό επετειακό Φεστιβάλ Φιλίππων ήταν μια διάθεση για έρευνα και δουλειά πάνω στην αέναη διαμάχη και συμφιλίωση μεταξύ των γενεών και των φύλων. Από γραφής, το έργο του Ευριπίδη προτείνει τη συμφιλίωση, παίρνοντας ωστόσο ως δεδομένη και ίσως απαραίτητη τη διαμάχη. Μέσα από τη σκηνοθετική και δραματουργική επιλογή να παιχτεί -αυτό το πολυπρόσωπο έργο- μόνο από μία γυναίκα και έναν άντρα, στοχεύουμε ακριβώς στη σκηνική ένταση αυτής της αρχέγονης σχέσης. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει και το κεντρικό διττό ερώτημα του έργου, το οποίο αποτελεί και προσωπικό μου ζητούμενο στη σκηνοθεσία της παράστασης: είναι απαραίτητο ο άντρας κι η γυναίκα να κατασπαράσσονται; Είναι δεδομένο ότι η νέα γενιά πολεμάει την παλιά και η παλιά καταπιέζει τη νέα; Ο «Ίων» και στα δύο αυτά ερωτήματα απαντά «όχι». Η δεύτερη αφορμή για να βρεθούμε εδώ στις Κρηνίδες και να εργαστούμε για το ανέβασμα του έργου, ήταν η πρόσκληση και η παραγγελία του Θοδωρή Γκόνη προς τους νέους καλλιτέχνες με σκοπό τη δημιουργία αυτού του camp-εργαστηρίου πάνω στο αρχαίο δράμα. Μια σπάνια για την εποχή χειρονομία, που ευχόμαστε να συνεχιστεί με την ανάλογη υποστήριξη και από την πολιτεία».

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Προετοιμασία για την παράσταση «ΙΩ»

«Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» 

Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 19.00
Με το φυσικό φως του ήλιου καθώς δύει, επί σκηνής ο φετινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, ερμηνεύοντας τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους. Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτοπίο, ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Laura Tesman

Η Laura Tesman για την παράστση «ΙΩ»: «Τους τελευταίους μήνες η Ιώ έγινε μια προσωπική μου υπόθεση. Βλέπω τη δική μου ιστορία μέσα στη δική της. Ενώ εδώ και καιρό έχω αποκτήσει τη δική μου φωνή ως συγγραφέας είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο δυνατή η ώθηση μου να γράψω. Τα λόγια του έργου (και της ιστορίας της) ήρθαν αβίαστα, από κάπου βαθιά μέσα μου, ίσως να απελευθερώθηκαν από τη τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μου, το πολιτικό χάος. Αλλά αυτό το έργο ως απάντηση με και προς έναν διάλογο με το αρχαίο δράμα που με ενέπνευσε, και οι συνεργασίες που προέκυψαν δεν θα είχαν ποτέ συμβεί χωρίς το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος το οποίο ελπίζω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει αναγνωρίζοντας την καλλιτεχνική του αξία και τη δημιουργική έμπνευση που προσφέρει»

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Μαρία Καλλιμάνη

«ΙΩ»
Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 21:00

Κείμενο: Laura Tesman
Μετάφραση Κειμένου, Σύνθεση & Επιμέλεια Μουσικής και Ηχοτοπίων: Ερατώ A. Κρεμμύδα
Κοστούμια: Teresa Snider-Stein
Βοηθός σκηνοθέτη/παραγωγής: Hannah Rose Stein
Διαχειρίστρια (από τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»): Νέλλη Γεωργιάδου
Παίζουν: Μαρία Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα, Κλεοπάτρα Μάρκου.

Η Σύλβια Λιούλιου για την παράσταση «Οιδίπους Δοκιμές»:«Μια δραματουργία περιπάτου. Μια παράσταση με αφορμή ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. Όταν μου διάβασε ο Νίκος Φλέσσας τον «Βασιλιά της Ασίνης» ήταν που πρωτοείχαμε ξεκινήσει να συζητάμε τις αφορμές μας για παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ήταν τέτοια η συγκίνηση που νιώσαμε και οι δύο στο μοίρασμα αυτού του ποιήματος που στάθηκε οδηγός μας για όλη την εξέλιξη της δραματουργίας. Αυτό το αίσθημα μοιραστήκαμε με τη Μαρία Καλλιμάνη που συνοδοιπορούμε στη διαμόρφωση της παράστασής μας εδώ στο χώρο των Κρηνίδων όπου συμβαίνει ο τελικός κύκλος των προβών. Μαζί με τη Χρύσα Αυλωνίτη, οι τέσσερίς μας δουλεύουμε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ. Ένα σημαντικό πεδίο συνάντησης με άλλους καλλιτέχνες που αξίζει να βρει τη στήριξη για τη συνέχειά του».

Το Φεστιβάλ Φιλίππων τιμά τον Θεόδωρο Τερζόπουλο Facebook Twitter
Μαρία Καλλιμάνη, Σύλβια Λιούλιου, Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Νίκος Φλέσσας

Οιδίπους Δοκιμές
[«κάτω απ' την προσωπίδα ένα κενό»]

Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 19.00

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ώρα της δύσης του ήλιου, ένας περίπατος-περιήγηση-διείσδυση στο τοπίο, στην ποίηση και στο δράμα. Τρεις ηθοποιοί (Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη) κι ένας μουσικός (Μανούσος Πλουμίδης) στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη. Δοκιμές επί τόπου στο υλικό των τραγωδιών που αφηγούνται το μύθο του (Οιδίπους Τύραννος - Οιδίπους επί Κολωνώ) αλλά και μια απόπειρα συνάντησης με το Σεφερικό ποιητικό βλέμμα.

Ο Γιάννης Ρήγας για την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ-ΧΟΡΙΚΑ»: «Αφόντας μπήκα σ' έρωτα για τούτα τα κορμάκια λίγνεψα, εφεξα, μα πως να τα πω δεν ξέρω ακόμα». Το κίνητρο θα είναι πάντα ο έρωτας. Μήπως και καταλάβω, μήπως ανοίξουν τα μάτια μου στο φως, που απλόχερα σκορπούν τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων. Η παράστασή τους ελπίζω να παραμείνει γρίφος. Μια αφορμή για να συνεχίσουν να συνομιλούν οι καλλιτέχνες με το κοινό. Η φετινή συνάντηση στους Φιλιππους, στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος μοιάζει με όνειρο. Αν η πολιτεία έχει ανάγκη τους δημιουργούς μπορεί να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Γιατί χρειάζεται την ελευθερία τους και τη δύναμη της αμφισβήτησής τους.

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ-ΧΟΡΙΚΑ»
Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ-Φεστιβάλ Φιλίππων

Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 21:00


Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία/Διδασκαλία: Γιάννης Ρήγας, Μιχάλης Σιώνας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Διαχειρίστρια (από τους "Οψόμεθα εις Φιλίππους"): Ελένη Χατζηγεωργίου

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Χρήστος Διαμαντούδης, Γιάννης Καράμπαμπας, Μαριλένη Κουζού, Ίνγκριντ Κουτσουρέλη, Νίκος Μήλιας, Κατερίνα Πλεξίδα, Μάρα Μαλγαρινού, Κατερίνα Παπαδάκη, Γκαλ Ρομπίσα, Μάγδα Σκούπρα, Δημήτρης Ροΐδης, Νίκος Σταθόπουλος-Σέυμουρ

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις δύο μέρες. Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο πραγματοποιείται την Πέμπτη 10 Αυγούστου στις 22:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.