ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντυπωσιακό εύρημα - Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Γερμανία

Εντυπωσιακό εύρημα - Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Τα ερείπια της πιο παλιάς δημόσιας βιβλιοθήκης στη Γερμανία φαίνεται πως βρήκαν αρχαιολόγοι στο κέντρο της Κολωνίας. 

Η βιβλιοθήκη χτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ και υπολογίζεται πως διέθετε περίπου 20 χιλιάδες παπύρους και περγαμηνές, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που υπήρχε όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη. 

Τα πρώτα τείχη ανακαλύφθηκαν το 2017 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε προτεσταντική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. 

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν πως η Κολωνία είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας, δεν πίστευαν, όμως, πως πρόκειται να βρουν τελικά μια βιβλιοθήκη και μάλιστα τόσο μεγάλη. 

«Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να ταιριάξουμε τις παραλλήλους του κτηρίου. Βλέπαμε πως οι εσοχές είναι πολύ μικρές για να είχαν τοποθετηθεί εκεί αγάλματα. Τελικά ήταν κάτι σαν ντουλάπια για τους παπύρους» παραδέχθηκε ο Dirk Schmitz από το Ρωμαιογερμανικό Μουσείο της Κολωνίας. 

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος με την ανακάλυψη και την παραλληλίζει με τη φημισμένη αρχαία βιβλιοθήκη της Εφέσου. 

«Ίσως υπάρχουν πολλές αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις που έχουν βιβλιοθήκες, αλλά δεν έχουν ανασκαφεί. Αν δεν είχαμε βρει τα θεμέλια και εμείς, δεν θα γνωρίζαμε ότι πρόκειται για βιβλιοθήκη» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Όπως καταλήγουν οι αρχαιολόγοι, η βιβλιοθήκη θα διατηρηθεί όπως έχει στο κέντρο της πόλης της Κολωνίας με τους επισκέπτες να μπορούν να τη θαυμάσουν από κοντά. 

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ