Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
0

Το κολάζ είναι ίσως η πιο προσιτή μορφή τέχνης. Οι περισσότεροι, κατά τα σχολικά τους χρόνια, έχουν δημιουργήσει και καρφιτσώσει στον τοίχο του δωματίου τους ένα κολάζ με αγαπημένες φιγούρες τραγουδιστών, ηθοποιών και προσώπων που θαύμαζαν. Αυτή η εμπειρία δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς, εικαστικούς και μη, να δημιουργήσουν κάποιο έργο τέχνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιοσδήποτε έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα αξιόλογο κολάζ μπορεί να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο γύρω από τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης, το Collagistas Festival.


Οι πρώτοι που σκέφτηκαν τη δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ ήταν η Lane και ο Rob Benders, οι οποίοι το εμπνεύστηκαν έπειτα από μια κοινή τους έκθεση με θέμα το κολάζ. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε το 2014 από το Βερολίνο, ενώ ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη και το Αϊντχόφεν – κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη. Φέτος, το Μιλάνο θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή σκοπός των διοργανωτών ήταν το Collagistas να μην αποτελέσει απλώς μία ακόμα έκθεση εικαστικών έργων αλλά μέσα από αυτήν να υπάρξει συνάντηση, ανταλλαγή απόψεων και διάδραση ανάμεσα στους καλλιτέχνες όσον αφορά τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, το βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι η φυσική τους παρουσία στον χώρο του φεστιβάλ. Τα έργα που εκτίθενται κάθε χρόνο αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι το «Beautiful Monsters». Επίσης, φέτος, εκτός από τα εκθέματα, κοινό και καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

 
Στο φεστιβάλ πρόκειται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου, συγκεκριμένα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Χιλή και το Βέλγιο. Οι Έλληνες collagistas που θα εκθέσουν τα έργα τους είναι οι Lane, Δήμος Τσορμπατζόγλου, Άννα Σανδαλάκη, Γιώργος Χρόνης, Χαράλαμπος Ποτζίδης, Λήδα Ντρίβα, Γαλάτεια Ιατράκη και η Dorothee Mesander, η οποία γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Λήδα Ντρίβα είναι αρχιτέκτονας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, έχει πειραματιστεί με τη φωτογραφία, τις γραφικές τέχνες και το ψηφιακό κολάζ. Πηγή έμπνευσης για τα κολάζ της αποτελούν ο αστικός χαρακτήρας των σύγχρονων πόλεων, η φύση ως αντίθεση σε αυτόν καθώς και  οι ψυχογεωγραφικές και συμβολικές αναφορές.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Δήμος Τσορμπατζόγλου είναι συντηρητής χαρτιού, περγαμηνής και έργων τέχνης. Ασχολείται με το κολάζ από το 2007. Έχει αναπτύξει με τον καιρό μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική τεχνική, μία μείξη της τέχνης του κολάζ με αυτήν του ψηφιδωτού.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Dorothee Mesander γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη). Τα εργαλεία έκφρασής της είναι το ψαλίδι, η κόλλα και το χαρτί-vintage (περιοδικά, βιβλία, χάρτες).
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Για την Άννα Σανδαλάκη το κολάζ είναι ένα είδος καθρέφτη. Η οπτική αντανάκλαση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ανησυχιών, των αναμνήσεων και των ονείρων μας.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Η Lane ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη φορά γνώρισε την τεχνική του κολάζ στο σχολείο και από τότε δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει εικόνες από σελίδες περιοδικών. Στα έργα της χρησιμοποιεί κομμάτια χαρτιού με ακαθόριστο σχήμα, μέγεθος και διαφορετικό περιεχόμενο, που με μια πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, όταν όμως τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο συνθέτουν την τελική εικόνα.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Χαράλαμπος Ποτζίδης ασχολήθηκε με το κολάζ ενστικτωδώς, στην προσπάθειά του να απεικονίσει παράδοξες αρχιτεκτονικές ιδέες, πράγμα που σταδιακά τον οδήγησε στο να πειραματίζεται με τη δημιουργία εικόνων που αφορούν καλλιτεχνικά κινήματα, κρυμμένα νοήματα και πληροφορία που πηγάζει από την καθημερινότητά του.
Oι Έλληνες που πανε στο Collagistas Festival- το μεγαλύτερο φεστιβάλ κολάζ στον κόσμο Facebook Twitter
O Γιώργος ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο ως graphic designer. Του αρέσει να αναμειγνύει διάφορα υλικά και να συλλέγει αντικείμενα που μπορεί να διεγείρουν τη φαντασία του, χρησιμοποιώντας τα εκ νέου σε διάφορα έργα.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη στη ραχοκοκαλιά, τυλίγομαι με κουβέρτα πορτοκαλιά» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ