ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μια Ιρανή καλλιτέχνις σχολιάζει τις καταστροφές της ISIS με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή

Μια Ιρανή καλλιτέχνις σχολιάζει τις καταστροφές της ISIS με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή Facebook Twitter
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει την 3D εκτύπωση ως μέσο για την αναπαραγωγή και τη διαφύλαξη μερικών από τους αρχαίους θησαυρούς που καταστράφηκαν από τον ISIS, το έργο της Allahyari πηγαίνει πέρα από την 3D εκτύπωση των χαμένων έργων τέχνης σε διάφανη ρητίνη –τα αντικείμενα περιλαμβάνουν επίσης ένα στικάκι και μια κάρτα μνήμης.
0

Σε μουσεία και αρχαίες πόλεις σε ολόκληρο το Ιράκ και τη Συρία, οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστρέψει αμέτρητα ανεκτίμητα έργα τέχνης, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Ρωμαϊκής και της Περσικής αυτοκρατορίας. Το βίντεο από το Μουσείο της Μοσούλης, στο Ιράκ, που δείχνει στρατιώτες του ISIS να καταστρέφουν αρχαιότητες με βαριοπούλες έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, ενώ την ίδια ώρα καταστρεφόταν με εκρηκτικά και μπουλντόζες η αρχαία ασσυριακή πόλη Nιμρούντ, που χτίστηκε γύρω στο 1250 π.Χ. Όσο για την Συρία, οι αρχαίες πόλεις και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, έχουν μπει στο στόχαστρο και καταστρέφονται συστηματικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παλμύρα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στον αρχαίο πολιτισμό και τα ιστορικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ως εγκλήματα πολέμου. Οι ένοπλοι στοχεύουν τέτοιες πόλεις και έργα τέχνης, διότι ο προϊσλαμικός πολιτισμός, που περιλαμβάνει τη χριστιανική και την εβραϊκή θρησκεία, θεωρείται ειδωλολατρικός και ο ISIS πιστεύει ότι είναι καθήκον του να εξαλείψει την αρχαία κληρονομιά που διαφέρει από τις εξτρεμιστικές πεποιθήσεις του. Κάποια αντικείμενα, ωστόσο, λεηλατήθηκαν και πωλούνται για να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας –ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι αρκετά από τα αγάλματα που καταστράφηκαν στο Μουσείο της Μοσούλης ήταν στην πραγματικότητα γύψινα αντίγραφα. Καθώς λοιπόν η Συρία και το Ιράκ έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στα ιστορικά τους μνημεία και έργα τέχνης, οι ιστορικοί, οι ακτιβιστές και οι καλλιτέχνες κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν την ιστορία της περιοχής, πριν να μετατραπεί σε σκόνη.

Όπως στις χρονοκάψουλες, κάθε αντικείμενο σφραγίζεται και φυλάσσεται για μελλοντικούς πολιτισμούς, με οδηγίες για το πώς να ανοίξουν τα αντικείμενα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις μονάδες μνήμης, χωρίς να τα καταστρέψουν. Οι πληροφορίες σε αυτά τα στικάκια περιλαμβάνουν εικόνες, χάρτες, αρχεία pdf και τα βίντεο που συγκεντρώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες για τα έργα τέχνης και τις περιοχές που καταστράφηκαν.

Μια Ιρανή καλλιτέχνις σχολιάζει τις καταστροφές της ISIS με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή Facebook Twitter
H εξεύρεση λεπτομερειών σχετικά με τα έργα τέχνης ήταν εκπληκτικά δύσκολη –από τα ονόματα των αντικειμένων (ονόματα στα αγγλικά και αραβικά) μέχρι το να μάθω ποια ήταν αντίγραφα και ποια πρωτότυπα, ποια ήταν ιστορικά τα πιο σημαντικά και γιατί

Η Morehshin Allahyari βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο να αντιμετωπίσει την καταστροφή, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης. Η Allahyari είναι μια νέα καλλιτέχνης πολυμέσων, ακτιβίστρια της τέχνης, εκπαιδευτικός και περιστασιακή επιμελήτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007. Η δουλειά της ασχολείται εκτενώς με τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αντιφάσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Στην ατομική της έκθεση με τίτλο “Material Speculation: ISIS” που φιλοξενείται στο Trinity Square Video του Τορόντο, στον Καναδά, παρουσιάζονται δημιουργημένες με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης αρχαιότητες που καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος μέσα στο 2015.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει την 3D εκτύπωση  ως μέσο για την αναπαραγωγή και τη διαφύλαξη μερικών από τους αρχαίους θησαυρούς που καταστράφηκαν από τον ISIS, το έργο της Allahyari πηγαίνει πέρα από την 3D εκτύπωση των χαμένων έργων τέχνης σε διάφανη ρητίνη –τα αντικείμενα περιλαμβάνουν επίσης ένα στικάκι και μια κάρτα μνήμης. Όπως στις χρονοκάψουλες, κάθε αντικείμενο σφραγίζεται και φυλάσσεται για μελλοντικούς πολιτισμούς, με οδηγίες για το πώς να ανοίξουν τα αντικείμενα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις μονάδες μνήμης, χωρίς να τα καταστρέψουν. Οι πληροφορίες σε αυτά τα στικάκια περιλαμβάνουν εικόνες, χάρτες, αρχεία pdf και τα βίντεο που συγκεντρώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες για τα έργα τέχνης και τις περιοχές που καταστράφηκαν.

Μια Ιρανή καλλιτέχνις σχολιάζει τις καταστροφές της ISIS με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή Facebook Twitter

Η ίδια λέει γι΄αυτήν της την προσπάθεια: «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του έργου ήταν να έχω πρόσβαση στις πληροφορίες. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει όταν ξεκίνησα την έρευνά μου, αλλά η εξεύρεση λεπτομερειών σχετικά με τα έργα τέχνης ήταν εκπληκτικά δύσκολη –από τα ονόματα των αντικειμένων (ονόματα στα αγγλικά και αραβικά) μέχρι το να μάθω ποια ήταν αντίγραφα και ποια πρωτότυπα, ποια ήταν ιστορικά τα πιο σημαντικά και γιατί. Έπρεπε να βρω όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτά τα αντικείμενα από διάφορα βιβλία, άρθρα, και κάνοντας συνεντεύξεις με διαφορετικούς ιστορικούς, αρχαιολόγους και ερευνητές που ειδικεύονται στην εποχή της Χάτρα και της Ασσυρίας. Η έρευνα και η συλλογή αυτών των πληροφοριών έγινε μια τόσο σημαντική πτυχή του έργου αυτού που ήθελα να βεβαιωθώ ότι θα είναι ορατό και ουσιαστικό κομμάτι της παρουσίασης των αντικειμένων των ίδιων  –η  έλλειψη γνώσης που αντικαθίσταται με την πρόσβαση στη γνώση, τα κατεστραμμένα έργα τέχνης που "αντικαθίστανται" από 3D έντυπες εκδοχές».

Στην ερώτηση τι σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι αναπαραστάσεις η Morehshin Allahyari απαντά: «Λοιπόν, ο ένας είναι ο πρακτικός σκοπό τους, που είναι ο πιο προφανής. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αντικατασταθούν πραγματικά αυτά τα χαμένα αντικείμενα. Ό,τι έχει καταστραφεί έχει χαθεί για πάντα. Το έργο μου δημιουργεί μόνο μια αναφορά στα αντικείμενα με τον πιο ακριβή τρόπο. Αλλά για μένα, που προέρχομαι από το Ιράν, όπου αυτά τα έργα τέχνης ήταν μέρος μιας κοινής ιστορίας μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (όλα ανήκουν στην ίδια μακρινή ιστορία πριν το Ιράν και το Ιράκ γίνουν ξεχωριστές χώρες), το έργο αυτό εξυπηρετεί έναν προσωπικό, συναισθηματικό και ποιητικό σκοπό».

Μια Ιρανή καλλιτέχνις σχολιάζει τις καταστροφές της ISIS με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή Facebook Twitter

Κάτι άλλο που προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον η Allahyari είναι να διαθέσει μέσω διαδικτύου τα αρχεία της, ώστε να μπορεί κανείς ελεύθερα να τυπώσει τα έργα και να έχει πρόσβαση στην ιστορία τους. «Νομίζω ότι υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό στην κοινή χρήση αυτού του έργου. Όσο περισσότεροι άνθρωποι τυπώσουν τα έργα τέχνης ή έστω τα κρατήσουν ως ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή, τους σκληρούς δίσκους και τα στικάκια τους -η  διαβάσουν την ιστορία των αντικειμένων- τόσο περισσότερο θα έχουμε αντισταθεί συλλογικά στην λήθη. Είμαι ακόμα στο στάδιο της αναζήτησης του πώς θα μοιράζονται οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, καθώς επίσης και της εύρεσης ενός μουσείου που να μπορεί να προστατεύσει και να διατηρήσει αυτά τα ψηφιακά αρχεία. Νομίζω ότι η έννοια της συλλογικής αρχειοθέτησης και της συλλογικής μνήμης είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο», τονίζει.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ