ΦωτοAφρικα

ΦωτοAφρικα Facebook Twitter
0

Ο Anthony Bila είναι ένας νέος αφρικανός φωτογράφος. Εχει κουραστεί από τις παρανοήσεις, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αναπαράγονται για την Αφρική μέσα από τη σύγχρονη φωτογραφία.

"Οι συγκρούσεις, η φτώχεια, οι ασθένειες και δυστυχία", λέει, "είναι αυτά που πωλούνται περισσότερο από τους φωτορεπόρτερς όλου του κόσμου. "Οσο πιο σπαρακτική είναι μια φωτογραφία τόσο καλύτερα πουλιέται. Αν μια φωτογραφία γάμου, επετείων και γενεθλίων έχει ένα δολάριο, μια φωτογραφία θυμάτων βιασμών έχει 1.000. Θέλω να σταματήσει να υπάρχει αυτή τη μονοδιάστατη άποψη που τροφοδοτείται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Αφρική δεν είναι μια ήπειροα που τα έχει χάσει όλα. Είναι ένα μέρος του πλανήτη γεμάτο ομορφιά και δυνατότητες. Αυτό θέλουμε. Να πούμε την ιστορία μας με το δικό μας τρόπο".

Οι νέοι αφρικανοί φωτογράφοι προσπαθούν να προωθήσουν και μια άλλη όψη της ηπείρου τους απεικονίζοντας και μια άλλη πλευρά της ζωής. Δεν αγνοούν τη φτώχεια, απλώς τα θέματά τους προβάλλουν και άλλες πλευρές της ζωής και των ανθρώπων. Ο φωτογράφος Joe Lukhovi κάνει μεγάλα ταξίδια για να φωτογραφίσει την πραγματική ζωή στην Κένυα. Η εικοσιτετράχρονος φωτογράφος από το Ναϊρόμπι αισθάνεται ότι είναι καθήκον του να δείξει την «αόρατη πραγματικότητα» της χώρας του και να λάμψει ένα φως σε αυτές τις πτυχές που ποτέ δεν πολλοί ξένοι δε βλέπουν ποτέ.

"Η φωτογραφία είναι ο τρόπος μου για να δείξω την ταυτότητά μου σε κάθε κοινότητα, ανοιχτή ή κλειστή", λέει. "Είναι εντελώς λάθος να δείξει κανείς μόνο τις αρνητικές πλευρές μιας χώρας και να παραλείψει τα θετικά. Έχουμε πέσει θύματα των φωτογράφων που εξυπηρετούν μόνο τους λάθος λόγους. Ως Αφρικανός αισθάνομαι σαν καθήκον μου να δείξουμε στους ανθρώπους την πραγματική εικόνα".
Υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι που φτάνουν στην Αφρική και θέλουν και εκείνοι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται η ήπειρος παγκοσμίως.

Ο 33χρονος γερμανός φωτογράφος Marc Hofer, για παράδειγμα, εγκατέλειψε την εργασία του στη Microsoft για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει φωτορεπόρτερ. Ζει στην στην Καμπάλα, στην Ουγκάντα, και καλύπτει την νότια και ανατολική Αφρική, με μια νέα άποψη.

"Εχει τελειώσει η εποχή", υποστηρίζουν οι νέοι αφρικανοί φωτογράφοι, που "πουλάει" μόνο η απλοϊκή ήπειρος. Σιγά – σιγά, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αρχίζει να φτάνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μια πιο ισορροπημένη εικόνα η οποία συμβάλλει ώστε η ζωή μας εδώ να είναι πιο δημιουργική και παραγωγική".

"Η φωτογραφία έχει να πει πολλά, είναι το καλύτερο μέσο για να αφηγηθεί κάποιος συναρπαστικές ιστορίες και από πολιτισμική και από καλλιτεχνική άποψη. Είμαστε ακόμα στην αρχή και είναι δύσκολο να δούμε τις φωτογραφίες μας να δημοσιεύονται στον ξένο τύπο, αλλά ξέρουμε ότι εμείς είμαστε οι χρονικογράφοι της καθημερινής ζωής. Αυτή είναι μια αντίληψη που βρίσκει κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερους υποστηρικτές".

*****

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ