20 εικαστικές εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter
Το annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει στις 14/12 την έκθεση «Γιώργος Ξένος Τόποι περισυλλογής» σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των μονογραφικών εκθέσεων δοκιμιακού χαρακτήρα του 2022.
0

«Γιώργος Ξένος - Τόποι περισυλλογής» στο Μέγαρο
Το annexM του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει στις 14/12 την έκθεση «Γιώργος Ξένος Τόποι περισυλλογής» σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των μονογραφικών εκθέσεων δοκιμιακού χαρακτήρα του 2022. Με κορμό τη ζωγραφική σε χαρτί, η έκθεση περιλαμβάνει 102 έργα διαφόρων περιόδων που στην πλειονότητα τους βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως από το αρχείο του καλλιτέχνη. Κάθε Πέμπτη έχει ελεύθερη είσοδο.
14/12-5/3, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Υπηρεσιακή Αυλή), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 12:00-20:00, πλην Πέμ. 12:00-22:00 & Δευτέρα κλειστά, είσοδος: 3-5 ευρώ

«This Current Between Us»: Ομαδική έκθεση στο Ατμοηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Τριάντα οκτώ καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους −εκ των οποίων τα τριάντα είναι νέες παραγωγές− σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου και της Γεωργίας Λιάπη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Το άλλο σώμα» που υπογράφει η Ελένη Καλαρά, σε συνεργασία με την Blow-Up (ΑΜΚΕ), την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη ΔΕΗ.
16/12-12/3, Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ Νέου Φαλήρου, Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως, Πειραιάς, Πέμ.-Κυρ. 16:00-20:00, είσοδος ελεύθερη

«Greek Καλειdoscope» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Ο Χρύσανθος Πανάς συστήνει στο κοινό τη συλλογή του έργων τέχνης, παρουσιάζοντας έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Με τον τίτλο «Greek Kaleidoscope», η έκθεση τμήματος της συλλογής του γνωστού επιχειρηματία και συγγραφέα περιλαμβάνει έργα των Βασίλη Φωτόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Μόραλη και Αλέκου Φασιανού και θα εγκαινιαστεί στις 19/12, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
19/12-15/1, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, 18:00-22:00, είσοδος ελεύθερη

Βαγγέλης Βαγγελάτος – «Lifescapes» στο Κέντρο Τεχνών Μετς
Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αν και αμφιταλαντεύεται σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Ενώ η δουλειά του έχει εξπρεσιονιστική αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικανικής αφαίρεσης, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του ευ ζην. Η Νιόβη Κρητικού στην επιμέλεια της έκθεσης.
20/12-14/1, Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Τρ., Πέμ., Παρ. 17:00-20:30, Σάβ. & Τετ. 11:00-15:00

«Διαδρομές εικόνων 17ος-19ος αιώνας» στην Πειραιώς 138

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η έκθεση διερευνά την ποικιλομορφία των εικόνων που διακινούνταν στον ορθόδοξο ελληνικό χώρο από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Η έννοια του χώρου αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως γεωγραφική ενότητα αλλά, κυρίως, ως κοινωνική κατασκευή την οποία συνέχει η αντίληψη της κοινότητας που δημιουργούσε η ορθόδοξη ταυτότητα και μοιράζονταν πληθυσμοί με διαφορετικές παραδόσεις, πολιτική υπόσταση, ακόμη και γλώσσα.
8/12-5/2, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Πέμ., Κυρ. 10:00-18:00, Παρ.-Σάβ. 10:00-22:00, είσοδος ελεύθερη

«Ανδρέας Βουρλούμης ο Αττικός» στο ΚΠΙΣΝ

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την έκθεση «Ανδρέας Βουρλούμης ο Αττικός» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στις 21/12, στις 20:00, στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η έκθεση περιλαμβάνει 140 πίνακες και 80 λυτά σχέδια, εκ των οποίων περίπου τα 160 παρέμεναν μέχρι σήμερα αδημοσίευτα ή/και άγνωστα στο κοινό και τους ειδικούς.
21/12-28/2, ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Δευτ.-Κυρ. 9:30-20:00, είσοδος ελεύθερη

Έκθεση εικαστικών «Οι Σκαπανείς» του Μηνά Μαυρικάκη στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Είκοσι έξι πρωτότυπα αφηγήματα ζωγραφικής και μεικτής ένθετης ύλης επιχειρούν να αποτυπώσουν τους Έλληνες σκαπανείς της αρχαιολογίας. Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, επιφανείς αρχαιολόγοι και ανασκαφείς που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους την ιστορία και την πολιτισμική παρακαταθήκη της χώρας μας έρχονται από το παρελθόν ζωγραφισμένοι σε μονοχρωματική σέπια και παρουσιάζονται ως σύγχρονες αγιογραφίες σε συνομιλία τόσο με το συμβολικό μικρό σύμπαν τους (τόπος ανασκαφής, ενδεικτικά ευρήματα) όσο και με τους δευτεραγωνιστές των ιστοριών τους.
20/12-22/1, 28ης Οκτωβρίου 44, Τρ. 13:00-20:00, Τετ.-Δευτ. 08:30-15:30, είσοδος ελεύθερη

Έκθεση: «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η έκθεση περιλαμβάνει 15 αρχαιότητες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) που κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της συλλογής 161 πρωτοκυκλαδικών αρχαιοτήτων μοναδικής αρχαιολογικής αξίας του Αμερικανού συλλέκτη Leonard Stern.
Έως 31/10/23, Νεοφύτου Δούκα 4, Παρ., Σάβ., Δευτ.-Τετ. 10:00-17:00, Κυρ. 11:00-17:00, Πέμ. 10:00-20:00, είσοδος: 6 ευρώ

Έκθεση: «Τέχνη της μνήμης και της μνημόνευσης» στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Η έκθεση τέχνης που παρουσιάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ως μέρος της κοινής μουσειακής παρουσίασης, υπό την επιμέλεια του Βίκτωρα Κοέν, προτείνει μια νέα ανάγνωση του αρχαιολογικού υλικού μέσα από τη σύγχρονη ματιά δέκα καλλιτεχνών από τον κόσμο των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών. Η θεώρηση των αρχαίων επιγραφών ως μια πρώιμη μορφή σχεδιασμού επέβαλε την επιλογή καλλιτεχνών από ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης αλλά και δημιουργών από τον χώρο του σχεδιασμού.
Έως τέλη Φεβρουαρίου, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39, Δευτ.-Παρ. 9:00-14:30

Έκθεση: «Η Αφροδίτη σήμερα» στο Μουσείο Γουναροπούλου

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεση «Η Αφροδίτη σήμερα». Περισσότερα από πενήντα έργα από είκοσι δύο χαράκτες και χαράκτριες που στόχο έχουν τη διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.
Έως 31/1, Μουσείο Γουναρόπουλου, Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια, Τρ.-Σαβ. 9:00-16:00, είσοδος ελεύθερη

Χριστούγεννα στο Μουσείο στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ένα πλούσιο και διασκεδαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει το καθιερωμένο πλέον Christmas camp, μια μουσική παράσταση από το El Sistema Greece και μια εορταστική συναυλία από τη Χορωδία Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών, περιμένει φέτος στις γιορτές τους επισκέπτες του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή! Παράλληλα, οι χριστουγεννιάτικες προτάσεις του πωλητηρίου προσφέρουν πολλές ιδέες για πρωτότυπα και ιδιαίτερα δώρα.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13

MODERN LOVE: Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Το Modern Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι μια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς τα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: ναρκισσισμός, εμμονή αυτοπροβολής, ψηφιακή εξάρτηση και εμπορευματοποίηση του συναισθήματος.
15/12/22-28/5/23, ΕΜΣΤ, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ), 11:00-19:00

Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αι. μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το αρχείο της οικογένειας Λαμπάκη, πολύτιμη πηγή για τις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας πριν από το 1922, παρέχει την πλειονότητα των εκθεμάτων, τα οποία εμπλουτίζονται και από αντικείμενα των συλλογών του ΒΧΜ.
23/12/22-30/4/23, ΒΧΜ, Βασ. Σοφίας 22, Τετ.-Δευτ. 08:30-15:30

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

#SOPHYGRAY – Ένα φεμινιστικό audio bot

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η Nadja Verena Marcin, φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα του EMAP, παρουσιάζει το #SOPHYGRAY, μια διαδραστική εγκατάσταση και περφόρμανς που συνοδεύεται από την κυκλοφορία της αντίστοιχης εφαρμογής. Στο πλαίσιο ενός κριτικού αναστοχασμού για τη χρήση διάφορων chatbots, όπως η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft και η Siri της Apple, η καλλιτέχνιδα ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία της γλώσσας και του συναισθήματος.
22/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Στέγη (Μικρή Σκηνή), Συγγρού 107, 19:00, είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου)

Love Solidarity Death (L.S.D.) | The Callas

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι Άρης και Λάκης Ιωνάς (The Callas) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης με μια παραισθησιογόνα έκθεση ποτισμένη με μεσογειακή ψυχεδέλεια. Επεισόδια μιας περιπέτειας που επιμένει στη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, στη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, στη θραυσματική, μεταμορφωτική ψυχεδέλεια του θανάτου.
26/11-30/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Στέγη -1, Συγγρού 107, Τετ.-Κυρ. 18:00-23:00 (εκτός από 24/12), είσοδος ελεύθερη

«I AM (VR)»

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Ό,τι πιο κοντινό στο metaverse και τον τεχνοσαμανισμό. Μια πρωτόγνωρη, εμβυθιστική περφόρμανς, ένα ψυχεδελικό ταξίδι και μαζί ένα παιχνίδι αυτογνωσίας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας από τη σημαντικότερη σύγχρονη Γερμανίδα σκηνοθέτιδα, τη Susanne Kennedy, μαζί με τον Markus Selg και τον Rodrik Biersteker.
9-30/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Τετ.-Κυρ. 7 time slots μεταξύ 18:00-22:30, είσοδος: 4-5 ευρώ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Έκθεση: «Ένδυμα Ψυχής»

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαρτίου 2023 παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης η έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πρόκειται για εβδομήντα έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από τη μητροπολιτική Ελλάδα, τη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές απ’ όπου έχει περάσει ο ελληνισμός.
20/12-26/3/23, ισόγειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Δευτ.-Πέμ. 9:00-17:00, Παρ. 9:00-22:00, Σαβ. & Κυρ. 9:00-20:00, είσοδος ελεύθερη

Γιορτινός Δεκέμβρης
Την Πέμπτη 22/12, το μουσείο θα υποδεχθεί την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για μια χριστουγεννιάτικη συναυλία υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου. Την Τετάρτη 28/12, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο CHÓRES θα παρουσιάσει παραδοσιακά κάλαντα και γνωστά τραγούδια υπό τη μουσική διεύθυνση της Σιμέλας Εμμανουηλίδου. Την Παρασκευή 30/12, θα φιλοξενήσει την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας (του νομού Ημαθίας) με παραδοσιακά κάλαντα και ποντιακούς χορούς.
Όλα τα events θα πραγματοποιηθούν στις 11:00.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έκθεση: «Γιάννης Μόραλης. Χώρος ιδιωτικός»

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η έκθεση προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του ζωγράφου, τις εικαστικές του καταβολές και τη δημιουργική του πορεία, εστιάζοντας συγχρόνως στον άνθρωπο Γιάννη Μόραλη και τον ιδιωτικό του χώρο.
Έως 8/1, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10:00-18:00, Πέμ. 10:00-00:00, Κυρ. 10:00-16:00, είσοδος: 8-12 ευρώ

Έκθεση: «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία»

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από μια έκθεση. Περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες θα ζωντανέψουν την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.
Έως 12/2, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Πέμ., Κυρ. 10:00-18:00, Παρ.-Σάβ. 10:00 -22:00, είσοδος: 10, 15 ευρώ

Έκθεση: «Η αδρή ουσία των πραγμάτων» με τον φακό της Έλλης Παπαδημητρίου

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η σχέση της Έλλης Παπαδημητρίου με τη φωτογραφία προέρχεται από τον έρωτα για τη ζωγραφική. Η παρούσα έκθεση επιλέγει λήψεις από το 1928 έως την αρχή της δεκαετίας του 1950, περίοδο κατά την οποία ακολουθεί τον βηματισμό των εκπατρισμένων και των γηγενών στους χερσαίους και παραθαλάσσιους οικισμούς, εξοπλισμένη με σύγχρονες μηχανές.
Έως 7/1, Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, Τετ.-Σαβ: 10:00-18:00, είσοδος: 5 ευρώ

Έκθεση: Στο κάτω κάτω της ΑΦΗς
Μια έκθεση για τον χρόνο, για το πριν, το τώρα αλλά και το μετά, όπου η εξέλιξη της δουλειάς των μελών είναι εμφανής. Τι σημαίνει χρόνος για τον καθένα, πώς τον αντιλαμβάνεται, πώς μετριέται, σε ποια άυλη, άπιαστη έννοιά του στέκεται. Η πανδημία έδωσε άλλες διαστάσεις και νέα τροπή στην έννοια του χρόνου, έκανε το πριν να φαντάζει μακρινό, το μετά αβέβαιο και το τώρα το πιο απτό.
Έως 8/1, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Πέμ., Κυρ. 10:00 -18:00, Παρ.-Σάβ: 10:00-22:00, είσοδος: 5, 6 ευρώ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Έκθεση: «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967) - Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του»

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Η πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση που αφιερώνεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης και σκοπό έχει να τιμήσει και να φωτίσει τη σύνθετη, υψηλόφρονα και βαθιά ελληνική δημιουργία του. Ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς διαδέχεται την πρώτη μνημειώδη περιοδική έκθεση με θέμα την τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου.
Έως 28/2, κεντρικό κτίριο, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Δευτ., Τετ.-Κυρ. 10:00-18:00, είσοδος: 5-10 ευρώ

Ζαχαρίας Αρβανίτης: Μεγαλογραφίες αγωνιστών του ’21
Η έκθεση «Μεγαλογραφίες Αγωνιστών» περιλαμβάνει είκοσι χαρακτικά του Ζαχαρία Αρβανίτη που απεικονίζουν ισάριθμα υπερμεγέθη πορτρέτα των κυριότερων πρωταγωνιστών του ’21.

Καρλ Κρατσάιζεν: «Η Αγιογραφία του Αγώνα»
Η «Αγιογραφία του Αγώνα» με τις μορφές των ηρώων της Επανάστασης του ’21 που φιλοτέχνησε το 1826-27 ο αυτοδίδακτος νεαρός ανθυπολοχαγός Καρλ Κρατσάιζεν.
Έως 31/1/23, κεντρικό κτίριο, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Τετ.-Δευτ. 10:00-18:00, είσοδος: 5-10 ευρώ

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη ΜΑΣ

Εικαστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων Facebook Twitter

Από τις 22/12 η Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται το κοινό με live ραδιοφωνικές μεταδόσεις από το φουαγιέ της Πινακοθήκης με τις εκδηλώσεις «Η Προσκύνηση των Ποιμένων», «Η Γέννηση» και τη «Γνωριμία με τον Πάμπλο» για οικογένειες με παιδιά από 3 έως 12 ετών. Επίσης με την έκθεση «Θρησκευτική Ζωγραφική» και, τέλος, με ένα μεγάλο μπαζάρ έως τις 6/1 με παλαιότερες αλλά και με νέες εκδόσεις σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT