Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Λόγω της ασφάλειας και της σταθερότητας της κατασκευής η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογενείας ανεξαρτήτως ηλικίας.
0

Μετά από τον ισχυρό σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Shinsuke Fujii δέχθηκε έναν πελάτη με ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα για το σπίτι που σκόπευε να χτίσει: να μην πέφτουν τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη με την παραμικρή δόνηση.

Οι λάτρεις των βιβλίων που έχουν την τύχη να κατοικούν σε ιδιόκτητα σπίτια είναι πάντα ιδιαίτερα περήφανοι για τη βιβλιοθήκη τους. Συνήθως φροντίζουν ώστε τα ράφια που φιλοξενούν τους μικρούς χάρτινους θησαυρούς να εκτείνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στους τοίχους του σπιτιού. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια υπέροχη εικόνα αλλά η αλήθεια είναι ότι επίσης δυσκολεύει τη ζωή του αναγνώστη καθώς είναι δύσκολο να φτάσει κανείς τα βιβλία στα υψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης. Για να μην καταδικαστούν σε λήθη τα περιεχόμενα των επάνω σειρών οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σκαμνάκια ή μικρές συρόμενες σκαλίτσες.

«Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά τη διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά καθόλου πρακτικά αν ζεις στην Ιαπωνία. Η έλλειψη χώρου που χαρακτηρίζει τα σπίτια και τα διαμερίσματα της χώρας με την εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα καθιστά αδύνατον το να θυσιάσει κανείς έστω και τα ελάχιστα τετραγωνικά που απαιτούνται για μία σκάλα βιβλιοθήκης.

Επίσης υπάρχει το θέμα των εξαιρετικά συχνών σεισμών. Όποιος έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία γνωρίζει πως οι χθόνιες δονήσεις επισκέπτονται τους κατοίκους των νησιών σχεδόν καθημερινά. Φανταστείτε λοιπόν το χάσιμο χρόνου που απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση αν θέλει κάποιος η βιβλιοθήκη του να δείχνει αψεγάδιαστη.

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter

Ο Shinsuke Fujii έδωσε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα του πελάτη του με μία ευφυή και κυρίως βολική κατασκευή. «Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά την διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

Χάρη στην κλίση και το ελάχιστα διαφορετικό τους πλάτος, τα ράφια προεξέχουν δημιουργώντας διαδοχικά σκαλοπάτια που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες του σπιτιού να προσπελάσουν οποιοδήποτε βιβλίο της συλλογής τους χωρίς δυσκολία. Λόγω της ασφάλειας και της σταθερότητας της κατασκευής η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογενείας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η επικλινής πρόσοψη επίσης προσδίδει στο καθιστικό την αίσθηση ενός ανοιχτού χώρου, κάτι που συμπληρώνεται και από το άπλετο φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα, ένα χαρακτηριστικό που πάντα αξιολογείται ιδιαίτερα στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική. 

Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Στην Ιαπωνία ένας λάτρης των βιβλίων έφτιαξε μια πρωτότυπη αντισεισμική βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Το έργο που υλοποίησαν η Hellenic Residences και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και σύγχρονη αισθητική.
THE LIFO TEAM
«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ