Η άσκηση κάθε είδους, πέρα από τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την καλή κατάσταση του σώματος, ήταν μια διέξοδος μέσα στην καραντίνα, ένας λόγος για να βγεις από το σπίτι και να αθληθείς με ασφάλεια, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Για πολύ κόσμο η άθληση σε δημόσιους χώρους έγινε μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

 

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και τη διάρκεια της ημέρας να έχει μεγαλώσει πολύ, τα spots της πόλης που προσφέρονται για εξάσκηση κάθε είδους γεμίζουν με κόσμο όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές, πρωί και απόγευμα, πριν ή μετά τη δουλειά. Μέσα στα δέντρα, σε ορόσημα της πόλης, στη θάλασσα ή στην καρδιά του αστικού τοπίου, οι Αθηναίοι αθλούνται σε δημόσιους χώρους, και αθλούνται πολύ!

 

Πέταλο Καλλιμάρμαρου

Ένα από τα πιο βασικά σημεία όσων αγαπούν τη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους. Προσφέρεται για τρέξιμο, αλλά και για γιόγκα ή άλλου είδους γυμναστική. Το κλασικό πέταλο των 500 μέτρων στο Καλλιμάρμαρο προσφέρει μοναδική θέα σε όσους/-ες αθλούνται: τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα. Πέρα από τα αρχαία μνημεία, η δροσιά που εξασφαλίζει το μικροκλίμα της περιοχής δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο spot. Συνδυάζεται με βόλτα στο κέντρο της πόλης. Γύρω στις επτά ο κόσμος αυξάνεται, γι’ αυτό να είστε σίγουροι πως, αν δοκιμάσετε να κάνετε τζόγκινγκ, δεν θα είστε μόνοι.

 

καλλιμαρμαρο γυμναστική
Πέρα από τα αρχαία μνημεία, η δροσιά που εξασφαλίζει το μικροκλίμα στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο spot. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

ΟΑΚΑ

Πρόκειται για τη χαρά όποιου/-ας αγαπάει την άθληση. Η μεγάλη εξωτερική διαδρομή είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις μπορείτε να κάνετε όλων των ειδών τα αθλήματα. Στην αψίδα, που είναι περίπου πεντακόσια μέτρα, θα βρείτε πάρα πολλούς λάτρεις των ρόλερ, αφού δίνουν εκεί τα ραντεβού τους κυρίως οι πιο μικρές ηλικίες. Πριν βγείτε από τη νότια έξοδο, υπάρχει ένα σημείο που επιλέγουν πολλοί για να κάνουν TRX και γυμναστική με βαράκια, ενώ μπορεί να συναντήσετε και ομάδες γιόγκα με τα στρώματά τους πίσω από το ποδηλατοδρόμιο. Το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι, φυσικά, οι βασικές δραστηριότητες, με τον περισσότερο κόσμο να έρχεται όταν πέφτει ο ήλιος, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει καθόλου σκιά.

 

Φλοίσβος

Εάν ψάχνετε μια διαφορετική διαδρομή, στον Φλοίσβο μπορείτε να γυμναστείτε δίπλα στη θάλασσα. Ξεκινώντας από τη μαρίνα, πλάι στα σκάφη, όταν ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη να μαζεύεται, μπορείτε να συνεχίσετε παραλιακά το τζόγκινγκ σας μέχρι τη μαρίνα Αλίμου, διανύοντας μια απόσταση περίπου δύο χιλιάδων μέτρων. Σε διάφορα σημεία δημιουργείται ένας φυσικός στίβος, τον οποίον οι δρομείς μπορούν να αξιοποιήσουν. Ακριβώς δίπλα στη μαρίνα υπάρχει ένα σημείο που ο νεαρόκοσμος χρησιμοποιεί για skate, ενώ στη διαδρομή σας θα βρείτε και μερικά υπαίθρια όργανα. Για ευνόητους λόγους, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις ώρες που η παραλιακή μαζεύει πολύ κόσμο. Εάν όμως σας αρέσει η αερόβια άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον, ο αέρας και η αίσθηση της θάλασσας θα σας αποζημιώσουν.

 

689
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πεδίον του Άρεως

Μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, το Πεδίον του Άρεως έγινε ένα από τα πιο hot σημεία συνάντησης του κέντρου. Με ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι οικογένειες και ηλικιωμένους, με το πολυπολιτισμικό στοιχείο να δημιουργεί μια ξεχωριστή εικόνα ‒πολλές φυλές γυμνάζονται και συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο‒, τα αθλήματα που μπορεί να συναντήσει κανείς κάνουν το τοπίο πολύχρωμο, προσδίδοντάς του μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα θα τραβήξουν το βλέμμα σας οι ομάδες kick boxing που προπονούνται, ενώ ταυτόχρονα μερικά πιτσιρίκια δίπλα τους κλοτσούν μια μπάλα, έφηβοι κάνουν skate, ακροβάτες προπονούνται και φανατικοί του τζόγκινγκ τρέχουν στα μονοπάτια. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, αυτό είναι το μέρος για να ανακαλύψετε το petanque, αλλιώς εδαφοσφαίριση. Κάποιες μέρες προπονούνται εκεί Πακιστανοί ή κάνουν αγώνες κρίκετ.

 

Πεδίον του Άρεως
Το Πεδίον του Άρεως έγινε ένα από τα πιο hot σημεία συνάντησης του κέντρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Άλσος Συγγρού - Μαρούσι

Ιδανικό για δρομείς κάθε είδους, που δημιουργούν τις δικές τους διαδρομές μέσα στο δάσος, το Άλσος Συγγρού αποτελεί ένα σημείο-φαινόμενο στην περιοχή του Αμαρουσίου. Μια τεράστια όαση πρασίνου στα βόρεια προάστια, που προσφέρεται για όσους κάνουν προπόνηση σε ανηφόρα, συνδυάζοντας όλες τις κλίσεις και τα χιλιόμετρα που επιθυμούν. Η βλάστηση και η μεγάλη έκταση με τους δρόμους που οδηγούν μέχρι πάνω στη λίμνη και την έπαυλη Συγγρού με το γοτθικό εκκλησάκι είναι ιδανικές για όσους αγαπούν τις προπονήσεις μεσαίας και μεγάλης διάρκειας. Το Άλσος αποτελεί και αγαπημένο spot για ποδηλασία, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα μονοπάτια που το διαπερνούν.

 

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης είναι ένας «πνεύμονας» πρασίνου στην καρδιά της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Αττική. Όλες τις ώρες της ημέρας, και φυσικά το απόγευμα ακόμη περισσότερο, είναι πολλοί οι κάτοικοι που το προτιμούν για την άθλησή τους. Έχει έκταση 50.000 τ.μ. και στους περιμετρικούς διάδρομους του μπορείς να τρέξεις, να περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο στους ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους και να αθληθείς με όποιο τρόπο επιλέξεις. Εντός του υπάρχουν δωρεάν όργανα καλλισθενικής γυμναστικής σε καλή κατάσταση, σημείο που αγαπούν όσοι αναζητούν το δικό τους σημείο στη σκιά για να κάνουν βαράκια ή να κρεμάσουν κρίκους για τις έλξεις τους. Ο κόσμος της περιοχής το αγαπάει και με το παραπάνω, γι’ αυτό να είστε σίγουροι πως θα βρείτε αρκετούς λάτρεις της άθλησης ό,τι ώρα και να το επισκεφθείτε.

 

ΚΠΙΣΝ
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για άθληση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

ΚΠΙΣΝ

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για άθληση. Στη δυτική του πλευρά προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν καλλισθενική γυμναστική στα σύγχρονα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που υπάρχουν διαθέσιμα, ενώ ο στίβος του χώρου είναι ανοιχτός για τρέξιμο σε καθημερινή βάση, από τις έξι το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Το ταρτάν του στίβου είναι σχεδιασμένο για την απορρόφηση των κραδασμών και προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τρέξιμο. Περιμετρικά του ΚΠΙΣΝ υπάρχει ποδηλατοδρόμος μήκους δυόμισι χιλιομέτρων, τον οποίο μπορεί κανείς να διασχίσει με ποδήλατο, ενώ κατά καιρούς γίνονται και ειδικά αθλητικά προγράμματα (στα οποία χρειάζεται εγγραφή).

 

Άλσος Παπάγου

Στα βόρεια και κοντά στο Άλσος Χολαργού βρίσκεται το Άλσος Παπάγου, ένα προσεγμένο πάρκο, ιδανικό για γονείς και παιδιά, και φυσικά για γυμναστική κάτω από τα πεύκα. Προσφέρεται για τρέξιμο, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε νερό ή ό,τι άλλο χρειαστείτε από το καφέ που υπάρχει στην κάτω είσοδό του. Φυσικά, στον στίβο που υπάρχει και μπορείτε να αξιοποιήσετε θα βρείτε και πλήθος υπαίθριων οργάνων για διαφορετικούς τρόπους εκγύμνασης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και ένα πάρκο σκύλων, εάν θέλετε να έχετε και το κατοικίδιό σας μαζί.

 

καλλιμάρμαρο πέταλο
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.