Περικοπές στη Zaha Hadid κάνει η Ιαπωνία

Περικοπές στη Zaha Hadid κάνει η Ιαπωνία Facebook Twitter
0

[Επιμέλεια: Θανάσης Χαραμής]

Περικοπές στη Zaha Hadid κάνει η Ιαπωνία Facebook Twitter

To στάδιο που σχεδιάστηκε από την διάσημη, Zaha Hadid για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 επαναπροσδιορίζεται, μικραίνει σε μέγεθος και το πρότζεκτ δέχεται περικοπές μετά από απόφαση της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.

Το 80.000 θέσεων θεαματικό στάδιο, ενέκρινε μετά από διαγωνισμό η ιαπωνική κυβέρνηση πριν από έξι μήνες αλλά o υπουργός Αθλητισμού Hakubun Shimomura, εξέφρασε στο κοινοβούλιο την άποψη πως 300 δισ. γεν ( £ 1.800 εκατομμύρια ) είναι ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό που πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η κατασκευή που οραματίστηκε η Zaha Hadid, προσέλκυσε την κριτική μιας ισχυρής ομάδας Ιαπώνων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, οι οποίοι κατάφεραν με την επιρροή τους να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση.

H άποψη τους πως το έργο είναι υπερβολικό, πομπώδες και άχρηστη σπατάλη χρήματος για εντυπωσιασμό, φαίνεται πως τελικά βρήκε συμμάχους.

Περικοπές στη Zaha Hadid κάνει η Ιαπωνία Facebook Twitter

Το γήπεδο έχει οριστεί να φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων καθώς και τα αθλήματα του στίβου, του ποδοσφαίρου και του ράγκμπι και παρόλο που οι περικοπές αναμένεται να ρίξουν τον προϋπολογισμό αρκετά, το επιτελείο που έχει αναλάβει την διεκπεραίωση του δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές ως προς το ντιζάιν.

Τα νέα δεν χαροποίησαν ιδιαίτερα το αρχιτεκτονικό γραφείο της Hadid στο Λονδίνο.

Μέσω εκπροσώπου του δήλωσε μεν πως θα συμμορφωθεί, θα είναι διαλλακτικό και συνεργάσιμο ως προς τα νέα δεδομένα αλλά καυτηρίασε το γούστο και την υποκειμενικότητα πάνω στην αισθητική του καθενός, φωτογραφίζοντας φανερά την Ιαπωνική κυβέρνηση ή τους συναδέλφους που το αμφισβήτησαν.

Περικοπές στη Zaha Hadid κάνει η Ιαπωνία Facebook Twitter
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

ADM 2025: The Urban Issue / Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

Ιδέες που ζυμώνονταν αργά εδώ και μερικά χρόνια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ωρίμασαν και μας αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2025, ως οδηγός για τους χώρους στους οποίους θα κατοικήσουμε στο μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οbjects of Common Interest: «Θέλουμε να σου κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε ένα συναίσθημα»

ADM 2025: The Urban Issue / Κίνηση, ελευθερία, ρευστή ταυτότητα: Το design των Οbjects of Common Interest

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης τρέχουν ένα από τα πιο design studios της Ελλάδας. Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν τα φημισμένα projects τους, όπως την εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού που λατρεύουμε στην είσοδο της Πειραιώς 260;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ