Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Η στάση βρίσκεται στην πόλη Ουμέα της Σουηδίας και σχεδιάστηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις συνθήκες αναμονής των επιβατών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε μια περιοχή με ακραίες καιρικές συνθήκες. Φωτο: Samuel Pettersson
0

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Rombout Frieling Lab συνεργάστηκε με το Research Institutes της Σουηδίας για την κατασκευή της λεγόμενης «Station of Being», μιας πρωτότυπης, διαδραστικής στάσης λεωφορείου στον Αρκτικό Κύκλο της Σουηδίας, που χρησιμοποιεί ήχο και φως για να ειδοποιεί τους επιβάτες που περιμένουν, όταν έρχεται το λεωφορείο τους. 

Η στάση βρίσκεται στην πόλη Ουμέα της Σουηδίας και σχεδιάστηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις συνθήκες αναμονής των επιβατών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια περιοχή με ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο λόγος, φυσικά, που χρησιμοποιούνται το φώτα και οι ήχοι για να ειδοποιούνται οι επιβάτες οφείλεται σε μια προσπάθεια χαλάρωσής τους από το να μην περιμένουν συνεχώς εναγωνίως πότε θα φτάσει το λεωφορείο.  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο ντιζάιν της είναι η «έξυπνη οροφή», στην οποία υπάρχουν διάφορα φώτα και ηχεία που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κάθε φορά, ανάλογα με το ποιο λεωφορείο φτάνει.

«Το να περιμένεις το λεωφορείο είναι γενικά μια ενοχλητική εμπειρία» αναφέρει ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού στούντιο, Rombout Frieling. «Θα πρέπει συνεχώς να τσεκάρεις μήπως έρχεται, γιατί έχεις το φόβο ότι θα το χάσεις». Ωστόσο, στη «Station of Being» το ίδιο το λεωφορείο φροντίζει για σενα, δηλαδή οι επιβάτες θα έχουν απλώς «χρόνο για να υπάρξουν» – μια κοινή ανάγκη και απαίτηση των εργαζομένων στο Science Park, όπου βρίσκεται η στάση. 

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson

Η παραπάνω στάση λεωφορείου άνοιξε ως μια πρωτότυπη στάση κατά τη διάρκεια του EU Arctic Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη μέσα στη χρονιά. 

Μάλιστα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο ντιζάιν της είναι η «έξυπνη οροφή», στην οποία υπάρχουν διάφορα φώτα και ηχεία που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κάθε φορά, ανάλογα με το ποιο λεωφορείο φτάνει. «Οι ήχοι και τα φώτα είναι ουσιαστικά αυτά που δείχνουν το δρομολόγιο του λεωφορείου» εξηγεί ο Frieling. Για παράδειγμα, όταν οι ήχοι που ακούγονται θυμίζουν τον ήχο του γυαλιού, τότε αυτό σημαίνει πως το λεωφορείο έχει ως προορισμό το εργοστάσιο γυαλιού που υπάρχει στην περιοχή. 

Πέρα από τα καθίσματα, στη στάση υπάρχουν επίσης και ξύλινες δοκοί, πράγμα που αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο απαίτηση των επιβατών που προτιμούν να είναι όρθιοι και να ακουμπάνε κάπου, παρά να είναι καθιστοί, όση ώρα περιμένουν. Εκτός αυτού, αυτές οι κυκλικές δοκοί είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε αφενός να προσφέρουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας και αφετέρου να τους προστατεύουν από τις έντονες ριπές του ανέμου.  

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson

«Μέσα από την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, ουσιαστικά καταλάβαμε ότι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι προτιμούν το αυτοκίνητό τους κι όχι το λεωφορείο είναι η αίσθηση ιδιωτικότητας που τους παρέχει και η ανάγκη να είναι κάπως απομονωμένοι», ισχυρίζεται ο Frieling. 

«Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να κρέμονται αυτές οι ξύλινες δοκοί από το ταβάνι – οι δοκοί δίνουν στους επιβάτες την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να επιλέξουν για το αν θέλουν να μείνουν σιωπηλοί ή να αναπτύξουν επαφές με τους υπόλοιπους». 

Η «Station of Being» έχει προλάβει ήδη να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και άλλων, καθώς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες η χρήση του λεωφορείου αυξήθηκε κατά 35%, με πολλούς επιβάτες να επιλέγουν τη χαλάρωση πάνω στις δοκούς. 

«Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να κάνουν meditation, άλλους να αγκαλιάζουν τις δοκούς κι άλλους που επιλέγουν ακόμη και να χάσουν το λεωφορείο τους για να μείνουν λίγο περισσότερο στη στάση», συνεχίζει ο Frieling. «Όπως σε όλα μου τα πρότζεκτ, έτσι και σ'αυτό, στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα χώρο για να ξεφεύγουν οι άνθρωποι από την πλήξη της καθημερινότητας και να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική σχέση με το σώμα τους». 

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
 

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ