Η ταράτσα ενός πανεπιστημίου της Ιαπωνίας γίνεται ο βασικός χώρος συγκέντρωσης και ιδεών

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Sou Fujimoto Architects
0

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο είναι γνωστός παγκοσμίως για τον λίγο «λοξό» τρόπο που ενσωματώνει τα κτίριά του στις πόλεις και στους χώρους.

Αυτήν τη φορά, στα βουνά της Ιαπωνίας δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο όπου ο βασικός χώρος ζυμώσεων των σπουδαστών δεν είναι οι αίθουσες και οι κήποι, αλλά η τεράστια ταράτσα, μια έκταση χωρίς όρια που έχει θέα στη φύση. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Χίντα Τακαγιάμα, ένα νέο ακαδημαϊκό ινστιτούτο που βρίσκεται κρυμμένο σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας.

Το έργο στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών που συχνά παραβλέπονται, ειδικά από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην αίσθηση της κοινότητας και την εκτίμηση του πλούσιου πολιτισμού που παρέχει η φύση.

Ο σχεδιασμός διαθέτει μια δομή οργανικού σχήματος εμπνευσμένη από το γύρω τοπίο και αυτή την προσβάσιμη οροφή. Το πανεπιστήμιο πρόκειται να ανοίξει το 2024 και θα ακολουθήσουν άλλα 11 περιφερειακά κέντρα εκμάθησης σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου ακολουθεί την έννοια του «ανοιχτού στο πέραν». Δεδομένου ότι η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Η ταράτσα του Πανεπιστημίου Χίντα με θέα "στο άπειρο" | Courtesy of Sou Fujimoto Architects

Καθώς η φύση είναι μια από τις κύριες εμπνεύσεις του σχεδιασμού, το πανεπιστήμιο παίρνει τη μορφή δύο οργανικών δομών με μια ανοιχτή αυλή ανάμεσά τους. Οι όγκοι είναι ανυψωμένοι σε ξύλινους πυλώνες, δημιουργώντας μια ροή κυκλοφορίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου και επιτρέποντας στο ορμητικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Η οροφή καλύπτει ολόκληρη την κύρια δομή και μοιάζει να είναι ρευστή.

Περιτριγυρισμένη από όμορφα βουνά, ολόκληρη η πόλη της Hida είναι μια από τις σπουδαίες περιοχές μάθησης όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και συζητούν. Το σχέδιο περιλαμβάνει και έναν ανοιχτό λόφο στο κέντρο, που δίνει ύψος και προοπτική χωρίς όρια.

HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
HIDA UNIVERSITY Facebook Twitter
Courtesy of Sou Fujimoto Architects
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Babel»: Το νέο αριστουργηματικό graphic novel του Soloúp

Προδημοσίευση / «Babel»: Το νέο graphic novel του Soloúp

Μια συναρπαστική εικονογραφημένη ιστορία που συνδέει με χιούμορ και συγκίνηση τις αφηγήσεις του παππού του και της παρέας του με τα βιώματα των ανθρακωρύχων κάθε εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας στις στοές του Βελγίου.
M. HULOT
Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Design / Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Είκοσι δύο δημιουργοί από τον χώρο του design και των τεχνών εμπνέονται από οκτώ αρχειακά κομμάτια της διάσημης επιπλοποιίας, αναδιατυπώνοντας την έννοια του κλασικού επίπλου στην εποχή μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ένα σπίτι που λέει «ευχαριστώ»

Design / Ένα σπίτι που δίνει χαρά στον πεσιμιστή καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου

Στο διαμέρισμα του Νίκου Τσιαπάρα στη Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν το αρ νουβό, το αρ ντεκό, η ποπ αρτ και το τρας με τους πίνακες του ιδιοκτήτη και τα πορτρέτα των τέως βασιλιάδων, έτσι, για το κιτς του πράγματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ