Τα ελληνικά κόμικς δεν γνωρίζουν απλώς μια δεύτερη άνθιση το 2017. Η άφιξη του «Μπλε Κομήτη», ενός νέου περιοδικού (με βάση του την Αθήνα) για κόμικς, αποτελεί ίσως την κυριότερη ένδειξη ότι βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους εδώ και πολλά χρόνια.


Ο διμηνιαίος «Κομήτης», που ετοιμάζεται να εκδώσει το δεύτερο τεύχος του σε λίγες μέρες, έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησαν πίσω τους το κλείσιμο του «9» και της «Βαβέλ» πριν από επτά χρόνια. Έκτοτε δεν είχε εμφανιστεί ένα μέσο που να προβάλλει σε ένα ευρύτερο κοινό νέες δουλειές και νέους δημιουργούς από τον χώρο των κομικς και το κενό ήταν εμφανές. Όπως μας λέει ο Γιώργος Γούσης, αρχισυντάκτης του περιοδικού και δημιουργός ο ίδιος: «Καθημερινά τρίβουμε τα μάτια μας με τις δουλειές που βλέπουμε και απορούμε πού ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ελπίζουμε πως ο "Μπλε Κομήτης" θα γίνει ο χώρος εκείνος που θα υπηρετήσει άξια την άνθιση των ταλέντων τους».

 

 

Το καταλαβαίνει όμως κάποιος από την επιτυχία φεστιβάλ όπως το Comicdom Con Athens που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Οι πάγκοι με τις αυτοεκδόσεις που παρουσιάζουν κυρίως νέα ταλέντα στα πρώτα τους βήματα στον χώρο φέτος έκαναν ρεκόρ με πάνω από 70 συμμετοχές και δημιουργοί ξεπουλάνε το υλικό τους από την πρώτη μέρα, γεγονός ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού. Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, επίσης, ενισχύει αυτή την εντύπωση.

 

Μπορεί να κυκλοφόρησε στα τέλη του '16 για να γιορτάσει τα 70 του χρόνια, αλλά το Ποιος σκότωσε τον Λούκυ Λουκ; ανασταίνει τον Λούκυ Λουκ με μια καινούργια ιστορία από τον Ματιέ Μπονόμ.


Μεγάλοι εκδοτικοί στηρίζουν το ελληνικό κόμικ και κυκλοφορούν πρωτότυπα έργα Ελλήνων δημιουργών αλλά και οι μικρότερες εξιδεικευμένες εκδόσεις συνεχίζουν να βγάζουν νέους τίτλους. Η Jemma Press επιμένει να μεταφέρει στο χαρτί τα πιο δημοφιλή ελληνικά διαδικτυακά κόμικς από το socomic.gr, με το τέταρτο άλμπουμ των Κουραφέλκυθρων του Αντώνη Βαβαγιάννη και το Hard Rock του Τάσου Μαραγκού. O Τasmar εικονογράφησε φέτος και το Γιατί μου φταίνε όλα! του Βασίλη Παπαθεοδώρου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 


Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες δημιουργοί στρέφουν το βλέμμα τους σε πιο ελληνοκεντρικά θέματα και στην ελληνική Ιστορία για έμπνευση. Το Γρα-Γρου των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού και Θανάση Πέτρου από τις εκδόσεις Ίκαρος αναφέρεται σε μια ταβέρνα στο Βέρμιο που βρίσκεται στο πέρασμα που ένωνε την Κεντρική με τη Δυτική Μακεδονία πριν φτιαχτεί η Εγνατία Οδός. Το Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές της Κατερίνας Σέρβη, σε εικονογράφηση Θανάση Πέτρου από τον Πατάκη, ένα θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται στην Αρχαία Ελλάδα, ανασύρει ιστορικές μνήμες. Η Comicoτραγική ιστορία της Ελλάδας 1909-1949 του Παναγιώτη Κατσανάκη από τις εκδόσεις Αρμός είναι ακριβώς αυτό που αναγράφει ο τίτλος. Το Τέρμινους του Λευτέρη Παπαθανάση αφορά τη βαριά ιστορία της αντίστασης και του εμφυλίου στα βουνά της Ηπείρου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

 

Ακόμα και τα Εξάρχεια έχουν το δικό τους graphic novel, με το Εξάρχεια: Το πικρό νεράντζι του Nicolas Wouters σε εικονογράφηση Δημήτρη Μαστώρου, που αφηγείται φανταστικές ιστορίες από την περιοχή. Ειδική μνεία στη Στέλλα Στεργίου που μεταφέρει εμπνευσμένα τον Μικρό Πρίγκιπα του Σεντ-Εξιπερί σε graphic novel από τις εκδόσεις Polaris.

 

 

Εκτός όμως από τους Έλληνες, φέτος μεταφράστηκαν και σπουδαίες δουλειές από το εξωτερικό, όπως το συγκινητικό Πρόσφυγες των Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν και Τζοβάνι Ριγκάνο (Πατάκης), το Mercy on me του Kleist Reinhard (Ηλίβατον) για τη ζωή του Νικ Κέιβ, που σημειώνει απρόσμενη εκδοτική επιτυχία, και η Φιλοσοφία σε Κόμικς του Μάικλ Πάτον (Ψυχογιός). Ο Παίκτης του Ντοστογιέφσκι γίνεται graphic novel από τους Στέφαν Μικέλ και Λοϊκ Γκοντάρ (Polaris), καθώς και το Παιχνίδι της Μίμησης του Jim Ottaviani που αναφέρεται στη ζωή του Άλαν Τιούρινγκ (Κριτική). Τέλος, το 2017 σημαδεύτηκε από την επιστροφή ενός αγαπημένου χάρτινου ήρωα. Μπορεί να κυκλοφόρησε στα τέλη του '16 για να γιορτάσει τα 70 του χρόνια, αλλά το Ποιος σκότωσε τον Λούκυ Λουκ; ανασταίνει τον Λούκυ Λουκ με μια καινούργια ιστορία από τον Ματιέ Μπονόμ.

 

Η σκηνή των ελληνικών κόμικς ανθίζει ξανά