Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter
1

Το γραφείο Kokosalaki Architecture μεταμόρφωσε ένα παραδοσιακό σαλέ χρησιμοποιώντας αναπάντεχους και τολμηρούς συνδυασμούς προκειμένου να δώσει σύγχρονο χαρακτήρα και περισσότερες ανέσεις σε αυτό το ρουστίκ καταφύγιο που βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στα έλατα του Παρνασσού.

Σε αυτή την περίπτωση επανασχεδιασμού του εσωτερικού ενός σαλέ, ζητήθηκε μια νέα πρόταση σε ένα υπάρχον βραβευμένο κτίριο η οποία θα έπρεπε να επανεξετάσει την ιδέα του τυπικού σχεδιασμού σε μια βουνοπλαγιά όπου πρωταγωνιστής είναι η ελληνική φύση.

Σκοπός ήταν να αντισταθμιστεί ο δυναμικός σχεδιασμός του υπάρχοντος εξωτερικού χώρου με ένα νέο κατάλληλο εσωτερικό που θα απέφευγε τα κλισέ σχεδιασμού ενός σαλέ.

Εν ολίγοις, τα πάντα έπρεπε να αλλάξουν, να γίνουν πιο σύγχρονα, και το γραφείο ξεκίνησε να σχεδιάζει από το μηδέν τη νέα updated μορφή την οποία θα έδινε στο ορεινό αυτό καταφύγιο, αλλάζοντας τα αρχικά σχέδια και τις ανυψώσεις αυτού του σπιτιού.

Η κατοικία είναι 150 τ.μ., βρίσκεται στα όρια μιας όμορφης δασικής περιοχής ενώ στη νότια πλευρά απολαμβάνει απεριόριστη θέα στην κοιλάδα.

Η κατασκευή εκτείνεται σε τρία επίπεδα και καλύπτεται από μονόχωρη οροφή.

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, μπάνιο και η σάουνα. Στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος, υπάρχει ένα άνετο καθιστικό και κουζίνα, αλλά και ένα δεύτερο καθιστικό που αναπτύσσεται γύρω από το τζάκι.

Μια λεπτή μεταλλική σκάλα οδηγεί από το καθιστικό στη σοφίτα.

Η διάτρητη λαμαρίνα τύπου corten steel δημιουργεί ένα ελαφρύ διαχωριστικό μεταξύ των δύο επιπέδων, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο φως να διέρχεται μέσω των ανομοιόμορφων οπών κυκλικής διατομής.

Μεταξύ των αλλαγών που έγιναν στο υφιστάμενο κτίριο, πέραν του σχεδίου, υπήρξε η τροποποίηση ορισμένων ανοιγμάτων προκειμένου από το εσωτερικό να δημιουργηθεί ακόμη καλύτερη θέα του τοπίου.


«Το όραμά μας ήταν ένας σύγχρονος αλλά ζεστός χώρος που θα σέβεται το υπάρχον κελί και την ίδια ώρα θα εντάσσεται ομοιόμορφα στο εξαιρετικό περιβάλλον», αναφέρει η Ναταλία Κοκοσαλάκη.

«Η ιδέα ήταν να συνδυάσουμε τα φυσικά υλικά - όπως το ρουστίκ ξύλο - με τελειώματα και υφές που συνήθως χρησιμοποιούνται για περισσότερο βιομηχανικό σχεδιασμό».

Οι διάτρητες χαλύβδινες χαλύβδινες επιφάνειες, οι μεταλλικές εργασίες με κόψιμο με λέιζερ, οι κατασκευές πλέγματος ξυλείας και τα πλακάκια 3d μωσαϊκού στα μπάνια ήταν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του σπιτιού.

Όλα τα έπιπλα και ο φωτισμός σχεδιάστηκαν επίσης από την αρχή ως μέρος της interior πρότασης.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kokosalaki|Architecture
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης
Αρχική αρχιτεκτονική μελέτη Κτιρίου: Ρούλα Κοτσιλάτη, αρχιτέκτων - RK Architecture, Βαγγέλης Χατζής, αρχιτέκτων - D&C

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

Ένα σαλέ σε μια βουνοπλαγιά του Παρνασσού μεταμορφώνεται σε σύγχρονο καταφύγιο Facebook Twitter

 

 

 

 

 

 

 

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Myran, ο ναός του σκανδιναβικού design φέρνει στην Αθήνα το The Wrong Shop

Design / Το Myran φέρνει στην Αθήνα το μοναδικό design του Wrong Shop

Για δύο περίπου μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης θα καταλάβουν τα έργα του Erwan Bouroullec, ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σχεδιαστές, ο οποίος μάλιστα θα παρευρεθεί σε αυτήν μαζί με τον Sebastian Wrong, ιδρυτή των The Wrong Shop και Established & Sons.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΕΒΕ

ADM4/SKG - Thessaloniki Issue / ΚΕΒΕ: Για έναν κόσμο δομικά καλύτερο

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), συνεχίζοντας δυναμικά μια παράδοση σχεδόν 90 ετών στον κλάδο της κεραμοποιίας, παράγει και διαθέτει, εγχώρια και διεθνώς, μια ευρεία γκάμα παραδοσιακών και σύγχρονων δομικών κεραμικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και της λεκάνης της Μεσόγειου,
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ