Υπόθεση Νοτόριους: Το αριστούργημα του Χίτσκοκ επιστρέφει στα θερινά

Υπόθεση Νοτόριους Facebook Twitter
Καθ’ οδόν προς το Ρίο, Ντέβλιν και Χούμπερμαν ερωτεύονται και εκεί ο Χιτς εφαρμόζει τον κορυφαίο τρόπο του για να κάνει έρωτα με την πρωταγωνίστρια, σπάζοντας τον κώδικα ηθικής που τότε επέβαλε φιλί μέχρι τρία δευτερόλεπτα.
0

Γυρισμένη το 1946, στο ενδιάμεσο μεταξύ του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της επίσημης έναρξης του Ψυχρού Πολέμου, και κινηματογραφικά τοποθετημένη μεταξύ της Καζαμπλάνκα του 1942 και του Δεσμώτη του Ιλίγγου του 1958, η Υπόθεση Νοτόριους, ένα απολαυστικό και αγωνιώδες ερωτικό μελόδαραμα, αξιοποιεί (και αντιστρέφει) ιδιοφυώς την οικειότητα που δημιουργούσε στο κοινό το ντουέτο Μπέργκμαν-Ρέινς και προοικονομεί τον τρόπο που οι άνδρες στις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ πλάθουν τις γυναίκες των ονείρων ή των προθέσεών τους για να ικανοποιήσουν τους σκοπούς τους.

Στο Vertigo ο Τζίμι Στιούαρτ οραματίστηκε τόσο παθιασμένα την τέλεια φαντασίωση στο πρόσωπο της Κιμ Νόβακ που πιάστηκε στον ύπνο, αδυνατώντας να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα ‒ σε μια εμμονική αλληγορία του αρνητικού ενός φιλμ ως πιο αληθινού από τη μεθυστική ψευδαίσθηση που προκαλεί στο μάτι.

Έχει γραφεί και αναλυθεί πώς ο Βρετανός δημιουργός πάντα άφηνε μικρό, αλλά ζωτικό χώρο ανάμεσα στα κινηματογραφικά του ζευγάρια για να χωρέσει η κάμερά του, δηλαδή να συμμετέχει κι εκείνος με τον μοναδικό του τρόπο στο ερωτικό πάρτι.

Και σε σχέση με την οσκαρική Καζαμπλάνκα του Μάικλ Κερτίζ, η Μπέργκμαν έχει διαφορετικό ρόλο, αν και συχνά διατηρεί μια αμφισημία ικανή να αποσπάσει το βλέμμα από το προδιαγεγραμμένο φινάλε.Μπορεί η Αλίσια Χούμπερμαν, που υποδύεται, να είναι Αμερικανίδα, αλλά ο πατέρας της ήταν κατάσκοπος των ναζί και αυτό το έμμεσο στίγμα στο βιογραφικό της εκμεταλλεύεται ο πράκτορας Ντέβλιν (Κάρι Γκραντ) για να τη στρατολογήσει εναντίον του Άλεξ Σεμπάστιαν (Κλοντ Ρέινς, υποψήφιος για Όσκαρ β’ ρόλου), ενός παλιού φίλου και συνεργάτη του πατέρα της ο οποίος διέφυγε στη Βραζιλία για να οργανώσει ένα «μεθεόρτιο» δίκτυο ναζί.

Υπόθεση Νοτόριους Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης με το πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Καθ’ οδόν προς το Ρίο, Ντέβλιν και Χούμπερμαν ερωτεύονται και εκεί ο Χιτς εφαρμόζει τον κορυφαίο τρόπο του για να κάνει έρωτα με την πρωταγωνίστρια, σπάζοντας τον κώδικα ηθικής που τότε επέβαλε φιλί μέχρι τρία δευτερόλεπτα, με διακοπτόμενη επαφή ανά τρία δευτερόλεπτα, από το μπαλκόνι μέχρι την πόρτα με ένα τηλεφώνημα ενδιάμεσα, που τελικά ζάλισε το κοινό, αποστόμωσε τους λογοκριτές και κράτησε τρία λεπτά ‒ έχει γραφεί και αναλυθεί πώς ο Βρετανός δημιουργός πάντα άφηνε μικρό, αλλά ζωτικό χώρο ανάμεσα στα κινηματογραφικά του ζευγάρια για να χωρέσει η κάμερά του, δηλαδή να συμμετέχει κι εκείνος με τον μοναδικό του τρόπο στο ερωτικό πάρτι, πέρα από τα χαρακτηριστικά του cameos, που στη συγκεκριμένη ταινία είναι ένα σύντομο πέρασμα σε ένα… πάρτι.

Ο Γκραντ, επιβλητικός και ευειδής, σκληρός και τυπικός με την υφισταμένη του, περιφρονώντας την αρχικά, ώσπου να υποκύψει στη μοιραία έλξη, πάντα διατηρώντας επιφύλαξη και καχυποψία, έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με τον μικροκαμωμένο, πιο κομψό και ευγενέστατο Ρέινς, τον άμα τη εμφανίσει κακό, που όμως αγαπά ειλικρινά τη γυναίκα που γνωρίζει από νεαρή και της φέρεται όχι σαν χειριστικό κάθαρμα, όπως θα περίμενε κάποιος λόγω της δράσης του, αλλά σαν κύριος, με ελπίδα και πίστη. Ωστόσο, μετά την ήττα της χώρας του, δεν γίνεται να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε κανέναν ‒ είναι ερωτευμένος, αλλά όχι τόσο νέος ώστε να παρασύρεται από τα αισθήματά του.

Η Αλίσια δεν διαψεύδει την εντύπωση της ελευθέριας για τα δεδομένα της εποχής, αλλά γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη του κοινού, επειδή ο Χίτσκοκ στρέφει το σενάριο του Μπεν Χεκτ προς την ευαλωτότητά της και την επικινδυνότητα της θέσης της. Είναι η μοναδική που απειλείται βάσιμα: ο Ντέβλιν υπενθυμίζει πόσο επαγγελματίας πατριώτης είναι, άρα τη θεωρεί δυνητικά αναλώσιμη, ενώ ο Σεμπάστιαν δεν το έχει σε τίποτα να διαφύγει ‒ άλλωστε το έχει ξανακάνει.

Οι δύο άνδρες την παρεξηγούν διαδοχικά και ο Χίτσκοκ επιλέγει βελούδινα πλάνα και την πιο κομψή κίνηση της κάμερας μέχρι εκείνο το σημείο της καριέρας του για να χτίσει το σασπένς με το χαρακτηριστικό του εύρημα της ραδιενεργής ουσίας στις φιάλες με το κρασί.

Υπόθεση Νοτόριους Facebook Twitter
Οι δύο άνδρες την παρεξηγούν διαδοχικά και ο Χίτσκοκ επιλέγει βελούδινα πλάνα και την πιο κομψή κίνηση της κάμερας μέχρι εκείνο το σημείο της καριέρας του για να χτίσει το σασπένς.

Όσο για τη συμμετοχή του Αλέξη Μινωτή στην ταινία, λέγεται πως ο Έλληνας ηθοποιός είχε μάθει από αγγελία πως ο Χίτσκοκ ζητούσε έναν ηθοποιό με ξενική προφορά για τον μικρό ρόλο του μπάτλερ του Σεμπάστιαν, απάντησε και προσελήφθη, ενώ όταν ο σκηνοθέτης ζήτησε να τον δει στο γραφείο του, χάρηκε όταν έμαθε πως ήταν Έλληνας και του ανέφερε πως του είχε μείνει στη μνήμη μια παράσταση του Άμλετ που είχε δει στο Λονδίνο πριν από τον πόλεμο.

«Είχα παίξει σε εκείνη την παράσταση», του είπε ο Μινωτής. «Ποιον ρόλο;» ρώτησε ο Χίτσκοκ, για να λάβει την απάντηση: «Του Άμλετ!». Ο Βρετανός σηκώθηκε από την καρέκλα, τον ασπάστηκε και του προσέφερε ένα τρίμηνο συμβόλαιο ‒ αντίθετα με την Παξινού, η οποία είχε κερδίσει Όσκαρ λίγα χρόνια νωρίτερα για το Για ποιον χτυπά η καμπάνα, η καριέρα του Μινωτή στο Χόλιγουντ δεν είχε συνέχεια, έπαιξε μόνο έναν ρόλο δίπλα στη Μισέλ Μοργκάν, μέχρι την επιστροφή στην Ελλάδα και μια μακρά θητεία σε κλασικούς κυρίως ρόλους στο θέατρο ως τα βαθιά του γεράματα καθώς και στον θώκο του διευθυντή του Εθνικού στη Μεταπολίτευση. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πίσω ράφι/ Ντάσιελ Χάμετ: Το γεράκι της Μάλτας

To πίσω ράφι / «Το γεράκι της Μάλτας»: Ένα μυθιστόρημα που έχει συναρπάσει γενιές και γενιές

Το έργο του Ντάσιελ Χάμετ, στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, έχει χαρακτηριστεί ως η «καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε στην Αμερική».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Ο Αγγελόπουλος δεν έκανε έκπτωση στη δουλειά του»

Ανδρέας Σινάνος / «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαρκεί και θα διαρκεί»

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη μάς μιλάει ο σταθερός του συνεργάτης και κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας με διεθνή καριέρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανδρέας Σινάνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις, μας έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ