LIVE!

Τι είναι το Evolution! και γιατί ίσως το αποκαλούν "το Sundance της Μεσογείου"

Τι είναι το Evolution! και γιατί ίσως το αποκαλούν "το Sundance της Μεσογείου" Facebook Twitter
Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μοναδικός με τέτοια πληθώρα διοργανώσεων και κυκλοφορούν ταινίες στη σεζόν που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο πρόγραμμά μας. Το πρωτότυπο στοιχείο σ' εμάς είναι η ύπαρξη πολλών παράλληλων εκδηλώσεων και οι πολλές προβολές σε drive-in.
0

Η Σάντρα Σίλινγκ-Λίπσκι δημιούργησε πριν από 5 χρόνια, και διευθύνει, το Evolution!, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μαγιόρκα. Η γεννημένη στο Βερολίνο και μεγαλωμένη στην Πάλμα ηθοποιός, σκηνοθέτις και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, φαίνεται να έχει χτίσει μια ευέλικτη, μεστή δεκαήμερη διοργάνωση που, εκτός από πλατφόρμα για το νέο αίμα του ισπανικού σινεμά, κάνει τη διαφορά γιατί προθερμαίνει ταλέντα στο υπέροχο κλίμα των Βαλεαρίδων Νήσων, υποδέχεται καλεσμένους από όλον τον κόσμο, φέτος τιμά έναν γνωστότατο ηθοποιό και σκηνοθέτη του αμερικανικού σινεμά και φέρνει αέρα Λος Άντζελες στη δομή και το πνεύμα του.

- Ίδρυσα το Evolution επιδιώκοντας να δημιουργήσω ένα βήμα για τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές στη Μαγιόρκα. Είναι ένα φεστιβάλ-προορισμός. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι η εφαρμογή μιας πρωτότυπης ιδέας σε ένα μικρό νησί και με την ομάδα μου να προσκαλούμε δημιουργούς που έχουν κάτι αξιόλογο να δείξουν και άλλους που μπορεί να ενδιαφέρονται γι' αυτά ή να ψάχνουν για locations στο νησί. Η κουλτούρα μου είναι επίσης μεικτή: μεγάλωσα εδώ, αλλά ζω στο Λος Άντζελες. Ευρώπη, Αμερική, διεθνές το blend.

- Πρόπερσι, ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός αποκάλεσε το Evolution «Sundance της Μεσογείου». Τον θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό χαρακτηρισμό.

Αποτελούμε μια ομάδα 4 ατόμων, έχουμε σφιχτό budget και δεν βιαζόμαστε, όπως άλλοι, που θέλουν με το που ξεκινήσουν να μοιάσουν στις Κάννες. Προτιμώ τα σταθερά βήματα. Μας πήρε χρόνο να φτάσουμε ως εδώ.

- Φυσικά, ταξιδεύω σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο Sundance, στο Raindance, στο London Film Festival, στο Los Angeles Film Festival παρατηρούμε ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μοναδικός με τέτοια πληθώρα διοργανώσεων και κυκλοφορούν ταινίες στη σεζόν που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο πρόγραμμά μας. Το πρωτότυπο στοιχείο σ' εμάς είναι η ύπαρξη πολλών παράλληλων εκδηλώσεων και οι πολλές προβολές σε drive-in.

- Είναι αλήθεια πως πολλοί κινηματογραφιστές γυρίζουν ταινίες με απώτατο σκοπό να συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ, πολλοί από αυτούς μάλιστα τις γυρίζουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας ειδικά στο Sundance ή στο Raindance για παράδειγμα. Το Evolution δεν είναι τέτοια περίπτωση. Εδώ οι δημιουργοί κάνουν networking για να βρουν χρηματοδότηση για το επόμενο φιλμ τους, που είναι συνήθως το δεύτερο.

- Χωρίς να εγκαταλείπουμε τον διεθνή μας προσανατολισμό, φέτος εγκαινιάζουμε το τμήμα Βαλεαρίδων (όχι τόσο μεγάλο όσο στο Σαν Σεμπαστιάν) και για πρώτη φορά κάνουμε πρεμιέρα με ισπανικό φιλμ, το «El Destierro» του Αρτούρο Ρουίζ, που εν μέρει γυρίστηκε στη Μαγιόρκα. Αν και μικρός ο τόπος, και θεωρητικά δεν μας ξεφεύγει τίποτε, δύο ταινίες, μία βελγική και μία γερμανική, που είδα στο Λονδίνο, γυρίστηκαν εδώ. Δεν το ήξερα καν!

Τι είναι το Evolution! και γιατί ίσως το αποκαλούν "το Sundance της Μεσογείου" Facebook Twitter
«El Destierro» του Αρτούρο Ρουίζ

- Εκτός από τον Αρτούρο Ρουίζ, που απέσπασε Goya με τη μικρού μήκους του κι έχει λαμπρό μέλλον, από το νέο ισπανικό σινεμά ξεχωρίζω τον Jaume Carrio, έναν λάτρη του παλιού κινηματογράφου, που κάνει ωραιότατες σινεφίλ αναφορές στην 22λεπτη νέα ταινία του. Μου αρέσει όταν νέα παιδιά τιμούν τους σπουδαίους σκηνοθέτες και τους εντάσσουν στο έργο τους.

- Είμαστε στο 95% των στόχων μας. Αποτελούμε μια ομάδα 4 ατόμων, έχουμε σφιχτό budget και δεν βιαζόμαστε, όπως άλλοι, που θέλουν με το που ξεκινήσουν να μοιάσουν στις Κάννες. Προτιμώ τα σταθερά βήματα. Μας πήρε χρόνο να φτάσουμε ως εδώ.

- Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Ντάνι ντε Βίτο. Αφορμή είναι η πρόσφατη ταινία που σκηνοθέτησε, το 16λεπτο γκέι ρομάντσο «Curmudgeons» με θέμα τον έρωτα δύο 80χρονων, αφιερωμένο στον πρωταγωνιστή της ταινίας Ντέιβιντ Μάργκουλις που πέθανε πριν από λίγο καιρό στα 78 του χρόνια. Μίλησα στον γιο του Ντε Βίτο, τον Τζέικ, και σκέφτηκα όχι μόνο να τον καλέσω στη Μαγιόρκα, που δεν είχε επισκεφθεί στο παρελθόν, αλλά να το συνδυάσουμε με μια ρετροσπεκτίβα του έργου του. Το αγαπημένο μου; Ο «Πόλεμος των Ρόουζ».

Το Evolution! Mallorca International Film Festival θα διεξαχθεί από τις 3 ως τις 12 Νοεμβρίου.

0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το περιβάλλον «Before the Flood»

Lifo Picks / Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το περιβάλλον «Before the Flood»

Ο Ντι Κάπριο μιλά με ηγέτες του κόσμου, επιστήμονες και ακτιβιστές, προσπαθώντας να αποδείξει πως η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι ένα ασαφές πρόβλημα, αλλά κάτι που ήδη υφίσταται και μπορεί να αποτραπεί αν λάβουμε τώρα τις απαραίτητες αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Οθόνες / Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρι Λάιτον, όπου ο Χάρι Μέλινγκ συνάπτει μια BDSM σχέση με τον Σκάρσγκαρντ, ήδη από το τρέιλερ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Σουηδού πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με το «Chasing Dragons» ο Άκης Ζιάκκας ένωσε μονομιάς τις τρεις δρακολίμνες

Οθόνες / Ο Άκης Ζιάκας ενώνει σε μία διαδρομή τις τρεις Δρακόλιμνες

«Chasing Dragons»: 120 χιλιόμετρα, 8.000 μέτρα υψομετρική διαφορά σε μία μέρα. Μια ταινία που διαρκεί μία ώρα και καταγράφει αυτή τη συγκλονιστική διαδρομή που ξεπερνά τα όρια της αντοχής, σωματικής και ψυχολογικής.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Mπιλ Κίντερ στη LiFO: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Οθόνες / Mπιλ Κίντερ: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Ο συνεργάτης του Κόπολα και υπεύθυνος μοντάζ και post-production σε ταινίες όπως το «Wall-e» μάς μίλησε για το μοντάζ στο animation, για την Pixar και για τότε που ένα στούντιο πλήρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια τον Κόπολα για να μη γυρίσει μια ταινία. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τζάρεντ Λέτο, Έμα Τόμσον, ο σκύλος Ίντι και άλλοι δύο λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Τζάρεντ Λέτο, Έμα Τόμσον, ο σκύλος Ίντι και άλλοι δύο λόγοι να πάτε σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα. Τι παίζει στα σινεμά από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ