Ταινίες μικρού μήκους και μεγάλου ενδιαφέροντος

Clamor Facebook Twitter
Η ταινία «Clamor» της Salomé Da Souza ξεδιπλώνει μέσα σε 25’ τον καλοκαιρινό εφηβικό έρωτα μεταξύ της Ζοάν και του Γκαμπέν.
0



ΕΝΩ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ
έχουν γραφτεί για τις ταινίες που συμμετείχαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, ελάχιστες αναφορές έγιναν στο εξίσου σημαντικό και πολυδιάστατο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού της Δράμας. Κι όμως, τόσο θεματικά όσο και κινηματογραφικά, είδαμε ταινίες μεγάλης δύναμης και πολυδιάστατου ενδιαφέροντος. Παραθέτω μερικές από αυτές που ξεχώρισα και που βραβεύτηκαν. Δεν περιορίζονται σε «εθνικά» αφηγήματα, στην ενηλικίωση, στην πατριαρχία. Είναι τολμηρές και απογειώνουν την αφήγηση σε επίπεδα απελευθερωτικά για το φορμάτ του μικρού μήκους. Άρτιες καλλιτεχνικά, με ρυθμό και τόνο που σε κάνουν να τις παρακολουθήσεις με αμείωτο ενδιαφέρον, δείχνουν τον δρόμο και τις τάσεις των νέων κινηματογραφιστών στην Ευρώπη και αλλού.

Δεν περιορίζονται σε «εθνικά» αφηγήματα, στην ενηλικίωση, στην πατριαρχία. Είναι τολμηρές και απογειώνουν την αφήγηση σε επίπεδα απελευθερωτικά για το φορμάτ του μικρού μήκους.

Η ταινία «Clamor» της Salomé Da Souza (η οποία μέσα από βιντεσκοπημένο ευχαριστήριο μήνυμα μάς είπε ότι στην Αθήνα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο) ξεδιπλώνει μέσα σε 25’ τον καλοκαιρινό εφηβικό έρωτα μεταξύ της Ζοάν και του Γκαμπέν, δύο ξαδέλφων που ρισκάρουν να εκφράσουν τη μεταξύ τους έλξη σε μια παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Γαλλίας. Άγαρμπες συμπεριφορές, συγκρουσιακοί διάλογοι, ερωτισμός, ανταγωνισμός, αδιέξοδο. Το μεσογειακό καλοκαίρι, ο αισθησιασμός των ακάλυπτων σωμάτων και ένα πολύχρωμο σκηνικό με φόντο το μάλλον μικροαστικό περιβάλλον, όπου η αποκάλυψη του έρωτά τους αποτελεί σκάνδαλο. Δυναμικά κινηματογραφημένη και άκρως ρεαλιστικά παιγμένη, η κορυφαία στιγμή της ταινίας είναι όταν οι δυο τους μέσα σε μια ντισκοτέκ αψηφούν τα βλέμματα της άκρως συντηρητικής κοινωνίας της οποίας αποτελούν μέρος. Έλαβε δύο βραβεία, το FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου) και το Grand Prix Drama 2024, που της εξασφαλίζει το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία υποψηφιότητας στα Όσκαρ.

6 διεθνείς ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στη Δράμα Facebook Twitter
Στο «The Distance Between Us» η Γιάλλα είναι νοσοκόμα και εγκαταλείπει τη νυχτερινή της βάρδια στο νοσοκομείο όπου εργάζεται για να προλάβει κάτι για το οποίο δεν έχουμε καμία πληροφορία.

Στο «The Distance Between Us» του Léo Fontaine μέσα σε ελάχιστα λεπτά ταυτίζεσαι με την κεντρική ηρωίδα, μια μεσήλικη γυναίκα στη Γαλλία του σήμερα, πιθανότατα μετανάστρια από κάποια αφρικανική χώρα, και αγωνιάς χωρίς να γνωρίζεις τι ακριβώς διαδραματίζεται. Η Γιάλλα είναι νοσοκόμα και εγκαταλείπει τη νυχτερινή της βάρδια στο νοσοκομείο όπου εργάζεται για να προλάβει κάτι για το οποίο δεν έχουμε καμία πληροφορία. Πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η πόλη των εργατικών συνοικιών η οποία σιγά - σιγά ξυπνάει, γύρω ακόμα σκοτάδι, και βλέπουμε τη Γιάλλα να τρέχει απεγνωσμένα αλλάζοντας λεωφορεία και τρένα, αντιμετωπίζοντας αντιξοότητες κάθε είδους − αν και τη συνδράμουν αρκετοί φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι. Τι είναι αυτό που πρέπει να προλάβει; Ένας μόνος άνθρωπος μέσα στη γιγάντια πόλη, μια γυναίκα τρομερής αποφασιστικότητας, αφοσιωμένη στον στόχο της να μη χαθεί με τίποτα η ευκαιρία. Μέχρι που ανακαλύπτουμε τον προορισμό της, κι ότι η επιμονή κυοφορούταν από τη δύναμη της μητρικής αγάπης. Αυτό είναι που την ωθούσε να ολοκληρώσει το ταξίδι μέσα στο ξημέρωμα και να φτάσει με το πρώτο φως της ημέρας στον προορισμό της. Υποψηφιότητα «Drama 2024» για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου / EFA Awards 2024.

6 διεθνείς ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στη Δράμα Facebook Twitter
Η ταινία «If the Sun Drowned into an Ocean of Clouds» διακατέχεται από χιούμορ και δημιουργική φαντασία, προσφέροντας ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό αποτύπωμα μιας προβληματικής κοινωνίας.

Στο «If the Sun Drowned into an Ocean of Clouds», του Wissam Charaf από τον Λίβανο, το οποίο πήρε το Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE, ο σκηνοθέτης, χρησιμοποιώντας ελάχιστα μέσα και λόγια, αποκαλύπτει το ψυχογράφημα μιας κοινωνίας και μιας χώρας. Ένας φύλακας σε μια περιοχή της απέραντης Κορνίς της Βηρυτού, η οποία ανοικοδομείται, έρχεται αντιμέτωπος με χαρακτηριστικούς τύπους της καθημερινότητας της πόλης και της «παράνοιας» που εδώ και αρκετές δεκαετίες στοιχειώνει τη χώρα. Η ταινία διακατέχεται από χιούμορ και δημιουργική φαντασία, προσφέροντας ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό αποτύπωμα μιας προβληματικής κοινωνίας.

6 διεθνείς ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στη Δράμα Facebook Twitter
Στο «Montsouris» του Guil Sela δύο κινηματογραφιστές των οποίων ακούμε μόνο τις φωνές καταγράφουν με κάμερα και ήχο, αλλά κυρίως εν αγνοία τους, ανθρώπους που περνάνε τη μέρα τους στο ομώνυμο του τίτλου πάρκο, με την ελπίδα να βρουν ένα ενδιαφέρον περιστατικό για να το εντάξουν σε ένα ντοκιμαντέρ.

Στο σύντομο −μόλις 14’− «Montsouris» του Guil Sela δύο κινηματογραφιστές των οποίων ακούμε μόνο τις φωνές καταγράφουν με κάμερα και ήχο, αλλά κυρίως εν αγνοία τους, ανθρώπους που περνάνε τη μέρα τους στο ομώνυμο του τίτλου πάρκο, με την ελπίδα να βρουν ένα ενδιαφέρον περιστατικό για να το εντάξουν σε ένα ντοκιμαντέρ. Και όντως, δεν αργεί να συμβεί. Δύο καλοστεκούμενοι και ευπαρουσίαστοι νέοι άντρες πέφτουν θύματα κλοπής, εξαιτίας της αφέλειάς τους. Μια νεαρή που περιφέρεται άσκοπα ζητάει από τον ένα να δοκιμάσει το ηλεκτρικό του μονόκυκλο, αξίας 1.699 ευρώ, όπως την πληροφορεί, για να δει αν μπορεί να το κουμαντάρει. Ανεβαίνει και φυσικά γίνεται καπνός! Το ενσταντανέ, του οποίου κατά κάποιον τρόπο είμαστε όλοι αυτόπτες μάρτυρες, διαθέτει κυνισμό και πολύ χιούμορ, ενώ οι συμπεριφορές των δυο φίλων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Εκείνος που δεν του ανήκε το μονόκυκλο εξοργίζεται σαν να ήταν θέμα τιμής που τους κορόιδεψαν και που ο φίλος του δεν τον άφησε καν να καλέσει την αστυνομία, ο δε ιδιοκτήτης του μονόκυκλου κρατάει μια απολύτως μακάρια στάση. Σχεδόν ευτυχής που του συνέβη, ότι έτσι ήταν να γίνει και ίσως εκείνη να το είχε περισσότερη ανάγκη από τον ίδιο! Ο φίλος του εξοργίζεται μαζί του, αλλά στο κάτω-κάτω δεν είναι αυτός που το έχασε. Μετά τη μικρή τους κόντρα, μια τελείως «γαλλική» αντιπαράθεση με μικρο-φιλοσοφικά επιχειρήματα, συνεχίζουν τη βόλτα τους. Με κέρδισε τόσο πολύ το χιούμορ και η ελαφρότητα της μικρής αυτής ιστορίας μέσα σε ένα πάρκο γεμάτο ηλικιωμένους (ένας από αυτούς μιλάει στο κινητό του στα ελληνικά και ο καμεραμάν αναρωτιέται για την καταγωγή του) και παιδιά, που λειτουργεί σαν ένα μικρό μάθημα ζωής. Σαν τα υλικά αγαθά να μην έχουν σημασία, μόνο η προσφορά και η θετικότητα, ακόμα και σε ατυχή γεγονότα.

6 διεθνείς ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στη Δράμα Facebook Twitter
Στο «Tremolo» ένα κωφό αγόρι πηγαίνει να περάσει λίγες ημέρες στο σπίτι του μουσικού πατέρα του, καθώς οι γονείς του είναι χωρισμένοι.

Το «Tremolo» του Leonard Mink από τη Γερμανία, που κέρδισε το Best Kiddo film, χαρακτηρίζεται από βαθιά ευαισθησία, τόσο ως κινηματογράφηση όσο και ως ιστορία. Ένα κωφό αγόρι πηγαίνει να περάσει λίγες ημέρες στο σπίτι του μουσικού πατέρα του, καθώς οι γονείς του είναι χωρισμένοι. Ο πατέρας, o οποίος δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μάθει τη νοηματική, είναι αρνητικός στην προοπτική αυτή γιατί χρειάζεται χρόνο για να αφοσιωθεί στη δουλειά του στο στούντιό του. Βλέπουμε το αγόρι να χορεύει ή να «παίζει» όργανα και να δονείται από τη μουσική σαν πράγματι να ακούει, με μόνη δίοδο την αίσθησή του γι’ αυτήν. Χρησιμοποιεί τα όργανα του πατέρα του για να εκφραστεί αλλά και για να τον πλησιάσει. Η αρχική απόρριψη του πατέρα γίνεται μια θαυμαστή προσέγγιση των δύο. Σκληρή αντιπαράθεση, δυνατές εναλλαγές σκηνών, εκκωφαντική μουσική αλλά και οι σιωπές του μικρού ήρωα αποκαλύπτουν έναν κόσμο ανθρώπων που οφείλουν ο ένας στον άλλον κατανόηση, αποδοχή και αγάπη.

6 διεθνείς ταινίες που ξεχώρισαν φέτος στη Δράμα Facebook Twitter
Το «Game Rules» είναι του Christian Zetterberg από τη Σουηδία, γνωστού σε εμάς από το «Shower boys».

Ακόμα μία ταινία από το πρόγραμμα Kiddo, το «Game Rules» του Christian Zetterberg από τη Σουηδία, γνωστού σε εμάς από το «Shower boys» («Αγόρια στο ντους») που δημιούργησε σκάνδαλο όταν παίχτηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημοτικό σχολείο στην Κρήτη, είναι ακόμα μία ταινία για παιδιά με παρεμφερή θεματική. Μια σχολική ομάδα χειροσφαίρισης συμμετέχει σε ένα τουρνουά όπου δίνουν το «παρών» και κυνηγοί ταλέντων. Τότε ξεσπάει ένα ολόκληρο θέμα αμφισβήτησης για ένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά της ομάδας, καθώς αμφισβητείται το φύλο του. Είναι κορίτσι ή αγόρι; Εξαιρετικά γυρισμένη, έχοντας στο επίκεντρο τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, την εφηβική ευαισθησία, τον άνθρωπο ως αξία μεγαλύτερη από την ταυτότητά του.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ