Πολλά ντοκιμαντέρ μάς φλομώνουν με ζητήματα δευτερεύοντα. Στων Daft Punk, πρώτο λόγο έχει η μουσική

Πολλά ντοκιμαντέρ μάς φλομώνουν με ζητήματα δευτερεύοντα. Στων Daft Punk, πρώτο λόγο έχει η μουσική Facebook Twitter
0

AΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΖΟ

Πολλά ντοκιμαντέρ μάς φλομώνουν με ζητήματα δευτερεύοντα. Στων Daft Punk, πρώτο λόγο έχει η μουσική Facebook Twitter

Σημειώνω προκαταρκτικά ότι δεν είμαι φαν των Daft Punk. Θέλω να πω, δεν έχω ούτε ένα άλμπουμ. Αλλά τα σινγκλ τους σχεδόν κάθε φορά μού κινούσαν το ενδιαφέρον –το 'Robot Rock' ας πούμε, τι κομματάρα! Και γενικότερα το ρετρό-φουτουριστικό στυλ τους ήτανε γουστόζικο, ιδίως τότε που τίποτα δεν προμήνυε πως η σύγχρονη μουσική σκηνή (ηλεκτρονική, ροκ, χιπ χοπ) θα κολλούσε στο...βούρκο της αναβίωσης. Απλώς ήταν πάντα λίγο παραπάνω εχμ, χορευτικοί για τα γούστα μου. Και στην τελική, ΟΚ, δεν είναι και Prodigy.


Ένα ντοκιμαντέρ ωστόσο είναι άλλη ιστορία. Και γι' αυτό εδώ είχα καλό προαίσθημα, αμέσως μόλις το είδα στο πρόγραμμα του φετινού IN-EDIT. Προαίσθημα που δε διαψεύστηκε: το Daft Punk Unchained κυλάει αβίαστα, χωρίς να χάνει το ρυθμό ούτε δευτερόλεπτο. Όσοι έδωσαν συνεντεύξεις γνωρίζουν καλά το θέμα και έχουν ουσιαστικά πράγματα να πουν. Σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ διατηρούμε μια σαφή εικόνα όχι μόνο για την πορεία των Daft Punk αλλά και για τα μουσικά συμφραζόμενα μέσα στα οποία κινήθηκαν από το 1992 μέχρι σήμερα. Πραγματικά, σχεδόν ούτε μία ατάκα δεν είναι περιττή.

Ο σκηνοθέτης Hervé Martin-Delpierre ήξερε τι υλικό τον ενδιέφερε να συλλέξει και πώς να το επεξεργαστεί άπαξ και το είχε στα χέρια του. Το editing είναι υποδειγματικό, κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το ντοκιμαντέρ. Συχνά έχεις την εντύπωση ότι θα γίνει κάποια φοβερή αποκάλυψη –θα μάθουμε φερ' ειπείν ποιο είναι το μυστικό που κρύβουν οι μεταμφιέσεις τους (στο μεταξύ μαθαίνουμε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι με τους Darlin', την πρώτη τους μπάντα, διασκεύαζαν το 'How You Satisfy Me' των Spectrum).

Η αλήθεια είναι πως η μάσκα προσδίδει ένα στοιχείο θεατρικό, ακόμη κι ελαφρώς σουρεάλ, και είναι βέβαια ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες. Μα στην περίπτωση των Daft Punk αποτελεί απ' ό,τι φαίνεται πρωταρχικό κομμάτι της ταυτότητάς τους. Δε θα ήταν δηλαδή λιγότερο αινιγματικοί δίχως τις μάσκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όσοι μιλάνε στο ντοκιμαντέρ κάνουν ανεξαιρέτως μεγαλόστομες δηλώσεις ("Το συγκρότημα που άλλαξε το πρόσωπο της ηλεκτρονικής μουσικής" κτλ), οι ίδιοι αρκούνται σε κάποιες παρατηρήσεις χαμηλών τόνων που αφορούν αποκλειστικά τη μουσική τους και όχι κάποιου είδους μυθολογία γύρω από αυτή ("Γράψαμε το Human After All σε δώδεκα μέρες πάνω κάτω" θυμάται ο Bangalter "αλλά αυτό ήταν το κόνσεπτ του άλμπουμ, εμπνευσμένο από παλιούς ροκ και γκαράζ δίσκους").


Και αυτή είναι και η κυριότερη αρετή του Daft Punk Unchained: ότι αφορά αποκλειστικά τη μουσική των Daft Punk. Μοιάζει να λέω το αυτονόητο μα είναι εντυπωσιακό πόσο συχνά οι σκηνοθέτες μάς φλομώνουν με άχρηστες πληροφορίες για ζητήματα δευτερεύοντα, ξεχνώντας το ένα κι ένα κάθε καλής αφήγησης. Να μείνεις δηλαδή εντός θέματος. Ο Martin-Delpierre συνέθεσε τούτο το ντοκιμαντέρ για τους Daft Punk με τη φροντίδα, την ευαισθησία που θα έδειχνε ένας ομότεχνός τους. Ταξίδεψε σε τρεις ηπείρους για να καταγράψει την ιστορία τους κι ωστόσο την κάνει να φαίνεται τόσο απλή και καθημερινή. Έχεις την αίσθηση ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κλειστεί σ' ένα παιδικό δωμάτιο στη Μονμάρτρη και να ξεκινήσει κάτι ανάλογο –εξίσου ιδιόρρυθμο, ευφυές και εντέλει δημοφιλές– με αυτό που έφτιαξαν οι Thomas Bangalter και Guy-Manuel de Homem-Christo.


Διαπιστώνω ότι έχει γίνει αρκετός θόρυβος στο ίντερνετ γύρω από το Daft Punk Unchained, τώρα που ψάχνω για καμιά πληροφορία παραπάνω, μα όχι άδικα. Αξίζει πραγματικά να το δείτε, ιδίως αν δεν είστε φαν του γκρουπ.

ΥΓ. Επί τη ευκαιρία, ο Kanye West δεν αδικείται λόγω έλλειψης φωτογένειας. Είναι αυθεντικά ηλίθιος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ