ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Οι ταινίες του καλοκαιριού

Οι ταινίες του καλοκαιριού Facebook Twitter
0
* Τι χρειάζεται ο Έλληνας για την καλοκαιρινή κινηματογραφική του διασκέδαση; Οι διανομείς ακόμη ψάχνουν να βρουν τη σωστή απάντηση. Οι επιλογές ενίοτε σχετίζονται με την ανάγκη. Στην περίπτωση των μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών που βγαίνουν εκείνη την περίοδο και στην Αμερική, επιβάλλεται η σχεδόν ταυτόχρονη έξοδός τους και στις ελληνικές αίθουσες, λόγω του κινδύνου της άμεσης πειρατείας. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως αν έβγαιναν το φθινόπωρο ή οριακά το Μάιο, τα εισιτήρια θα ήταν περισσότερα, λόγω κλιματολογικών συνθηκών και συνηθειών που δεν αλλάζουν εύκολα, ειδικά όταν δεν υπάρχει μεθοδευμένη ενημέρωση από όλα τα γραφεία για το βάρος που δίνουν και τους θερινούς μήνες στα προϊόντα τους. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Και αν το δούμε πιο ψύχραιμα, τα εισιτήρια που θα κέρδιζαν τον Οκτώβριο, ας πούμε, θα τα έχαναν από τους πιτσιρικάδες που θα κατέβαζαν τις ταινίες παράνομα ούτως ή άλλως.

Σε διαφορετική περίπτωση, να περιμένετε πολλές επανεκδόσεις παλιών ταινιών για όλα τα γούστα, σε καινούριες κόπιες, συντηρώντας έτσι την πατροπαράδοτη ζήτηση για κάτι κλασικό αλλά όχι χιλιοειδωμένο, ιδίως σε θερινή αίθουσα. Οι καθαρά καλλιτεχνικές ταινίες είναι οι λιγότερες και στριμώχνονται εμφανώς, ενώ κάποιες ρομαντικές κομεντί για νεανικό και μάλλον γυναικείο κοινό σκάνε μύτη και προφανώς ελπίζουν σε μια δροσερή ανατροπή. Πιο συγκεκριμένα:

*Οι πιο μεγάλες παραγωγές που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι είναι Ο Σκοτεινός Ιππότης, το Mamma Mia, το The Happening, το Incredible Hulk και τοX-Files. Ο Σκοτεινός Ιππότης είναι η συνέχεια του Batman Begins, και πάλι με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Κρίστοφερ Νόλαν στο τιμόνι και το μεγάλο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τελευταίο ολοκληρωμένο ρόλο του πρόωρα χαμένου Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ - ήδη κάποιοι μιλάνε για μια δυνατή ερμηνεία που αναθεωρεί την εκδοχή που επέβαλε ο Τζακ Νίκολσον πριν από 20 χρόνια. Μαζί τους ο Μάικλ Κέιν και η Μάγκι Τζίλενχαλ.

*ΤοMamma Mia, οι συνεντεύξεις του οποίου θα γίνουν στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου και η προβολή της ταινίας στις αίθουσες θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα, είναι μια ντόπια υπόθεση, διαδραματίζεται σε νησί και σίγουρα θα αποτελεί μια μεγάλη, υψηλού ποπ επιπέδου διαφήμιση για τη χώρα. Με την ελπίδα πως θα είναι επίσης ένα διασκεδαστικό έργο, ήδη ιππεύει στο άρμα της τεράστιας δημοσιότητας του θεατρικού μιούζικαλ που σκίζει και στην Ελλάδα και θα προκρίνει σαρωτικά τις δυνατότητες της Μέριλ Στριπ στο τραγούδι. Παίζουν επίσης ο Πιρς Μπρόσναν και ο Κόλιν Φερθ.

*ΤοThe Happening σηματοδοτεί την επιστροφή του Νάιτ Σιάμαλαν στα πάτρια εδάφη του ιδιόμορφου ψυχολογικού θρίλερ με έμφαση στο μεταφυσικό στοιχείο, μετά την καταστροφή του Lady in the Water. Πρωταγωνιστεί ο Μαρκ Γουόλμπεργκ.

*Στον αγαπητό ήρωα της Marvel, τον Incredible Hulk, δίνεται ακόμη μια ευκαιρία να αποκτήσει κινηματογραφική υπόσταση, μιας και πριν από κάποια χρόνια ο Ανγκ Λι τα είχε θαλασσώσει με μια δειλή και αμήχανη μεταφορά που δεν είπε τίποτε σε κανέναν. Απ' ό,τι φαίνεται, ο πρωταγωνιστής Έντουαρτ Νόρτον διαφωνεί με το τελικό αποτέλεσμα και δεν στηρίζει την ταινία, κατεβάζοντας ωστόσο τους τόνους της διαμάχης του με το στούντιο σε πρόσφατες δηλώσεις. Η γυναίκα της παρέας είναι η Λιβ Τάιλερ, κόρη του Στιβ των Aerosmith.

*Μετά από χρόνια, Σκάλι και Μώλντερ ψάχνουν ακόμη το επέκεινα και τους συνωμότες σε νέα X-Files. Τους είχαμε ξεχάσει τους φακέλους, αλλά μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους, χωρίς να ξέρουμε φυσικά λέξη για την υπόθεση. Αν δεν παντρευτούν κι εδώ, τότε θα μείνουν διαθέσιμοι για τους εξωγήινους για όλη τους τη ζωή!

*Το καλοκαίρι ξεκινάει με το Sex and the City, άλλη μια δημοφιλέστατη σειρά που έγινε ταινία. Είδα το έργο, αλλά λέω να μην αποκαλύψω τίποτε για την πλοκή. Ποια πεθαίνει, ποια παντρεύεται, ποια χωρίζει θα το μάθετε στις 5 Ιουνίου. Απλώς να αναφέρω πως για τους μη φανατικούς, κατηγορία στην οποία ανήκω, το αποτέλεσμα δεν απογοήτευσε.

*Τον Αύγουστο θα δούμε την καινούρια περιπέτεια από τη σειρά της Νάρνια, ακριβή παραγωγή που προορίζεται για τα παιδιά και για όσους δεν έχουν τι να δουν από τότε που σταμάτησαν οι Άρχοντες, και στο τέλος του καλοκαιριού, ή στην αρχή της νέας σεζόν, όπως έλεγαν και οι παλιοί στην πιάτσα, η Αντζελίνα Τζολί θα μάθει στον Τζέιμς Μακαβόι πώς να πυροβολεί, στην περιπέτεια Wanted.

*Σφήνα στα εμπορικά, το Get Smart, μια μεταφορά παλιάς τηλεοπτικής παρωδίας του Τζέιμς Μποντ με τον Ντον Άνταμς. Στο σινεμά, το ρόλο του αναλαμβάνει ο Στιβ Καρέλ και συμπρωταγωνιστεί η Αν Χάθαγουεϊ.

*Στη ρομαντική όχθη καταπλέουν το Σίγουρα, Ίσως με τον Ράιαν Ρέινολντς, το Θα Κλέψω τη Νύφη και το Όταν με Παράτησε η Σάρα.

*Θα έχουμε και ένα θρίλερ, τον Σιωπηλό Εφιάλτη, με θέμα το σύνδρομο της αναισθητικής επίγνωσης και πρωταγωνιστή τον Χέιντεν Κρίστενσεν αλλά και ένα γαλλικό αστυνομικό, το Μεγάλο Άλλοθι, με τη Μιού Μιού. Ένα κοριτσίστικο, με τη Μάιλι Σάιρους, κόρη του ελαφρορόκερ Μπίλι Ρέι, στις συναυλιακές τις επιδόσεις από τη Χάνα Μοντάνα - μιλάμε για μεγάλη βεντέτα στην Αμερική. Ένα χρωστούμενο από τη περσινή χρονιά, το φιλμ Ο Λαρς και η Κούκλα του, με ήρωα έναν ντροπαλό τύπο που κυκλοφορεί με μια πλαστική κούκλα στις κοινωνικές του δραστηριότητες, τον οποίο υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Το Θεού Θέλοντος, που διαδραματίζεται στη Στοκχόλμη το 1975 και στο οποίο κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η Νίνα Πέρσον των Cardigans. Ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννα, το Πρώτο Κλάμα. Και μια απόπειρα συνέχειας του θέματος από το κλασικόΚόκκινο Μπαλόνι του Αλμπέρ Λαμορίς, αλλά με διάλογο αυτή τη φορά, το Κυνηγώντας το Κόκκινο Μπαλόνι του Χου Χσιάο Χσιέν, με τη Ζιλιέτ Μπινός.

*Προετοιμαστείτε για καταιγισμό επανεκδόσεων. Ξεκινάμε με Το Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων, μια από τις πρώτες ταινίες του Πίτερ Γουίαρ, που είχε ήδη κάνει καλή καριέρα στα θερινά προ εικοσαετίας. Ακολουθούν χολιγουντιανά και καλλιτεχνικά αμερικάνικα που προτείνουν ένα στοίχημα στην επαναθεώρηση τους, καθώς είναι πολύ γνωστά και δεν είναι συχνό φαινόμενο η προβολή τους εκτός ειδικών αφιερωμάτων και τηλεόρασης: Η Γκαρσονιέρα του Μπίλι Γουάιλντερ με τον Λέμον και τη Μακλέιν, οι Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια του Χιούστον με την Τέιλορ και τον Μπράντο, το Πρόγευμα στο Τίφανις με την Όντρεϊ Χέπμπορν, Οι Φυγάδες του Μισούρι με τον Μπράντο και ο Σιωπηλός Μάρτυρας του Χίτσκοκ με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι. Αλλά και τα γαλλικά Γυμνοί στον Ήλιοτου Ρενέ Κλεμάν, και το Je t'aime moi non plus, με την Μπίρκιν και τον Τζο Νταλεσάντρο. Την εικόνα συμπληρώνει Η Αλίκη στις Πόλεις του Βέντερς και το αριστούργημα του Μπερτολούτσι Ο Κομφορμίστας, ταινίες που συνολικά δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά ζητάνε μια θέση στον ήλιο του ανταγωνισμού από τις νέες και κατώτερες σε ποιότητα ταινίες.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ