Οι μεγάλοι αυτοδίδακτοι σκηνοθέτες

Οι μεγάλοι αυτοδίδακτοι σκηνοθέτες Facebook Twitter
0

Σε μια εποχή που στα βιογραφικά των νέων καλλιτεχνών παρατηρείται συνωστισμός πτυχίων εκείνοι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην εκπαίδευση. Ο καθένας για τον δικό του λόγο: από βαρεμάρα, άποψη, έλλειψη χρόνου...

Κουεντίν Ταραντίνο

"Μην χαλάτε χρήματα για το καλύτερο σχολείο προσπαθείστε με αυτά να κάνετε μια ταινία", είπε ο Ταραντίνο κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αφήνοντας άφωνους τους συμμετέχοντες. "Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν αν πήγα στο σχολείο ταινία, εγώ τους απαντώ: "Όχι, πήγα σε ταινίες", είχε επίσης δηλώσει παλαιότερα. "Δεν με ενδιέφερε ποτέ το σχολείο. Οπως δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Μόνο οι ταινίες με νοιάζουν".

Τέρι Γκίλιαμ 

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει επανειλημμένα δηλώσει ξεκάθαρα την αντιπάθειά του προς τα σχολεία. «Οι σχολές κινηματογράφου είναι για τους ανόητους. Ζήστε και μόνο έτσι θα μάθετε πώς να κάνετε καλές ταινίες. Εγώ δεν πήγα σε κανένα ειδικό σχολείο. Είδα μόνο ταινίες στους κινηματογράφους. Αυτή ήταν η καλύτερη εκπαίδευσή που μπόρεσα να προσφέρω στον εαυτό μου. Γι'αυτό σας λέω: παρακολουθήστε ταινίες, πάρτε μια φωτογραφική μηχανή, κάντε μια ταινία. Αν τα επαναλάβετε αρκετές φορές, τελικά θα δείτε πως αρχίζετε να μαθαίνετε τι σημαίνει ο κινηματογράφος".

Άντι και Λάνα Βασόφσκι

Τα δύο αδέρφια, ο Άντι και η Λάνα Βασόφσκι άντεξαν στο κολλέγιο δύο χρόνια. Μετά έφυγαν τρέχοντας για να ασχοληθούν με τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τα κόμικς της Marvel. Προτιμούσαν, λένε, την επιρροή που είχαν πάνω τους ο Μπίλι Γουάιλντερ και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ. Επίσης καταλυτική επίδραση στη φιλοσοφία τους και την ζωή τους είχε το βιβλίο του Ρότζερ Κόρμαν "How I Made a Hundred Movies in Hollywood and Never Lost a Dime".

Τζέιμς Κάμερον

Ο σκηνοθέτης του "Τιτανικού" είχε μια αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη αλλά όχι για το σχολείο. Οχι γιατί δεν τα κατάφερνε αλλά γιατί θεωρούσε το κέρδος ελάχιστο. "Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ήταν ότι δεν φοίτησα σε κινηματογραφική ακαδημία. Προτιμουσα πάντα να χάνομαι για ώρες στη βιβλιοθήκη και να διαβάζω τα πάντα. Μελετούσα πάντα πολύ τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας ταινίας αλλά όλες το υπόλοιπο κομμάτι των σχετικών σπουδών το έβρισκα πολύ σοφιστικέ. Οχι η τεχνη δεν χρειάζεται εκπαίδευση. Χρειάζεται καθοδήγηση και μπόλικη εμπειρία ζωής".

Κρίστοφερ Νόλαν

«Έχω σπουδάσει Αγγλική λογοτεχνία στο κολέγιο και δεν ήμουν ποτέ κατά της ακαδημαϊκής μόρφωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο σχολείο ήταν ότι πλήρωσα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, ότι συμβουλεύτηκα τους φίλους μου κι ότι με την προσέγγιση αυτή κατανόησα όλες τις διαφορετικές πτυχές του κινηματογράφου", σχολιάζει ο Κρίστοφερ Νόλαν. Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος έχει μέχρι σήμερα σκηνοθετήσει συνολικά 10 ταινίες (7 μεγάλου μήκους και 3 μικρού).

Τζούλι Τέιμορ

Για τη Τζούλι Τέιμορ το θέατρο λειτούργησε ως εισαγωγή της προς τον κινηματογράφο. Πέρασε πολλά χρόνια στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, και τελικά στο Παρίσι, όπου σπούδασε παντομίμα στη σχολή του Jacques Lecoq. "Αυτό με βοήθησε από την αρχή να κατανοήσω τη δύναμη του σώματος και το τι μπορείτ κανείς να κάνει με τη φυσική κίνηση, τις μάσκες και το κουκλοθέατρο. Είναι συναρπαστικό να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως ένα σημειωματάριο". λέει η σκηνοθέτις η οποία μετά από μεγάλη καριέρα στο Μπρόντγουεϊ -και όχι μόνο- σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία τον "Τίτο" το 1999 αλλά λίγο μετά έγινε παγκοσμίως γνωστή με την "Φρίντα".

Ακίρα Κουροσάβα

Ο σπουδαίος αυτός Ιάπωνας είχε ως γνωστόν μεγάλο πάθος με τη ζωγραφική. Στον κινηματογράφο τον οδήγησε ο αδερφός του, Heigo, ο οποίος εργαζόταν ως αφηγητής σε βωβές ταινίες. Επειτα όταν ένα νέο κινηματογραφικό στούντιο αναζήτησε στη δεκαετία του '30, βοηθούς σκηνοθέτες, ο Κουροσάβα άρπαξε την ευκαιρία, μαθήτευσε στο πλάι του μέντορά του και το 1943 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν αισθάνθηκες ως μαθητής να τον ιντριγκάρει κάτι. Αν εξαιρέσει κανείς το πάθος του για σκάκι και την φωτογραφική του μηχανή τίποτα άλλο δεν ήθελε να μελετήσει. Προτιμούσε τον δικό του τρόπο. Στις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες μου, ήμουν οπερατέρ, σκηνοθέτης, μοντέρ, βοηθός μοντέρ, ηχολήπτης και ό,τι άλλο βάζει το μυαλό σας. Ανεκτίμητη εμπειρία, διότι έτσι απέκτησα μια υγιή και ολοκληρωμένη κατανόηση όλων των τεχνικών πτυχών του κινηματογράφου".

Τζον Γουότερς

Προκλητικός και γνήσιος προβοκάτορας, ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς πέρασε για πολύ λίγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Περίπου πέντε λεπτά έμεινα εκεί. Πήγα σε μια τάξη, μιλούσαν για το Ποτέμκιν και αυτό ήταν, ήθελα να φύγω. "Ποτέ δεν πήγα σε γιατί δεν ήξερα τι να κάνω". Οσο για το αν θα δίδασκε ποτέ σε ακαδημία κινηματογράφου, ιδού η απάντηση: "Δεν έχω καμία επιθυμία να διδάξω τους κανονικούς ανθρώπους. Θα δίδασκα, όμως, σε φιλακές. Θα μου άρεσε να έχω δολοφόνους φοιτητές. Είναι το καλύτερο κοινό μου".

Μιράντα Τζουλάι

Το αγαπημένο κορίτσι του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά δεν θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την πεπατημένη. Η Μιράντα Τζουλάι κατάφερε να μείνει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για περίπου ένα χρόνο. Μετά τίποτα δεν μπορούσε να την κρατήσει μακριά από τα πάθη της. "Για μένα το σχολείο ήταν ένας από τους λόγους που συνεχώς ανέβαλα το επαγγελματικό μου ξεκίνημα. Ποτέ δεν ήμου της ακαδημαϊκής κουλτούρας. Γενικότερα είμαι κατά των συμβάσεων μέχρι να μου φανούν σε κάτι χρήσιμες", εξηγεί.

[via]

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM