Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ο Χάρης Φραγκούλης στο Άφτερλωβ
0

Με το «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους στην πρεμιέρα, σχετική αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, με τον τίτλο Φεστιβάλ (χωρίς Διαγωνιστικό, ευτυχώς, αλλά με αυξημένη ορατότητα), τιμώμενο σκηνοθέτη τον ριζοσπαστικό, art κινηματογραφιστή Φιλίπ Γκραντριέ και μερικές καινούργιες ενότητες, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινά φέτος μια ημέρα νωρίτερα και υποδέχεται τρεις ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Καλή επιτυχία στους νεοφώτιστους στη Θεσσαλονίκη, αλλά πεπειραμένους στα φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη!

1.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ / 3 ελληνικές ταινίες ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Φέτος, στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν 3 ελληνικές ταινίες:

Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου

Ο Νίκος προσκαλεί την πρώην του, Σοφία, στο σπίτι ενός φίλου του που λείπει. Δεν θα την αφήσει να φύγει από κει, προτού μάθει γιατί χώρισαν. Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ιδωθεί και ως μια εναλλακτική ρομαντική κομεντί των ημερών μας. (Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του Σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο). Με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη.

Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη

Ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που τοποθετείται στα σπλάχνα μιας πόλης που βράζει χτυπημένη από την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την αποξένωση. Οι ήρωες, ωστόσο, θα δώσουν τα πάντα για να ξεφύγουν από όλα αυτά. Με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Ερρίκο Λίτση κ.ά. Η ταινία συμμετείχε στο Crossroads της Αγοράς του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ο Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στην ταινία "Πλατεία Αμερικής"

Park της Σοφίας Εξάρχου

Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, όπου η νεανική απελπισία και ο βρόμικος ερωτισμός ορίζουν τις ζωές μιας παρέας εφήβων που ξοδεύει τις μέρες και τις νύχτες της στις εγκαταστάσεις-φαντάσματα του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας (Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν). Με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρη Κίτσο, Λένα Κιτσοπούλου. Η ταινία είχε αποσπάσει τα βραβεία CNC και Initiative Film στο Crossroads της Αγοράς του 53ου ΦΚΘ.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Park

 

2.

ΕΝΑΣ ΤΖΑΡΜΟΥΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ

Γι’ αυτό φέτος το Φεστιβάλ προβάλλει 2 ταινίες του αγαπημένου Αμερικανού δημιουργού. Το 57ο ΦΚΘ ανοίγει την αυλαία με το «Paterson» του Τζάρμους και προβάλλει το ντοκιμαντέρ του «Gimme Danger».

 

«Paterson»

Παίζουν: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka Henley, Cliff Smith, Chasten Harmon, William Jackson Harper, Masatoshi Nagase

Ο Πάτερσον είναι οδηγός λεωφορείου στη φερώνυμη πόλη του Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσι. Κάθε μέρα ακολουθεί μια απλή ρουτίνα: κάνει το καθημερινό του δρομολόγιο, παρατηρώντας την πόλη καθώς αυτή περνά μπροστά από το παρμπρίζ του και κρυφακούγοντας αποσπασματικά τις συζητήσεις γύρω του. Γράφει στίχους σ’ ένα τετράδιο. Βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Σταματά σ’ ένα μπαρ και πίνει μία μόνο μπίρα. Και γυρνά σπίτι στη γυναίκα του, τη Λόρα. Αντίθετα, ο κόσμος της Λόρα αλλάζει διαρκώς. Βλέπει νέα όνειρα σχεδόν καθημερινά. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση. Η ταινία παρατηρεί σιωπηλά τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, όπως και την ποίηση που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Paterson

«Gimme Danger»

Το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger» είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ίγκι διαποτίζει το «Gimme Danger» και μας παρασύρει σε έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Gimme Danger

3.

«90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον»

του Νίκου Τριανταφυλλίδη

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Τα λόγια του αγαπημένου άσου των γηπέδων Πάμπλο Γκαρσία αποκαλύπτουν την ψυχή του ΠΑΟΚ. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει την τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον», μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη και φίλου που έφυγε νωρίς στην αγαπημένη του ομάδα και στην ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016). Το πάθος και η αυθεντικότητα του Νίκου Τριανταφυλλίδη βρίσκονται στην καρδιά της ταινίας, την οποία ολοκλήρωσε η σύντροφός του, επίσης σκηνοθέτις, Μαρίνα Δανέζη, μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο. Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.ά. Από το γήπεδο της Τούμπας στον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στη Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μιας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά, πρωτίστως, με τον εαυτό της.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον

4.

«Παρά τη νύχτα» (2015)

του Φιλίπ Γκραντριέ (αφιέρωμα)

Φέτος, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Φιλίπ Γκραντριέ. Στην τελευταία του ταινία «Παρά τη νύχτα» με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ, οι ήρωες, παραδομένοι στον πόνο, παρασύρονται στον κόσμο του σαδομαζοχισμού και των ταινιών snuff, σε ένα ζοφερό Παρίσι, μακριά από το φως της μέρας. «Η αίσθηση είναι η ίδια η ζωή με έναν τρόπο: δεν μπορείς να την ελέγξεις, ούτε να την εντάξεις σε κάποιο σύστημα» έχει πει ο Φιλίπ Γκραντριέ. Το σινεμά του είναι σαρκικό, ιδιοσυγκρασιακό, οδηγείται απ’ τις αισθήσεις. Φλερτάρει με τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου μυαλού. Χρησιμοποιεί το σώμα –κάθε μικρό πόρο του δέρματος− για να εκφραστεί και να αφηγηθεί τις ιδιότυπες ιστορίες του, συχνά βγαλμένες από το σκοτάδι. Η κάμερά του αγαπάει τα πρόσωπα, είναι κοντά τους διαρκώς. Το στυλ του Γκραντριέ ενσωματώνει στοιχεία του πειραματικού κινηματογράφου, δεν ακολουθεί νόρμες. Δεν είναι τυχαίο που το Μουσείο Γουίτνεϊ, γνωστό για τις ανατρεπτικές επιλογές του, έδωσε στον Γκραντριέ το 2013 «carte blanche» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Walls and Bridges. Στο 57ο ΦΚΘ ο Φιλίπ Γκραντριέ θα παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό. Οι συζητήσεις μαζί του, μετά τις προβολές, αναμένεται να εξάψουν το ενδιαφέρον. Όπως και οι ίδιες οι ταινίες του, άλλωστε.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Παρά τη νύχτα

5.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

(Πρωτοεμφανιζόμενοι που θα κάνουν αίσθηση) 

 

«Μπάχαλο» (Shambles)

του Καρλ Λεμιέ (Διεθνές Διαγωνιστικό), Σουηδία-Δανία-Νορβηγία

Όταν μαφιόζοι της περιοχής πιάνουν τον 27χρονο Βενσάν να κλέβει ναρκωτικά από τους λάθος ανθρώπους, τον αρχίζουν στο κυνήγι. Ο Βενσάν καταφεύγει στο δάσος, όπου και ξαναβλέπει απρόσμενα τον αδελφό του, τον Μισέλ, με τον οποίο είχαν ξεκόψει εδώ και χρόνια. Η ταινία μάς βυθίζει στο σκοτεινό, δυστοπικό περιβάλλον της επαρχίας, σ’ έναν τόπο όπου μπορεί να δεσπόζει η βία, αλλά η ανθρωπιά ξεφυτρώνει από τις ρωγμές. O τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην ιστορία της δημιουργίας ενός διαδεδομένου πιάτου της περιοχής (τηγανητές πατάτες με σάλτσα) και σημαίνει «μπάχαλο».

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
«Μπάχαλο» (Shambles)

«Άντρας ελβετικός σουγιάς»

των Ντάνιελ Κουάν & Ντάνιελ Σάινερτ (Out of Competition)

Ηθοποιοί: Paul Dano, Daniel Radcliffe, ΗΠΑ

Μια «gonzo» κωμωδία και ταυτόχρονα μια buddy movie διά χειρός δύο επιφανών σκηνοθετών βιντεοκλίπ και διαδραστικών ταινιών, πότε παράλογη και πότε συναισθηματική, πότε πνευματώδης και πότε μύχια, και πάλι από την αρχή. Ο Χανκ είναι χαμένος στην ερημιά κι έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να επιστρέψει σπίτι. Ώσπου κάποια μέρα όλα αλλάζουν, όταν ένα πτώμα με το όνομα Μάνι ξεβράζεται στην ακτή. Οι δυο τους γίνονται κολλητοί και ξεκινούν για μια επική περιπέτεια που θα ξαναφέρει τον Χανκ στην αγκαλιά της γυναίκας των ονείρων του.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Paul Dano και Daniel Radcliffe οι πρωταγωνιστές του "Άντρας ελβετικός σουγιάς"

6.

«Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού» (1965)

του Λεονάρντο Φάβιο (αφιέρωμα)

Το 57ο Φεστιβάλ συστήνει στο κοινό το έργο του Αργεντινού δημιουργού Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012), μίας από τις πιο εμβληματικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής. Το εκπληκτικό του ντεμπούτο «Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού» (1965), με επιρροές από Μπρεσόν, Μπουνιουέλ και ιταλικό νεορεαλισμό, είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό πορτρέτο του ανήλικου Πολίν που μπαινοβγαίνει στο αναμορφωτήριο. Σκηνοθέτης και ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής, ο Φάβιο ήταν μια δημοφιλής, μοναδική περίπτωση. Οι μπαλάντες του έμειναν αξέχαστες και οι ταινίες του άλλαξαν το τοπίο του αργεντίνικου σινεμά.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού

7.

«Μέσα» (2012)

του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (αφιέρωμα), Μέσα / Inside (2012) (Τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια)

Η πλήρης ρετροσπεκτίβα στον πρωτοπόρο του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια είναι ανάμεσα στις προτάσεις του φετινού Φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσουν οι θεατές. Μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά. Ο ίδιος θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του. Ανάμεσά τους το «Μέσα» (2012), στο οποίο διασκευάζει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι. Η διαδρομή του ίδιου του Ντεμίρκουμπουζ, ταραγμένη. Γεννήθηκε το 1964. Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν στη φυλακή για τρία χρόνια, σε ηλικία 17 ετών. Εκεί ανακάλυψε τον Ντοστογιέφσκι, ξεκινώντας απ’ το «Έγκλημα και Τιμωρία». Επηρεασμένος από τον Ρώσο κλασικό λογοτέχνη, ο Ντεμίρκουμπουζ δημιούργησε ήρωες βγαλμένους απ’ τα σπλάχνα της τουρκικής κοινωνίας. Το σινεμά του είναι βαθιά υπαρξιακό, στοχαστικό, αποτυπώνει τις διακρίσεις των τάξεων και των φύλων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης. Ο Ντεμίρκουμπουζ είναι ένας διεισδυτικός κοινωνικός παρατηρητής και την ίδια στιγμή ένας ευαίσθητος παλμογράφος της συλλογικής συνείδησης. 

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Μέσα του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

8.

«Πάση Θυσία» (Hell or High Water)

του Ντέιβιντ Μακένζι (Ανοιχτοί Ορίζοντες), ΗΠΑ

Δύο αδέλφια, ο Τόμπι και ο Τάνερ, που ζουν χώρια εδώ και χρόνια, θα συνεργαστούν για να ληστέψουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας που έχει κάνει κατάσχεση στα οικογενειακά τους κτήματα. Γι’ αυτούς, οι ένοπλες ληστείες είναι η τελευταία ελπίδα για να πάρουν πίσω ένα μέλλον που νιώθουν πως τους το άρπαξαν με αθέμιτα μέσα. Και η εκδίκηση φαίνεται να είναι δική τους μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν στο στόχαστρο του Μάρκους, μέλους του θρυλικού σώματος των Τέξας Ρέιντζερ, που ψάχνει για ένα τελευταίο ανθρωποκυνηγητό την παραμονή της συνταξιοδότησής του, και του συνεργάτη του Αλμπέρτο, με καταγωγή από τη φυλή των Κομάντσι. Καθώς τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν μια τελευταία ληστεία, τα πάντα θα κορυφωθούν σε μια τελική αναμέτρηση ανάμεσα στις αξίες του Παλαιού και του Νέου West.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Hell or High Water

9.

«Όταν ξέσπασε η βία» (Dogs)

του Μπογκντάν Μίρικα (Ματιές στα Βαλκάνια), Ρουμανία

Το ντεμπούτο του Μπογκντάν Μίρικα, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνών Κριτικών στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Το «Όταν ξέσπασε η βία» (Ρουμανία) είναι ένα βίαιο γουέστερν με γοητευτικούς ήρωες, μαύρο χιούμορ και αυθεντικούς διαλόγους. Ο Ρομάν κληρονομεί μια τεράστια έκταση από τον παππού του. Θέλει να την πουλήσει, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμμορίτες που ακολουθούσαν σαν πιστά σκυλιά τον μαφιόζο παππού του.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Όταν ξέσπασε η βία

10.

«Ο μαθητευόμενος» (Apprentice)

του Τζουνφένγκ Μπο (Ανοιχτοί Ορίζοντες), Ελβετία-Γαλλία

Ο Αϊμάν, ένας 28χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, μεταφέρεται στη μεγαλύτερη φυλακή της περιοχής. Γίνεται φίλος με τον Ραχίμ, που, όπως αποδεικνύεται, είναι ο επικεφαλής των δημίων της φυλακής κι ένας από τους πιο δραστήριους εκτελεστές στον κόσμο. Μπορεί ο Αϊμάν να αγνοήσει τη συνείδησή του και το παρελθόν του που τον στοιχειώνει και να γίνει ο μαθητής του δημίου;

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Αpprentice

+ 1 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

>>FilmForward

Ριζοσπαστικές ταινίες που ανατρέχουν στις ρίζες του σινεμά και προκαλούν τα όριά του στο τμήμα >>Film Forward. Πρωτοποριακές, πειραματικές και εν τέλει ανατρεπτικές, όπως το «Maquinaria Panamericana» του Χοακίν ντελ Πάσο, μια ανορθόδοξη παραβολή που εφευρίσκει τη δική της κινηματογραφική γλώσσα για να αφηγηθεί την ιστορία ενός εργοστασίου, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Maquinaria Panamericana

«Αντι / Κατοπτρισμοί» - Mirror / Image

Φέτος το Φεστιβάλ προτείνει μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία μέσα από ένα αφιέρωμα με τίτλο «Αντι / Κατοπτρισμοί» - Mirror / Image. Δώδεκα ταινίες, χωρισμένες σε ζευγάρια, οι οποίες συνομιλούν μεταξύ τους. Οι ταινίες καθρεφτίζουν η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο. Ένα από τα ζευγάρια, το ιδιότυπο ντοκιμαντέρ «Kate Plays Christine» του Ρόμπερτ Γκριν και η ταινία μυθοπλασίας «Christine» του Αντόνιο Κάμπος −με την αξιοσημείωτη ερμηνεία της Ρεμπέκα Χολ στον ομώνυμο ρόλο−, προσεγγίζει το τραγικό αίνιγμα της παρουσιάστριας Κριστίν Τσάμπακ, η οποία αυτοκτόνησε on camera το 1974.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
H Ρεμπέκα Χόλ ως Κριστίν Τσάμπακ

Round Midnight

Μαγεία, τρόμος και σπλάτερ, μύθοι, θρύλοι και παράξενα συναντιούνται στη ζώνη «’Round Midnight» που εγκαινιάζεται στο 57ο Φεστιβάλ. Καλτ ταινίες απ’ όλο τον κόσμο προσφέρουν την πιο ένοχη απόλαυση της φετινής διοργάνωσης και προσκαλούν τους λάτρεις του είδους σε κινηματογραφικά ραντεβού πέρα από τα συνηθισμένα. Όπως το γαλλικό «Levres de sang» (1975) του Ζαν Ρολέν, όπου τέσσερα θηλυκά βαμπίρ αποπλανούν έναν νεαρό άνδρα που αναζητά τη γυναίκα των ονείρων του σε ένα απομονωμένο κάστρο.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιλέγει 11 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Levres de sang
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ