Ο Γουές Άντερσον και ο «Υπέροχος κύριος Φελίνι»

Ο Γουές Άντερσον και ο «Υπέροχος κύριος Φελίνι» Facebook Twitter
H Σοφία Λόρεν και ο Λουίτζι Τζουλιάνι στην ταινία «Βοκκάκιος '70».
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ έναν Γκουίντο ή έναν Μαρτσέλο στο καστ, την άναρχη, φανατικά ασύμμετρη τρέλα της Ρώμης και τις αυτοαναφορικές προβολές μιας φαντασματικής νεότητας, αλλά το σινεμά του Γουές Άντερσον, με τα εμμονικά καδραρίσματα και την αχνότερη χρωματική παλέτα, περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές του επιρροές, διαποτίζεται από τον Φεντερίκο Φελίνι.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός δημιουργός στον Φραντσέσκο Ζιπέλ, συνάδελφο και βασικό του συνεργάτη στην άκρως φελινική μικρού μήκους Castello Cavalcanti του 2013 με τον Τζέισον Σουάρτσμαν, θυμάται πως αν και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το , δεν ξετρελάθηκε με το La Strada και το Amarcord, ταινίες που επανεξέτασε πολύ αργότερα, όταν βρισκόταν σε διαφορετική φάση, και πλέον τοποθετεί στο πάνθεον της φιλμογραφίας του Φελίνι.

Μέσα σε 40 λεπτά ο Άντερσον βγάζει το καπέλο στον Υπέροχο κύριο Φελίνι, νοερά χαιρετίζοντάς τον ως ιδιωματικό αδελφό από άλλον πλανήτη. 

Διακρίνοντας από την αρχή τη μουσικότητα στις ταινίες του Ιταλού, παρατηρεί τη μετατόπιση από το νεορεαλιστικό ύφος σε μια απελευθερωμένα προσωπική γραφή, από τη δεκαετία του '70 κι έπειτα, έστω κι αν παραγνωρίζει πως ούτε το , ούτε βέβαια η Ιουλιέτα των Πνευμάτων είναι ακριβώς απότοκες ή έστω συγγενείς με την πρώτη περίοδο της μεταπολεμικής προβληματικής και σεναριακής υφής που λάνσαρε κυρίως ο Ρομπέρτο Ροσελίνι και αποτέλεσε το λίκνο όλων ανεξαιρέτως των εμβληματικών Ιταλών κινηματογραφιστών.

anderson Facebook Twitter
«Είναι σαν να ζωγραφίζει με την κάμερά του», λέει ο Άντερσον, καθισμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, φορώντας τη χαρακτηριστική μπεζ ζακετούλα πάνω από το πουκάμισο.

Έχει όμως ενδιαφέρον μια διαπίστωση του Άντερσον: ο Φελίνι σχεδίαζε, πολύ, υπέροχα και ασταμάτητα (στο ντοκιμαντέρ εκτίθενται για πρώτη φορά σχέδια που έχει στην κατοχή της η Ταινιοθήκη της Μπολόνια), και από το Amarcord κι έπειτα ο οπτικός πλούτος της φιλμογραφίας του πήγαζε από τα πολύχρωμα σκαριφήματα που πλέον εκτίθενται στην Cinecitta.

Ωστόσο, τα πρόσωπα που ζωντανεύουν από τα σκίτσα του δεν είναι απλώς αξιομνημόνευτες και χτυπητές καρικατούρες, αλλά άνθρωποι με αισθήματα και ιστορία, κάτι που δείχνει πως ξεπήδησαν από το μυαλό και την καρδιά ενός σεναριογράφου, όχι από έναν καθαρόαιμο visual artist. Κι ενώ ο Άντερσον σχεδιάζει, όπως ομολογεί, μόνο για να επικοινωνήσει μια ιδέα στους συνεργάτες του, ο Φελίνι συνδέεται με τον βαθύτερο εαυτό του κι έτσι εκφράζεται πλήρως.

«Είναι σαν να ζωγραφίζει με την κάμερά του», λέει ο Άντερσον, καθισμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, φορώντας τη χαρακτηριστική μπεζ ζακετούλα πάνω από το πουκάμισο, το φαρδύ παντελόνι και μόνο κάλτσες, και κάθε τόσο τον διακόπτει η αφήγηση του ηθοποιού Στέφανο Ακόρσι, παραθέτοντας ρήσεις και αποφθέγματα του Φελίνι, εισαγάγοντας έτσι θεματικές προς ανάλυση.

Η μειλίχια οξυδέρκεια του σκηνοθέτη του Grand Budapest Hotel αποκαλύπτει την ειδική διαφορά μεταξύ μίμησης και δημιουργικής έμπνευσης. Από την πολυπρόσωπη πινακοθήκη των ασυνήθιστων outsider ηρώων που ανταπεξέρχονται εμποδίων και τραγωδιών καθώς και την ευγενική, ουσιαστική χρήση των κομπάρσων, ως τον φορμαλισμό που πληροφορεί τους χαρακτήρες και τη λειτουργικότητά τους στο σενάριο, μέσα σε 40 λεπτά ο Άντερσον βγάζει το καπέλο στον Υπέροχο κύριο Φελίνι, νοερά χαιρετίζοντάς τον ως ιδιωματικό αδελφό από άλλον πλανήτη. 

Το ντοκιμαντέρ «Ο υπέροχος κύριος Φελίνι» (“Fantastic Mr. Fellini”) του Φραντσέσκο Ζιπέλ σε παραγωγή Sky Arte προβάλλεται την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 18:30 στην Ταινιοθήκη, σε πανελλήνια πρώτη προβολή, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Φεντερίκο Φελίνι.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις, μάς έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο, για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ