Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο Facebook Twitter
Η έξοδος στους κινηματογράφους της ταινίας «Στην Πύλη της Αιωνιότητας» που στέκεται στα χρόνια του στον γαλλικό νότο, μας θύμισε πως ο Βαν Γκογκ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους στον χώρο της έβδομης τέχνης.

Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο

0

Στις αρχές του 20ού αιώνα η υψηλή κοινωνία της Ευρώπης, και λίγο αργότερα των ΗΠΑ, θαυμάζει αποσβολωμένη τα έργα ενός Ολλανδού ζωγράφου που πέθανε μερικά χρόνια νωρίτερα, δίνοντας χρόνια μάχη με την κατάθλιψη και ζωγραφίζοντας μανιωδώς χωρίς όμως να συγκινήσει κάποιον τόσο ώστε να αγοράσει ένα έργο του – για την ακρίβεια, πούλησε μόλις έναν πίνακα, τη χρονιά του θανάτου του.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ υπήρξε μια προσωπικότητα που διαφέρει από τα στερεότυπα ενός καλλιτέχνη, καθώς υπήρξε ιεροκήρυκας με βαθιά πίστη στον Θεό, την οποία προσπάθησε να μεταδώσει στους απλούς ανθρώπους, αλλά και ένας ζωγράφος βουτηγμένος στις ανασφάλειες και την κατάθλιψη, που λύγισε τελικά, παρά το ότι η παραγωγικότητά του ήταν αξιοσημείωτη.


Οι αντιθέσεις που είχε η ζωή του με τα όσα συνέβησαν γύρω από το όνομά του μετά θάνατον έδωσε νέο ενδιαφέρον στη μελέτη του βίου του και η νέα τέχνη της εποχής, ο κινηματογράφος, δεν ήταν δυνατό να μην ενδιαφερθεί γι' αυτόν.

Η έξοδος στους κινηματογράφους της ταινίας «Στην Πύλη της Αιωνιότητας» που στέκεται στα χρόνια του στον γαλλικό νότο, μας θύμισε πως ο Βαν Γκογκ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους στον χώρο της έβδομης τέχνης, με ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίες που προσπαθούν να διώξουν τα σύννεφα ενός διαταραγμένου μυαλού, όχι μόνο μέσα από τους πίνακές του αλλά και την περίφημη αλληλογραφία του με τον αδερφό του Τεό που σώζεται ως σήμερα.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ υπήρξε μια προσωπικότητα που διαφέρει από τα στερεότυπα ενός καλλιτέχνη, καθώς υπήρξε ιεροκήρυκας με βαθιά πίστη στον Θεό, την οποία προσπάθησε να μεταδώσει στους απλούς ανθρώπους, αλλά και ένας ζωγράφος βουτηγμένος στις ανασφάλειες και την κατάθλιψη, που λύγισε τελικά, παρά το ότι η παραγωγικότητά του ήταν αξιοσημείωτη.


Σημαντικοί σκηνοθέτες καταπιάστηκαν με το βίο του, από τον Αλέν Ρενέ το 1948 ως τον Τζούλιαν Σνάμπελ φέτος, παρουσιάζοντας με συμβατικούς και ευφάνταστους τρόπους το μεγαλείο πίσω από τις πληγές του.

Δείτε παρακάτω τα 8 σπουδαιότερα φιλμ που φρόντισαν να βάλουν κυριολεκτικά τον ζωγράφο στην πύλη της αιωνιότητας, ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα του έργου που άφησε ο ίδιος, αν και δεν πρόλαβε ποτέ να χαρεί την επιτυχία του.

Van Gogh (1948)

 

Λιτή στη δομή της και περισσότερο χρήσιμη ως ιστορικό κειμήλιο σήμερα, η 20λεπτη ταινία του Αλέν Ρενέ έγινε σε μια εποχή που τέτοια φιλμ δεν θεωρούνταν δεδομένα και επίσης απείχε πολύ λιγότερα χρόνια (σε σχέση με σήμερα) από τη στιγμή που το όνομα του Βαν Γκογκ μπήκε στη λίστα των μεγάλων ζωγράφων.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης φτιάχνει ένα πανέμορφο θέαμα, παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους πίνακες του καλλιτέχνη με τη συνοδεία μουσικής αλλά και αφήγησης του Κλοντ Ντοφέν. Τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους την επόμενη χρονιά.


Lust for Life (1956)

Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο Facebook Twitter
O Κερκ Ντάγκλας στο ρόλο του Βαν Γκογκ

Η σημαντικότερη χολιγουντιανή παραγωγή για το έργο του Βαν Γκογκ βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ίρβινγκ Στόουν, είχε δύο πρωτοκλασάτους σκηνοθέτες να φροντίζουν για κάθε λεπτομέρεια (Μινέλι και Κιούκορ) και δυο ονόματα όπως οι Κερκ Ντάγκλας και Άντονι Κουίν που δεν φοβήθηκαν να αναμειχθούν σε μια καλλιτεχνική βιογραφία, έχοντας ως τότε προϋπηρεσία σε πιο σκληρούς ρόλους.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας από τους ωραιότερους γάμους κινηματογράφου και ζωγραφικής, με κάδρα-κομψοτεχνήματα, χωρίς να υπολείπεται αφηγηματικά ως πορτρέτο της ταραγμένης προσωπικότητας του ήρωα.


Dreams (1990)

 

Akira Kurosawa - Dreams - Vincent Van Gogh

Φυσικά η ανθολογία του Ακίρα Κουροσάβα δεν αφορούσε μόνο τον Βανκ Γκογκ, όμως ένα από τα οκτώ όνειρα του σκηνοθέτη εξερευνούσε με μοναδικό τρόπο το χαοτικό ταξίδι ενός φοιτητή μέσα στους πίνακες του ζωγράφου.

Σε αυτούς θα συναντήσει και τον ίδιο, σε μια ερμηνεία-έκπληξη από τον Μάρτιν Σκορσέζε, θα συζητήσουν για το κομμένο αυτί του και θα χαθούν μαγικά μέσα σε σταροχώραφα, σε ένα υπέροχο μείγμα φαντασίας και σύγχρονης (για τότε) τεχνολογίας, με εφέ που δημιουργήθηκαν από την εταιρία του Τζορτζ Λούκας.


Vincent & Theo (1990)

Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο Facebook Twitter
Ο Τιμ Ροθ υποδύθηκε τον μεγάλο ζωγράφο στην ταινία του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Μία από τις πιο συμβατικές ταινίες στην ανερμάτιστη καριέρα του Ρόμπερτ Άλτμαν ήταν παράλληλα και μια από τις πιο υπόγεια προσωπικές του. Περισσότερο από βιογραφία, η ταινία εξερευνά αποκλειστικά την σχέση των Βίνσεντ και Τεό που αύξανε και άλλο τις ανασφάλειες του πρώτου, λόγω της μη αποδοχής του στον χώρο της Τέχνης, πρωτίστως από τον ίδιο του τον αδερφό που εργάζεται ως έμπορος. Τιμ Ροθ και Πολ Ρις πρωταγωνιστούν στους αντίστοιχους ρόλους.


Vincent and Me (1990)

 

Ίσως η ιδανικότερη ταινία για να συστήσει κάποιος τον κόσμο του Βαν Γκογκ σε ένα παιδί ήρθε από τον Καναδά και εξιστορεί το μαγικό ταξίδι μιας 13χρονης στην προσπάθειά της να ανακαλύψει μια μυστηριώδη αγορά έργων του Ολλανδού ζωγράφου που περιέργως μοιάζουν με τα δικά της.

Απόδραση, περιπέτεια και ταξίδι στο χρόνο κρατούν το ενδιαφέρον των μικρών και ο Τσέκι Καριό προστίθεται στη λίστα των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τον ζωγράφο.


Van Gogh (1991)

Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο Facebook Twitter
O Ζακ Ντιτρόν βραβεύθηκε με Σεζάρ για την ερμηνεία του.

Η ταινία του Μορίς Πιαλά εκτιμήθηκε πολύ τη χρονιά εκείνη και έφτασε να διεκδικεί 12 Σεζάρ κερδίζοντας τελικά μόνο αυτό της ερμηνείας του Ζακ Ντιτρόν.

Με χρονικό όριο τους 2 τελευταίους μήνες της ζωής του ζωγράφου, ο Πιαλά εξερεύνησε με υπομονή τον άνθρωπο πίσω από τον καλλιτέχνη, φτιάχνοντας το πιο ευαίσθητο προφίλ του στο σινεμά ως σήμερα, αφήνοντας στην άκρη τη δημιουργική σύγχυση που επικρατούσε μέσα του και δίνοντας έμφαση στη σχέση που είχε με τους οικείους του.


Painted with Words (2010)

Ο Βαν Γκογκ στην οθόνη – 8 ταινίες για τον μεγάλο ζωγράφο Facebook Twitter
O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Βαν Γκογκ στην τηλεταινία του BBC.

Τηλεταινία του BBC και άλλη μια ευκαιρία για τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για επίδειξη των δυνατοτήτων του, το Painted with Words είναι απλό και ξεκάθαρο, έχοντας έναν καθαρά εισαγωγικό ρόλο σε όποιον θέλει να ξέρει λεπτομέρειες για τη ζωή του ζωγράφου.

Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη δραματοποίηση, η ταινία έχει ως όχημα τα γράμματα του ζωγράφου, όχι μόνο προς τον Τεό, με σκοπό να διηγηθεί σύντομα το βίο του με τις δικές του λέξεις.


Loving Vincent (2017)

 

Απαράμιλλης ομορφιάς θέαμα, για πολλούς σημαντικότερο από κάθε συμβατική βιογραφία καθώς δε στέκεται στις πληροφορίες για τον Βαν Γκογκ αλλά παίρνει ως σημαία τη φράση «μόνο με τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε» που έγραψε σε ένα από τα τελευταία του γράμματα, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση τού πώς θα ήταν ένα animation φτιαγμένο από τον ίδιο.

65 χιλιάδες μικρές ελαιογραφίες ενώθηκαν ψηφιακά στο μακράν πιο φιλόδοξο οπτικοακουστικό project που έγινε ποτέ για τον ζωγράφο.

Η ταινία «Στην Πύλη της Αιωνιότητας» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την Odeon.

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ