Νυχτερίδες, σκελετοί και φαντάσματα: Το 1896 ο Ζορζ Μελιές φτιάχνει το πρώτο φιλμ τρόμου

Νυχτερίδες, σκελετοί και φαντάσματα: Το 1896 ο Ζορζ Μελιές φτιάχνει το πρώτο φιλμ τρόμου Facebook Twitter
Το Le manoir du diable (Το Κάστρο του Διαβόλου) διαρκεί κάτι λιγότερο από 200 δευτερόλεπτα και χωράει μέσα του ό,τι μπορούσε να σπείρει ανατριχίλες τον 19ο αιώνα.
0

Είναι τόσο διαφορετικό το μέγεθος της προκατάληψης με την οποία έβλεπε κάποιος μια εικόνα 122 χρόνια πριν, σε σχέση με σήμερα, που μεταποιεί αντίστοιχα την έννοια και το συναίσθημα του τρόμου. Η ταύτιση κάθε μεταφυσικής ανησυχίας με κάτι φρικώδες και η αρνητική ενέργεια που συνόδευε τη λέξη μαγεία, μια προσβολή ακόμη τότε προς κάθε απόκληρο της κοινωνίας που συνοδεύονταν με τον στιγματισμό του ως εκπρόσωπο του Κακού, έφεραν τις σχετικές εικονογραφήσεις που έστελναν μικρούς και μεγάλους κάτω από τις κουβέρτες τους, φοβούμενοι οτιδήποτε σκοτεινό – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο διασημότερος εξ αυτών, ο Ζορζ Μελιές έφτιαξε το 1896 αυτό που αποκαλείται σήμερα «το πρώτο φιλμ τρόμου» αν μπορείς να θεωρήσεις πια ότι η εναλλαγή εικόνων μιας νυχτερίδας, ενός τσουκαλιού, τριών ανθρώπων μέσα σε σεντόνια και ενός σκελετού προκαλούν τρόμο σήμερα.


Οι κινούμενες εικόνες, που ξεκίνησαν επίσημα στο τέλος του 1895 ήταν από μόνες τους ένα τρομακτικό θέαμα. Η περίφημος μύθος πως οι θεατές άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι βλέποντας ένα τρένο να έρχεται κατά πάνω τους στην πρώτη προβολή των αδερφών Λιμιέρ, δε μοιάζει υπερβολικός, καθώς χρειάζονταν χρόνος για να συνηθίσουν τα μάτια των θεατών το καινούριο θέαμα. Λίγους μήνες μετά, ο υπό διαμόρφωση ακόμη κινηματογράφος έβρισκε τους πιονέρους του οι όποιοι, με άγνοια κινδύνου, δοκίμαζαν ό,τι ιδέα είχαν στο μυαλό τους.


Ο διασημότερος εξ αυτών, ο Ζορζ Μελιές έφτιαξε το 1896 αυτό που αποκαλείται σήμερα «το πρώτο φιλμ τρόμου» αν μπορείς να θεωρήσεις πια ότι η εναλλαγή εικόνων μιας νυχτερίδας, ενός τσουκαλιού, τριών ανθρώπων μέσα σε σεντόνια και ενός σκελετού προκαλούν τρόμο σήμερα. Τότε όμως είχαν τη δύναμη να στείλουν κάποιον στο ψυχιατρείο.


Το Le manoir du diable (Το Κάστρο του Διαβόλου) διαρκεί κάτι λιγότερο από 200 δευτερόλεπτα και χωράει μέσα του ό,τι μπορούσε να σπείρει ανατριχίλες τον 19ο αιώνα. Του αξίζει κάποια στιγμή μια αποκατάσταση, όπως έχει γίνει και σε άλλες ταινίες του Γάλλου δημιουργού (με διασημότερη αυτή στο Ταξίδι στη Σελήνη), λόγω της ιστορικής σημασίας του.

 

Le manoir du diable 1896

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ