«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
«Το animation στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βιομηχανία, όπως, π.χ., στην Αμερική, αλλά μπορεί να πάρει μπρος ως κλάδος».

«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

0

Φέτος διοργανώνονται για δεύτερη φορά τα βραβεία Stratos, που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό animation. H απονομή θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 17:30, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με ελεύθερη είσοδο και με παρουσιάστρια την ηθοποιό Χριστίνα Σωτηρίου. Τα βραβεία έχουν πάρει το όνομά τους από τον σπουδαίο σκηνοθέτη και animator Στράτο Στασινό και είναι μια πρωτοβουλία της ASIFA HELLAS (Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων)

Φέτος, η τελετή είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια ελληνικού animation και είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Θα απονεμηθούν συνολικά 8 βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου για Ταινία, Καλύτερης Σειράς (ΤV Series, Web Series), Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Music Video Clip, Καλύτερου Commission Animation Film (TVC, Digital Content κ.λπ.). Όλα για φιλμ κινουμένων σχεδίων. Οι νικητές προέκυψαν από μια πενταμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γιώργο Ζώη. 

«Για μια χώρα 10 εκατομμυρίων, έχουμε 50 με 70 παραγωγές τον χρόνο, μικρού και μεγάλου μήκους, από ντοκιμαντέρ μέχρι και σειρές», μου αναφέρει ο πρόεδρος της ASIFA HELLAS, Κωνσταντίνος Κακαρούντας. Αν μη τι άλλο, είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο που δείχνει ότι υπάρχει σκηνή και κυρίως νέοι δημιουργοί. «Οι ταινίες που γίνονται είναι με τεχνικές 2D, 3D και stop motion αλλά και με μεικτές τεχνικές. Φέτος είμαι πολύ χαρούμενος επειδή έχουμε πάρα πολλές φοιτητικές ταινίες, γι’ αυτό υπάρχει και ανάλογο βραβείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα παιδιά μάς έβαλαν τα γυαλιά», λέει περήφανα και χαμογελαστά. «Βέβαια, υπάρχουν σχολές που διδάσκουν animation, δημόσιες και ιδιωτικές, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα πανεπιστήμια στη Χαλκίδα και στην Κέρκυρα, ο AKTO, η INTERGRAPHICS κ.ά. Δεν υπάρχει πουθενά, όμως, τμήμα ολοκληρωμένων σπουδών animation· κάπου δηλαδή όπου να μπορεί κάποιος νέος δημιουργός να μπει και να βγει έχοντας όλα τα εφόδια», συμπληρώνει. 

«Στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανυπόμονοι, θέλουμε να γίνονται τα πράγματα άμεσα. Δεν γίνεται έτσι. Στο εξωτερικό είναι μαθημένοι να δουλεύουν στρατηγικά. Στη Σλοβενία είδα μια αξιόλογη παιδική ταινία με θέμα την απώλεια. Λοιπόν, τα παιδιά δούλευαν 10 χρόνια για να μαζέψουν 2,5 εκατομμύρια και να την ολοκληρώσουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε για την τέχνη μας. Πρέπει να τη διαφημίσουμε εμείς, δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως ASIFA HELLAS είναι να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις για να γίνουν κάποια ουσιαστικά πράγματα, όπως το να δικτυωθούμε με ξένους φορείς ή παραγωγούς. Με ενδιαφέρει όμως και η επαρχία και τα σχολεία, να περάσει το animation στα νέα παιδιά».

«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
The Alligator, Dimitris Armenakis.

H ASIFA HELLAS είναι το ελληνικό παράρτημα της ASIFA INTERNATIONAL (Διεθνής Ένωση Κινουμένων Σχεδίων) που έχει ιδρυθεί το 1960. Η Ελληνική Ένωση δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 2015, αλλά άρχισε να γίνεται πιο ενεργή από το 2018 και μετά. 

«Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον χώρο μας. Δουλέψαμε πολύ, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους ανάλογους φορείς και αυτή η εξωστρέφεια επιτεύχθηκε αρχικά με το περίπτερο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Ανεσί και συγκεκριμένα στη MIFA, που είναι η αγορά τους. Εκεί πηγαίνουμε τα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων που είναι εν εξελίξει, με σκοπό να δουν τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα, ότι ναι μεν είμαστε ανεξάρτητοι παραγωγοί, αλλά γινόμαστε ολοένα και μεγαλύτεροι. Ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σειρές animation στην ΕΡΤ και στην Cosmote. Έχουν αρχίσει να βγαίνουν προς τα έξω περισσότερα πρότζεκτ. Υπάρχουν ακόμη και Έλληνες που έχουν συνεργαστεί με την Disney αλλά και με μεγάλα κανάλια στο εξωτερικό. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Λογικό είναι, επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα», μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος. 

«Από τη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία, γύρω στο 2023, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να γίνει πιο συστηματική αυτή η εξωστρέφεια. Προσπαθώ να έρθω σε επαφή με τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και με ξένους επαγγελματίες, με σκοπό να δημιουργήσω ένα δίκτυο. Αυτό που με νοιάζει είναι να αντιληφθεί ο κόσμος του πολιτισμού ότι το animation είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί στην ελληνική βιομηχανία και στο ελληνικό entertainment. Έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη ώθηση. Στο ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας) υπάρχει ξεχωριστός τομέας γι' αυτό. Αυτό, όμως, που με νοιάζει περισσότερο είναι να προσπαθήσω να κάνω πιο αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πήγα πρόσφατα στη Σλοβενία, και συγκεκριμένα στο CEE Animation Forum, που αφορά κυρίως Ανατολικοευρωπαίους παραγωγούς και δημιουργούς κινουμένων σχεδίων· η Ελλάδα ήταν απούσα σε πολλά θέματα. Είναι κρίμα να μην είναι ανάμεσα στις ανατολικές χώρες που έχουν αναπτυχθεί τόσο σε αυτό τον τομέα. Το animation στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βιομηχανία, όπως, π.χ., στην Αμερική, αλλά μπορεί να πάρει μπρος ως κλάδος».

«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Happy Birthday, Naya Filaou.
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Missolonghi, Daphne Xourafi, Animasyros Productions.
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Charalambos Margaritis.

— Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το «Flow» στην Ελλάδα;
Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο, αν βέβαια το θέλουμε. Ξέρεις, στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανυπόμονοι, θέλουμε να γίνονται τα πράγματα άμεσα. Δεν γίνεται έτσι. Στο εξωτερικό είναι μαθημένοι να δουλεύουν στρατηγικά. Στη Σλοβενία είδα μια αξιόλογη παιδική ταινία με θέμα την απώλεια. Λοιπόν, τα παιδιά δούλευαν 10 χρόνια για να μαζέψουν 2,5 εκατομμύρια και να την ολοκληρώσουν. Ο Gints Zilbalodis –ο Λετονός δημιουργός του «Flow»– ξέρω ότι άρχισε την προ-παραγωγή της ταινίας κάπου στο 2018. 

Εννοείται ότι απορρόφησε μια ικανοποιητική χρηματοδότηση. Αν δεις τα credits, είναι όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρίες που τον στήριξαν. Αυτά πρέπει να αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε. Ο Gints δεν ήταν απλώς σκηνοθέτης της ταινίας. Μόνταρε όλο το φιλμ και το τελείωσε στο σπίτι του με ένα λάπτοπ. Και όμως έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και πλέον έχει γίνει μεγάλο brand name στον χώρο του animation, όπως και η Λετονία. 

Και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να το κάνει στρατηγικά. Χρειάζεται συγκεκριμένο σενάριο, παραγωγή, διανομή, χρηματοδότηση. Τη χρηματοδότηση πρέπει να την κυνηγήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρέπει να περιμένεις να δημιουργήσεις ένα καλό development δύο-τριών χρόνων και μετά θα μπορέσεις να ξεκινήσεις την ταινία. Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πας κατευθείαν σε κάτι τόσο μεγάλο. Μπορεί αρχικά να γίνουν παραγωγές σειρών με πιο απλά μέσα. Η Ελλάδα μπορεί, π.χ., να κάνει μια παραγωγή όπως το «Πέπα το γουρουνάκι», που να είναι παιδική και συγκεκριμένα προσχολικής ηλικίας. Δημιουργούνται στην Ελλάδα τέτοιες σειρές με μικρά βήματα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες. 

«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Underground, Yannis Christoforou.
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Search Culture, George Kontos.
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το Flow στην Ελλάδα αρκεί να το θέλουμε» Facebook Twitter
Miniwood, Yeti Pictures.

— Ποιες άλλες δράσεις ετοιμάζετε αυτήν τη στιγμή για τα 80 χρόνια;
Για τα 80 χρόνια, θα κάνουμε προβολές, masterclasses και workshops και θα τιμήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Εκτός από τα βραβεία, υπάρχει η International Animation Day, που έχει θεσπίσει η ASIFA INTERNATIONAL, ο διεθνής οργανισμός κινουμένων σχεδίων. Είναι την 28η Οκτωβρίου, αλλά εμείς λόγω της εθνικής γιορτής δεν μπορούμε να κάνουμε δράσεις εκείνη τη μέρα.

Πέρσι έγινε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο ΠΑΔΑ και την αφίσα την έκανε ο Bill Plympton, ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων. Αυτό που προσπαθήσαμε τότε ήταν να εμπλέξουμε τα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το ΠΑΔΑ, έτσι ώστε οι φοιτητές να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι είναι το animation. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το ελληνικό περίπτερο για την εκπροσώπηση της χώρας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Ανεσί τον Ιούνιο. 

Για τα 80 χρόνια θέλω να κάνω πράγματα που θα συγκινήσουν και τον απλό θεατή αλλά και τον δημιουργό. Θέλω να έρθουν οι δημιουργοί κοντά μας και να μάθουν πώς πρέπει να παρουσιάζουν τα πρότζεκτ τους, επειδή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς δουλεύει η αγορά διεθνώς. 

Ανάμεσα σε αυτά που οργανώνουμε είναι και η δημιουργία ενός creative hub για την προώθηση των συμπαραγωγών, με το οποίο έχουν καταπιαστεί η ASIFA HELLAS, το Animasyros, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΚΟΜΕΔ. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μάς δίνει χώρο στα Εξάρχεια ώστε να πραγματοποιήσουμε δράσεις και να έρθουμε σε επαφή με τους καλλιτέχνες, γιατί στην ουσία αυτό μας λείπει. 

Facebook
https://www.asifahellas.eu/


 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Πολιτισμός / «Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Το «Ne Zha 2» συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από την κινεζική μυθολογία με μοντέρνα αφήγηση και προηγμένα εφέ, προσεγγίζοντας τόσο το οικογενειακό κοινό όσο και τη νέα γενιά θεατών
LIFO NEWSROOM
Carol & The End Of The World: Ένα γλυκό βαλς γύρω από το τέλος του κόσμου

Daily / Carol & The End Of The World: Ένα γλυκό βαλς γύρω από το τέλος του κόσμου

Τι θα έκανες αν ήξερες ότι ο κόσμος τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα σε επτά μήνες; Η εξαιρετική ενήλικη σειρά κινουμένων σχεδίων του Netflix δίνει πειστικές απαντήσεις σε δύσκολα υπαρξιακά ερωτήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όλες οι ταινίες του Αστερίξ που έχουν γυριστεί από το 1967 μέχρι σήμερα

Οθόνες / Όλες οι ταινίες του Αστερίξ που έχουν γυριστεί από το 1967 μέχρι σήμερα

Με αφορμή τη νέα ταινία «Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα» που προβάλλεται στις αίθουσες, ξαναβλέπουμε όλες τις animation και live action κινηματογραφικές μεταφορές του θρυλικού κόμικ των Γκοσινί και Ουντερζό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM