Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter

Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»;

0

Ο δεύτερος κύκλος του «Βαλχάλα», της σειράς του Netflix που είναι η συνέχεια των «Βίκινγκς» και παρουσιάζει τα γεγονότα 100 χρόνια αργότερα, φτάνοντας και μέχρι την πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τελείωνε με την άφιξη του Χάραλντ και του Λιφ στην Κωνσταντινούπολη λίγα χρόνια μετά το ξεκίνημα της πρώτης χιλιετίας. Ο τρίτος (και τελευταίος, αλλά και καλύτερος) κύκλος που παίζεται ήδη στο Netflix με μεγάλη επιτυχία διαδραματίζεται εφτά χρόνια αργότερα, και ξεκινάει με τον Χάραλντ και τον Λιφ να μάχονται τους Σαρακηνούς στις Συρακούσες της Σικελίας δίπλα στους Βυζαντινούς, προσπαθώντας να ανακτήσουν την πόλη. Μετά από έξι μήνες αποτυχημένων προσπαθειών του στρατηγού Μανιάκη να κατακτήσει τις Συρακούσες, οι Βάραγγοι με ένα τέχνασμα του Λιφ καταφέρνουν να μπουν στην πόλη και να πάρουν πάλι την κυριαρχία της. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός κάνει τον Χάραλντ πρωτοπαλίκαρό του και του δίνει τον τίτλο του Σπαθαροκανδιδάτου, δίπλα στον Γιώργο Μανιάκη. Ο Μανιάκης δεν βλέπει με καλό μάτι τον Χάραλντ και τους Βίκινγκς και ξεκινάει μια διαμάχη που συνεχίζεται μέχρι το τέλος του κύκλου, με καταστροφικές συνέπειες.

Στην υπερπαραγωγή του Netflix και της MGM, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές που είναι πλέον σταρ εμφανίζεται και ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης στον ρόλο του συμβουλάτορα του Μανιάκη. Είναι ο μόνος Έλληνας στο cast, ο οποίος κάνει καριέρα στο Λονδίνο αλλά επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα για να ξεκινήσει συνεργασίες κι εδώ, μοιράζοντας πλέον τον χρόνο του μεταξύ των δύο πόλεων. Λίγες μέρες αφού η σειρά ανέβηκε στο νο 1 των προτιμήσεων του κοινού στην πλατφόρμα, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την εμπειρία του από τα γυρίσματα.

Μεγαλύτερη εντύπωση απ’ όλα μου έκανε το πόσο down to earth ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές, όλοι οι ηθοποιοί, ευγενικότατοι, μιλούσαν σε όλους, ρωτούσαν αν είσαι καλά και αν χρειάζεσαι κάτι, το βράδυ πηγαίναμε όλοι μαζί θέατρο και βγαίναμε μαζί τα Σαββατοκύριακα, σε έκαναν να αισθανθείς άνετα, γι’ αυτό έκανα και φιλίες. 

«Στο “Βαλχάλα” πήγα μετά από οντισιόν», λέει. «Έχω ατζέντισσα εδώ και κάποια χρόνια και μέσω αυτής βρίσκω δουλειές. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα, ότι στο Λονδίνο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς ατζέντη. Έκανα λοιπόν την οντισιόν και με πήραν. Πήγα στην Ιρλανδία, στην περιοχή Γουίκλοου, μία ώρα από το Δουβλίνο, και κάθισα έναν μήνα για να γυριστούν τα επεισόδια που παίζω. Η πολιορκία των Συρακουσών που βλέπεις γυρίστηκε εκεί, ενώ τα γυρίσματα της Κωνσταντινούπολης είναι στην Κροατία. Γυρίζονται γενικά πολλές παραγωγές στο Γουίκλοου και όλα τα κάστρα που βλέπεις στο “Βαλχάλα”, τα σκηνικά, είναι αληθινά, έχουν γίνει πολύ μικρές αλλαγές. 

Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter
Σκέφτομαι να δουλέψω και στην Ελλάδα πια, με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ελλάδα, και ο κινηματογράφος ο ελληνικός και οι σειρές. Και το θέατρο φυσικά, αλλά θα ήθελα να κάνω ελληνικό σινεμά και τηλεόραση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όλα τα γεγονότα που παρακολουθείς στη σειρά έχουν ιστορική βάση, ο στρατηγός Μανιάκης υπήρξε, είναι αληθινή ιστορία. Το 1038 οι Βυζαντινοί έστειλαν στρατό για να ανακτήσουν τις Συρακούσες από τους Μαυριτανούς και ο Μανιάκης ήταν το πρωτοπαλίκαρο του αυτοκράτορα Ρωμανού. Και κέρδισαν. Μαζί με αυτούς όμως ο αυτοκράτορας είχε και τους Βαράγγους, 700 επίλεκτους Βίκινγκς, και μαζί κατέκτησαν πάλι τη Σικελία. Εγώ κάνω τον συμβουλάτορα του Μανιάκη.

Είχα διαβάσει ότι ο Μανιάκης ήταν τόσο λαοφιλής που ο αυτοκράτορας φοβόταν ότι θα διεκδικήσει τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ήταν άτυχος, όμως, και κάπου στη Θεσσαλονίκη ένα βέλος τον σκότωσε κατά λάθος. Ήταν πολύ ψηλός, δυνατός, γι’ αυτό έδωσαν στον Φλόριαν Μουντεάνου τον ρόλο του.

Η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν ένα όνειρο. Ήταν πολύ προσεγμένη όλη η παραγωγή. Θεωρώ ότι ήμουν πάρα πολύ τυχερός γιατί είναι ευλογία για έναν ηθοποιό να βρεθεί σε ένα σετ του Netflix σε παραγωγή MGM, Metro Golden Mayer, δηλαδή Χόλιγουντ. Είχα σκηνές με 150 κομπάρσους, οι σκηνές των μαχών είχαν 200 κομπάρσους, με άλογα, σκυλιά να κουβαλάνε βαρέλια, ήταν εξωπραγματικό όλο αυτό, ήταν κάτι απρόσμενο. Αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση, εκτός από το μέγεθος, ήταν ότι το crew ήταν 130 άτομα. 130 άτομα δούλευαν στο σετ και πίσω από το σετ, σε κάμερες, σε υπολογιστές, γι’ αυτή την παραγωγή. Ήμασταν εκεί 300 άτομα την ημέρα, την περίοδο που τελείωνε ο Covid, και κάναμε μέρα παρά μέρα το PCR test όλοι μας.

Το άλλο απίστευτο ήταν ότι, όταν ο σκηνοθέτης φώναζε “cut”, έτρεχαν τέσσερα άτομα πάνω σου, η ενδύτρια, η μακιγιέζ, όλοι οι φροντιστές, να σε περιποιηθούν, να σου φτιάξουν τα αίματα, τις πληγές σου, και ξανά πίσω στο γύρισμα. Αισθανόσουν ότι ήσουν πρωταγωνιστής. Είχα και το δικό μου τρέιλερ, είχα ένα τροχόσπιτο δικό μου, ήταν οι τέλειες συνθήκες.

Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter
Tα κοστούμια μας ήταν αληθινά, οι πανοπλίες ήταν από χαλκό, οι χιτώνες μας ήταν από βαρύ ύφασμα, δεν ήταν ψευτοδουλειά, οπότε φαντάζομαι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του budget πάει στα κοστούμια.
Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter
Δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά ως Έλληνας, ποτέ δεν ήταν εύκολο, έχω φάει πολλές απορρίψεις, πάρα πολλές.

Η πρώτη μου σκηνή είναι με τον πρωταγωνιστή, τον Χάραλντ, με τον αυτοκράτορα Ρωμανό, που είναι ο γιος του Κλάους Κίνσκι, ο Νικολάι Κίνσκι, και με τον Φλόριαν Μουντεάνου που παίζει στο “Creed”, στο “Bogat”. Μ’ αυτόν γίναμε πολύ φίλοι. Είναι Ρουμάνος και ως Βαλκάνιος είναι πολύ κοντά στους Έλληνες.

Παίζω σε δύο επεισόδια, στο πρώτο και στο δεύτερο. Στην πρώτη σκηνή, που είναι ο αυτοκράτορας Ρωμανός και είναι νευριασμένος, δεν υπήρχε ούτε μισό μέτρο χωρίς έναν άνθρωπο απ' το συνεργείο, είχε ακόμα και άνθρωπο που κρατούσε τις κουρτίνες για να μην πέσουν και χαλάσει το πλάνο, είχε τέσσερις κάμερες, σιδηροδρόμους για να κινούνται, boomen, ήταν καταπληκτικό. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κόστισε αυτή η παραγωγή, αλλά 70 ευρώ είχε το ένα τεστ που κάναμε μέρα πάρα μέρα εκατοντάδες άνθρωποι, και η παραγωγή ήταν ασφαλισμένη, οπότε αν είχε κάποιος Covid η εταιρεία παραγωγής έπαιρνε αποζημίωση. 

Τα γυρίσματα έγιναν πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στην Ιρλανδία. Άργησαν λίγο να προβάλλουν τον τρίτο κύκλο, προφανώς λόγω του προγραμματισμού του Netflix. Νομίζω ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κοινού, γιατί έχει και δράση, έχει και την ιστορία, πιάνει ένα μεγάλο εύρος και ενδιαφέρει τον κόσμο. Γι’ αυτό έχει τόση επιτυχία.

Την πρώτη μέρα τρεις ώρες ασχολήθηκαν με το μακιγιάζ και το μαλλί μου. Αν προσέξεις, το μαλλί είχε κάποιες πτυχές, σκάλες, ήθελαν να πετύχουν ακριβώς αυτό το ρωμαϊκού τύπου μαλλί που είχαν οι Βυζαντινοί, και το ενδιαφέρον είναι ότι μελέτησαν αγιογραφίες. Μελετούσαν τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό για να δουν τα ρούχα, τα μαλλιά, και γενικά όλη την αισθητική στο βυζαντινό κομμάτι. Τα κοστούμια μας ήταν αληθινά, οι πανοπλίες ήταν από χαλκό, οι χιτώνες μας ήταν από βαρύ ύφασμα, δεν ήταν ψευτοδουλειά, οπότε φαντάζομαι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του budget πάει στα κοστούμια.

Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter
Τα γυρίσματα έγιναν πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στην Ιρλανδία. Άργησαν λίγο να προβάλλουν τον τρίτο κύκλο, προφανώς λόγω του προγραμματισμού του Netflix. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στα διαλείμματα, όταν έστηναν τις κάμερες, για να μη μας κουράζουν φώναζαν από έναν κομπάρσο που ήταν στο ίδιο ύψος με μένα και με τον Φλόριαν (τον Μανιάκη) για ρυθμίσουν την κάμερα στο ακριβές ύψος, και εμείς περιμέναμε στη σκηνή.

Κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι η Σοφία Λεμπέντεβα, η πολύ γνωστή Ρωσίδα ηθοποιός που παίζει την αυτοκράτειρα Ζωή, ήταν στο Δουβλίνο μήνες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Επειδή υπάρχει ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας, την έφεραν στο Δουβλίνο από τις αρχές Απριλίου, και καθόταν τρεις μήνες και την πλήρωναν χωρίς να κάνει τίποτα μέχρι τον Ιούνιο που ήταν το γύρισμά της, επειδή το Netflix φοβόταν ότι θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει.

Τα ελληνικά που ακούγονται στη σειρά είναι κανονικά ελληνικά, όχι ασυναρτησίες. Υπήρχε ένας Αγγλοκύπριος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου που ήταν ο επιτηρητής των ελληνικών, μετέφραζε τους διαλόγους. Ερχόντουσαν και με ρωτούσαν “τι είναι Σπαθαροκανδιδάτος;” και πραγματικά δεν ήξερα. Ήταν ένας τίτλος τιμής που έδιναν, υψηλόβαθμος αξιωματικός, αλλά είναι λέξεις που δεν γνωρίζεις και αξιώματα που δεν χρησιμοποιούνται πια, οπότε δεν ήξερα τι να πω.  

Μεγαλύτερη εντύπωση απ’ όλα μου έκανε το πόσο down to earth ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές, όλοι οι ηθοποιοί, ευγενικότατοι, μιλούσαν σε όλους, ρωτούσαν αν είσαι καλά και αν χρειάζεσαι κάτι, το βράδυ πηγαίναμε όλοι μαζί θέατρο και βγαίναμε μαζί τα Σαββατοκύριακα, σε έκαναν να αισθανθείς άνετα, γι’ αυτό έκανα και φιλίες. 

Κωνσταντίνε Καβακιώτη, τι κάνεις στο «Βαλχάλα»; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά ως Έλληνας, ποτέ δεν ήταν εύκολο, έχω φάει πολλές απορρίψεις, πάρα πολλές. Για να βρεις δουλειά ως ηθοποιός κάνεις οντισιόν και γενικά είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, και για μένα εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Σίγουρα μια τέτοια δουλειά μπαίνει στο βιογραφικό σου, αλλά δεν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα.  

Σκέφτομαι να δουλέψω και στην Ελλάδα πια, με ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ελλάδα, και ο κινηματογράφος ο ελληνικός και οι σειρές. Και το θέατρο φυσικά, αλλά θα ήθελα να κάνω ελληνικό σινεμά και τηλεόραση.

Πριν από μερικούς μήνες τέλειωσαν τα γυρίσματα μιας σειράς στην οποία συμμετέχω στο Channel 5, λέγεται “Love Rat”. Όταν δεν έχω να ασχοληθώ με γυρίσματα, έχω τη δικιά μου σχολή εδώ και δέκα χρόνια στο Λονδίνο. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, πολύ περήφανος, γιατί ξεκίνησε πολύ χαλαρά στην αρχή, με 15 μαθητές, και τώρα έχω 50 μαθητές και άλλους 5 καθηγητές που την τρέχουμε. Οπότε, όταν δεν είμαι σε κάποια παραγωγή, μπορώ να είμαι με τους μαθητές μου. Είμαι πολύ ευέλικτος, έτσι έχω ξεκινήσει να έρχομαι και στην Αθήνα και να ψάχνω κι εδώ δουλειές, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από το να παίζεις στη γλώσσα σου…».

Ο τρίτος κύκλος του «Valhala» προβάλλεται στο Netflix.  

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην απόκοσμη Ισλανδία του πάγου, της φωτιάς και του ατελείωτου φωτός

Ταξίδια / Στην απόκοσμη Ισλανδία του πάγου, της φωτιάς και του ατελείωτου φωτός

Ονειρικές γεωθερμικές λιμνοθάλασσες, αλλόκοτα φυσικά πάρκα βγαλμένα από το σύμπαν του Τόλκιν, και ένας προορισμός όπου η παράδοση συναντά την άνεση και την εξωπραγματική φυσική ομορφιά.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ