«Κάποτε στο Χόλιγουντ»: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο έπος του Ταραντίνο

«Κάποτε στο Χόλιγουντ»: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο έπος του Ταραντίνο Facebook Twitter
Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Ρικ Ντάλτον (Ντι Κάπριο), πρώην σταρ τηλεοπτικών γουέστερν και ο Κλιφ Μπουθ, ο στάντμαν που τον ντουμπλάρει στις επικίνδυνες σκηνές. Αμφότεροι ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα σ' ένα Χόλιγουντ που δεν αναγνωρίζουν πια, ο Ντάλτον όμως αποκτά ξαφνικά μια διάσημη γειτόνισσα: την Σάρον Τέιτ.
0

Πριν ένα μήνα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας και πολυαναμενόμενης – λόγω θέματος, καστ και φυσικά δημιουργού – του Κουέντιν Ταραντίνο με τίτλο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» με το «ονειρικό» ντουέτο πρωταγωνιστών Μπραντ Πιτ – Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Το «κάποτε» αναφέρεται στα τέλη της δεκαετίας του '60 όταν το σύστημα των παραδοσιακών κινηματογραφικών στούντιο έπνεε τα λοίσθια και ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι «επαναστάτες» του Χόλιγουντ που θα δέσποζαν στην κινηματογραφική παραγωγή της επόμενης δεκαετίας.

Συγχρόνως, το Λος Άντζελες είχε εξελιχθεί σε κέντρο χιπισμού, αντικουλτούρας και ηδονιστικής παρακμής. Το πάρτι όμως έλαβε τραγικό και συμβολικό τέλος με την τελετουργική σφαγή της Σάρον Τέιτ (μεταξύ άλλων), συζύγου του Ρομάν Πολάνσκι, στην πολυτελή κατοικία του ζεύγους βόρεια του Μπέβερλι Χιλς, από την «οικογένεια» του Τσαρλς Μάνσον τον Αύγουστο του 1969.

Το φιλμ του Ταραντίνο έχει αναφερθεί με την κωδική ονομασία «Η ταινία του Μάνσον» και πράγματι εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Μάνσον στην πλοκή, είναι όμως περιφερειακός σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν διαρρεύσει. Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε «το να αναφέρεσαι στο έργο ως 'η ταινία του Μάνσον' είναι σα να αποκαλείς το 'Inglorious Bastards', 'η ταινία του Χίτλερ' παρότι ο Ναζί δικτάτορας εμφανίζεται σε καναδυό σκηνές μόνο».

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Ρικ Ντάλτον (Ντι Κάπριο), πρώην σταρ τηλεοπτικών γουέστερν και ο Κλιφ Μπουθ, ο στάντμαν που τον ντουμπλάρει στις επικίνδυνες σκηνές. Αμφότεροι ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα σ' ένα Χόλιγουντ που δεν αναγνωρίζουν πια, ο Ντάλτον όμως αποκτά ξαφνικά μια διάσημη γειτόνισσα: την Σάρον Τέιτ.

«Κάποτε στο Χόλιγουντ»: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το νέο έπος του Ταραντίνο Facebook Twitter
Η Μάργκοτ Ρόμπι ως Σάρον Τέιτ σε φωτογραφία από τα γυρίσματα που ανέβασε η ίδια στο Instagram

Αμφότεροι ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα σ' ένα Χόλιγουντ που δεν αναγνωρίζουν πια, ο Ντάλτον όμως αποκτά ξαφνικά μια διάσημη γειτόνισσα: την Σάρον Τέιτ.

Ο ίδιος ο Ταραντίνο – βαθύς και «άρρωστος» γνώστης της ιστορίας του σινεμά αλλά και του Λος Άντζελες – έχει δηλώσει σχετικά με την ταινία, στην οποία αναφέρθηκε ως την πιο κοντινή στο "Pulp Fiction" απ' όσες έκανε μετέπειτα: «Πέντε χρόνια δούλεψα αυτό το σενάριο που τοποθετείται στο Λος Άντζελες όπου έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σχεδόν, πριν ακόμα κι από το 1969, που ήμουν επτά χρονών. Είμαι συγκινημένος που μου δίνεται η δυνατότητα να αφηγηθώ την ιστορία ενός Λος Άντζελες και ενός Χόλιγουντ που δεν υπάρχουν πια».

«Ντόπιος» - εκ γενετής μάλιστα - είναι και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος δήλωσε ότι το σενάριο είναι ότι πιο αυθεντικά συναρπαστικό έχει διαβάσει, ενώ όσον αφορά στον τόνο και το ύφος της ταινίας, ο διευθυντής φωτογραφίας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον είπε ότι ακροβατούν «ανάμεσα στο χιουμοριστικό, το σοβαρό, το παιγνιώδες, το μακάβριο», κα΄τι που θα μπορούσε βέβαια να ισχύει για όλα τα φιλμ του Ταραντίνο.

Εκτός από τους δύο σούπερ σταρ, στο καστ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, η Μάργκοτ Ρόμπι (στο ρόλο της Σάρον Τέιτ), ο Μπρους Ντερν, ο Αλ Πατσίνο, η Ντακότα Φάνινγκ και ο Εμίλ Χιρς.

Αρχικά η ταινία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου του 2019 – την 50η επέτειο δηλαδή της σφαγής της Τέιτ και των προσκεκλημένων της από τη συμμορία του Μάνσον – αλλά τελικά η ημερομηνία μετακινήθηκε ελαφρώς και η πρεμιέρα αναμένεται λίγες μέρες πριν, στις 26 Ιουλίου της προσεχούς χρονιάς.

Με στοιχεία από τον Independent

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ