«Ιστορία μου, Αμαρτία μου»: Ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε ξένες ταινίες

«Ιστορία μου, Αμαρτία μου»: Ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε ξένες ταινίες Facebook Twitter
Ο πάτερ Κάρρας του Τζέισον Μίλερ στη θρυλική ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν είναι Έλληνας ομογενής.
0



ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ να υπογράφουν το σάουντρακ ξένων ταινιών έχουμε αρκετές και μάλιστα σε εμβληματικές στιγμές της έβδομης τέχνης. Στο Blade Runner π.χ. τη μουσική υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, στο Serpico o Μίκης Θεοδωράκης. Κάποιες φορές οι συνθέσεις τους έχουν αναπαραχθεί και σε άλλες ταινίες – καμία περισσότερες από το συρτάκι του Ζορμπά.

Δεν είναι αυτές οι περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο. Αναζητήσαμε στιγμές όπου ήσουν στη σκοτεινή αίθουσα και από το πουθενά βρέθηκες να ακούς γνώριμες μελωδίες εγχώριας παραγωγής, όχι όμως τόσο πειραγμένες όσο η «Μισιρλού» του Dick Dale που έκανε διάσημη ο Ταραντίνο με το Pulp Fiction του. Ακολουθούν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες.

Τhe Exorcist (1973)

Ο πάτερ Κάρρας του Τζέισον Μίλερ στη θρυλική ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν είναι Έλληνας ομογενής. Στη συγκινητική σκηνή που επισκέπτεται τη μητέρα του, εκείνη ακούει στο ραδιόφωνό της έναν ελληνικό σταθμό. Κάπως έτσι η Ρίτα Σακελλαρίου και το «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» κάνουν μια γκεστ εμφάνιση στη δαιμονική ιστορία του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι. Μάλιστα, καθώς αποχωρεί από το διαμέρισμα ο πάτερ Κάρρας, ακούγεται ακόμα ένα ελληνικό τραγούδι, το «Παραμυθάκι μου» του Γιάννη Καλαντζή. Πάντοτε πιστεύαμε πως το Κακό κατοικεί στο εν λόγω άσμα, έρχεται και η ταινία για να επικυρώσει πως, αν παίξεις το «Παραμυθάκι μου» ανάποδα, καλείς τον Παζούζου, την Μπαθσίμπα και τον Βάλακ ταυτόχρονα.

 


Mighty Aphrodite (1995)

Μικροί διαβάζαμε ότι το ρεμπέτικο είναι το ελληνικό μπλουζ. Φαίνεται πως είναι και η ελληνική τζαζ, καθώς στην «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» του ο Γούντι Άλεν επέλεξε να αντικαταστήσει τις μελωδίες του Γκέρσουιν και του Κόουλ Πόρτερ, που άνοιγαν συνήθως τις ταινίες του, με το «Νέο Μινόρε» του Βασίλη Τσιτσάνη. Στην ταινία ο Γούντι παίρνει δομικά στοιχεία της αρχαιοελληνικής τραγωδίας και τα ενσωματώνει σε νεοϋορκέζικη κομεντί , με χαρακτηριστικότερο εκείνο του Χορού που παρεμβαίνει και σχολιάζει τη δράση – οι σκηνές με τον Φ. Μάρει Έιμπραχαμ ως κορυφαίο του Χορού είναι οι πιο αστείες στο έργο. Συνεπώς στράφηκε (και) στην ελληνική μουσική για το σάουντρακ. Να σημειωθεί πως, πλην του «νέου μινόρε», στο φιλμ ακούγονται η «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη και ο «Χορός του Σάκαινα» του Ξαρχάκου από τη Λόλα του Ντίνου Δημόπουλου.

 

H έναρξη της ταινίας με το «Νέο Μινόρε» του Βασίλη Τσιτσάνη


Munich (2005)

Στο Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κάποτε στο μέλλον ίσως επανεκτιμηθεί, μια ομάδα πρακτόρων της Μοσάντ αναζητά τους υπευθύνους για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Σε μια σκηνή στην Αθήνα, όπου ο πρωταγωνιστής Έρικ Μπάνα αναμένει να ενεργοποιηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός που θα τιμωρήσει έναν εκ των δραστών, ακούγoνται στο background τα «Παλαμάκια» του Γιώργου Μητσάκη σε εκτέλεση από μια μπάντα που λέγεται Talking to Charos.

Και οι ελληνικές προσθήκες στο σάουντρακ, δεν σταματούν εδώ. Στη σεκάνς που συμμετέχει και ο δικός μας, ο Μιχάλης Γιαννάτος –έλεγε συνέχεια ο συγχωρεμένος την ιστορία για το πως έμαθε τον Σπίλμπεργκ να μουντζώνει– ακούγονται δύο ορχηστρικές εκτελέσεις ρεμπέτικων από τον Μανώλη Πάππο: το «Μινόρε του Τεκέ» του Ιωάννη Χαλκιά και το «Δωδεκα Χρονώ Κορίτσι» του Παναγιώτη Τούντα. Στα credits της ταινίας αναφέρονται ως «To traghoudi tou teke» και «Neo Koritsi», πιθανότατα επειδή έτσι αναγράφονται στη συλλογή που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, όπου τα εντόπισε ο music supervisor της ταινίας.

 

Δώδεκα χρονώ κορίτσι - Μανώλης Πάππος

Soul Kitchen (2010)

Στη δημοφιλή φαρσοκωμωδία του Φατίχ Ακίν ένας Έλληνας ομογενής μετατρέπει το υποβαθμισμένο μαγειρείο του σε ένα μέρος όπου μοντέρνα κουζίνα και ξεσαλωτική μουσική παντρεύονται κάθε βράδυ γεννώντας ένα ξέφρενο, πεντανόστιμο fusion. Το σάουντρακ της ταινίας έχει ακουστεί όσο λίγα στη χώρα μας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια πειραγμένη εκτέλεση της «Φραγκοσυριανής» από τους Locomondo, μια διασκευή του «Μανώλη του Χασικλή» για την οποία ο υπεύθυνος θα έπρεπε να καρατομηθεί, και, πάνω από όλα, το «Σχολείο» των Olympians του Πασχάλη. Μετά τη σουρεαλιστική σκηνή την οποία ντύνει μουσικά, πραγματικά δεν θα το ξανακούσετε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο.

 

Το «Σχολείο» από το σάουντρακ της ταινίας


Before Midnight (2013)

Στην τρίτη ταινία αυτού του θαυμάσιου και πολυαγαπημένου work in progress του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Τζέσι και η Σελίν έρχονται από τα μέρη μας για να κάνουν διακοπές στη Μεσσηνία. Αυτήν τη φορά τους βρίσκουμε παντρεμένους, με τη σχέση τους να διέρχεται από κρίση σοβαρή. Η σκηνή του καυγά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι από τις πιο αδυσώπητες που μπορείς να θυμηθείς στη μεγάλη οθόνη. Αν ακόμα κι ο Τζέσι με τη Σελίν έφτασαν σε αυτό το σημείο, άραγε εμείς οι υπόλοιποι τι τύχη έχουμε;

Λίγο πριν από το τέλος όμως, πριν τα μεσάνυχτα, που λέει κι ο τίτλος, σε ένα δείπνο στην ακροθαλασσιά αχνοφαίνεται μια αχτίδα φωτός. Κι έπειτα πέφτουν απότομα οι τίτλοι τέλος, αφήνοντας το ζεύγος σε εκκρεμότητα, και πέφτει μαζί τους και το «Για Ένα Τανγκό» της Χαρούλας Αλεξίου που προοικονομεί αγγίγματα κάτω από το τραπέζι και ρομαντικές φιγούρες πάνω στην πίστα. Καλά θα τους βρούμε και την επόμενη φορά που θα τους συναντήσουμε.

 

The Vast of Night (2020)

To Vast of Night, το οποίο αποθέωσαν τα τσικό της αμερικανικής κριτικής, που κάθε χρόνο ανακαλύπτουν δεκαπέντε αριστουργήματα στο φεστιβάλ Σάντανς και τα ξεχνούν έξι μήνες μετά, είναι ένα low budget sci-fi, όπου αυτό που παρακολουθούμε υποτίθεται πως είναι ένα επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς τύπου «Twilight Zone». Πρόκειται για gimmick, το οποίο δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα μέσα στο φιλμ –γενικότερα έχουμε να κάνουμε με μια στείρα επίδειξη τεχνικής, σε σημεία εκνευριστικά αυτάρεσκη, αλλά με ατμόσφαιρα και ενιαίο τόνο, να της το πιστώσουμε– εξυπηρετεί, όμως, το παρόν άρθρο καθώς το μουσικό θεματάκι της υποτιθέμενης τηλεοπτικής σειράς είναι το riffάκι (sic) από το «Κάηκε ένα Σχολείο», σύνθεση που αποδίδεται στον Κωστή Μπέζο.


Για τους φαν των trivia, αν και κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες πίσω από το περιεχόμενο του τραγουδιού, δεν υφίσταται καταγραφή πυρκαγιάς στο Γαλαξίδι στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους που να είχε θύματα και να προκάλεσε την καταστροφή παρθεναγωγείου και δικαστικού ιδρύματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αναφέρεται στην καταστροφή του Γαλαξιδίου από τους Τούρκους ως αντίποινα το 1821, αλλά ο αναχρονιστικός στίχος για τον ειρηνοδίκη προβληματίζει. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως κάθε ερμηνευτής συνήθιζε να προσθέτει τα δικά του δίστιχα στα τραγούδια, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο η «φωτιά», στην οποία αναφέρεται ο δημιουργός, να μην είναι κυριολεκτική και να έχουμε να κάνουμε με ένα σκωπτικό ρεμπέτικο, αναφερόμενο σε ερωτικό τρίγωνο.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ