Η Σοφία Γεωργοβασίλη έκανε την πρώτη της μικρού μήκους

Η Σοφία Γεωργοβασίλη έκανε την πρώτη της μικρού μήκους Facebook Twitter
0

Βάλε μουσική να σου πω ιστορίες...

Η ταινία And No More Shall We Part, μια πολύ απλή ιστορία που κρατάει μόνο 13 λεπτά. Πρόκειται για την πρώτη ταινία της Σοφίας Γεωργοβασίλη. Θα προβληθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο Γ' Διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στην Οπερα-Οντεόν, στις 5.30 το απόγευμα.

Ο Λάμπρος Κτεναβός και η Ηλέκτρα Νικολούζου που πρωταγωνιστούν, είναι ένα ζευγάρι που αγαπιέται. Ετσι αρχίζει. Μέσα στο φυσικό χρόνο αυτών των λίγων λεπτών τους συμβαίνουν τα πάντα. Ξεκινάνε κάπως και καταλήγουν κάπως.

Δείχνει ένα ζευγάρι νέο και με ποιο τρόπο επικοινωνεί ο ένας στον άλλο τις ανάγκες του. Μέσα σε δεκατρία λεπτά, ενώ ξεκινάνε να κάνουν έρωτα, στο τέλος σκοτώνονται. Χωρίς να καταλάβεις το γιατί.

Το μαύρο λιβάδι

Η Σοφία για την ταινία της:

"Είναι ένα προσωπικό μου βίωμα από μια προηγούμενή μου σχέση. Είχαμε έναν έντονο τσακωμό και εγώ είχα τρομάξει πολύ από την αντίδραση τη δική μου και έγραψα ένα αυτό το σενάριο.
Δεν είναι το πρώτο μου. Πάντα έγραφα. Σκεφτόμουν να δοκιμάσω με τον κινηματογράφο, αλλά όλο το ανέβαλλα. Το είχα πεί στη φίλη μου, τη Χριστίνα Μουμούρη, η οποία είναι διευθύντρια φωτογραφίας, ένα κορίτσι-κομάντο και κάποια στιγμή ήρθε και μου είπε "έχεις τίποτα φτηνό να γυρίσουμε;". Ετσι έγιναν τα πράγματα. Κάναμε ενάμισι μήνα πρόβες και γυρίσαμε την ταινία σε δυο απογεύματα. Δεν είχα άλλα χρήματα.

Αλλά είμαι χαρούμενη. Εβαλα ένα στοίχημα και το κέρδισα. Με τον εαυτό μου πρώτα από όλα"

Η Σοφία για τη Σοφία :

"Εγώ ζωγράφος ήθελα να γίνω και δεν έγινα ποτέ. Ηθελα να φύγω και να σπουδάσω στο Λονδίνο. Μεσολάβησε ο θάνατος του μπαμπά μου και έπαθα μια άρνηση -γιατί ήταν ζωγράφος- και μετά άρχισα να κάνω ότι νάναι.
Βοηθός σε σχεδιαστή μόδας, σε τυπογραφείο, σε αργυροχρυσοχοίο, δούλεψα σε άπειρα μπαρ, άπειρα, μέχρι φέτος δούλευα και το 2003 έκανα ένα σεμινάριο παντομίμας με την Ασπασία Κράλλη.
Εκανε μετά η Ασπασία μια παράσταση και πήρε και εμένα που δεν ήμουν επαγγελματίας.
Αυτό το πράγμα, χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω μου έκανε νόημα.Μου έκανε πολύ νόημα, ενώ είχα περάσει από διάφορα στάδια και δε στάθηκα πουθενά.
Μπήκα στη δραματική σχολή, τελείωσα το 2007, και έπαιξα στο μαύρο Λιβάδι. Στο θέατρο έχω κάνει όλες και όλες 5 δουλειές."

Για τις σχέσεις:

"Αυτό που συμβαίνει στην ταινία, μου συνέβη στην προηγούμενή μου σχέση.
Ελεγα "πριν δέκα λεπτά ήμασταν καλά, τι πήγε λάθος μέσα σε δέκα λεπτά;"
Αυτό το παιχνίδι με απασχολεί πάρα πολύ, το πως μπορεί να χαθεί η μπάλα σε μια επικοινωνία. Δηλαδή, τώρα εμείς επικοινωνούμε. Θα πω κάτι, εσύ θα το πάρεις διαφορετικά, δε θα καταλάβεις την πρόθεσή μου, θα μου πεις κάτι άλλο και θα αρχίσει μια παρανόηση. Αυτό με τρομάζει πολύ. Νομίζω ότι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από όλα τελικά είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο και με απασχολεί καθημερινά."

Για το σπίτι:

"Γιατί με ενδιαφέρουν οι σχέσεις; Ισως επειδή έχω μεγαλώσει σε πολύ δύσκολο περιβάλλον.
Μεγάλωσα ως μοναχοπαίδι, αλλά έχω ένα αδερφό με τον οποίο γνωρίστηκαμε όταν είμασταν πια μεγάλοι. Μεγάλωσα με τη γιαγιά μου, τους θείους μου, σε εργατικές κατοικίες, είχαμε πολλά ναρκωτικά μέσα στο σπίτι, ο πατέρας μου πέθανε από αυτό."

"Κάποια στιγμή κατάλαβα γιατί, -ενώ μου αρέσει-, δε με αφορά ο πολιτικός κινηματογράφος. Εμένα, όταν ήμουνα μικρή, επειδή το περιβάλλον μου καιγόταν από θέματα καθημερινά, επιβίωσης, δύσκολα θέματα, δεν υπήρχε πολιτική συζήτηση στην οικογένεια. Ας πούμε προχθές, πήγα σε μια φίλη μου που η κόρη της είναι 15 και ήξερε τα πάντα, για τη δεξιά, την αριστερά. Εγώ στην ηλικία της ήμουν ανίδεη.
Σκεφτόμουν πως τελικά, σε επηρεάζει πολύ ο τρόπος που μεγαλώνεις. Εμένα με αφορά να μιλήσω για σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και αυτό μπορείς μετά να το αναγάγεις και στην πολιτική και στην κοινωνία, μπορείς να το ανοίξεις. αλλά οι σχέσεις με καίνε."

Η πόλη:

"Είμαι παιδί της πόλης, παιδί του κέντρου. Με ενδιαφέρει πολύ και τώρα μεγαλώνοντας, αρχίζουν μέσα μου και οι συγκρούσεις, σε σχέση με την πόλη που ζω.

Η πόλη με φρικάρει πολλές φορές άλλες με κάνει και αισθάνομαι υπέροχα με απασχολεί αλλά δεν ξέρω τι να κάνω. Επηρεάζομαι από όλη αυτή τη δυστυχία γύρω μου. Ομως εδώ θέλω να ζήσω. Οταν είμαι μακριά μου λείπει. Εδώ είναι οι φίλοι μου. Εμένα οι φίλοι μου είναι η οικογένειά μου. δε μπορώ να ζήσω μακριά.

Κάποια στιγμή δοκίμασα να πάω στο εξωτερικό. Το δοκίμασα λίγο πέρσι, πήγα στο Λονδίνο και απέτυχε. Δε μπόρεσα. Γύρισα πίσω τρέχοντας. Είναι μια πολύ σκληρή πόλη. Γνώρισα έναν Αγγλο παραγωγό στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ της Σεβίλλης όπου πήρα ένα βραβείο για το Μαύρο Λιβάδι και με κάλεσε για να με δει ένας ατζέντης. Για να κάνεις καριέρα εκεί πρέπει να είσαι 20 και να μην έχεις τίποτα πίσω σου. Συνειδητοποίησα ότι δε με αφορά αυτό το πράγμα. Ενα μήνα άντεξα στο Λονδίνο. Ο κόσμος μου έγινε πλυντήριο. Μου έλειπε το μπαλκόνι μου, το λουλούδι μου, ο σκύλος μου, οι φίλοι μου. Γύρισα πολύ αναστατωμένη. Ολα όμως για κάποιο λόγο συμβαίνουν. Μόλις γύρισα, έκανα την ταινία."

And No More Shall We Part

*****

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ