Η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας

Η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας Facebook Twitter
20

Το The Water Diviner αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ράσελ Κρόου, όμως η πρώτη απόπειρα του βραβευμένου Αυστραλού ηθοποιού πίσω από την κάμερα έχει ήδη αποσπάσει αρνητικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο, προκαλώντας ιδιαίτερο θόρυβο ανάμεσα στους Έλληνες και Αρμένιους της Διασποράς. 

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Κρόου μαζί με την Όλγκα Κιριλένκο. Το στόρι αφηγείται το ταξίδι ενός Αυστραλού αγρότη που φτάνει στην Τουρκία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου σε αναζήτηση των τριών αγνοούμενων γιων του και προσπαθεί να κατευθυνθεί προς την Καλλίπολη. Η ταινία προβάλλεται ήδη σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Τουρκία (όπου και αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη) και η πρεμιέρα της στους αμερικανικούς κινηματογράφους έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου, μια μέρα πριν από την εκατοστή επέτειο της ANZAC day (που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, εις μνήμη των πεσόντων στρατιωτών του ομώνυμου αυστραλιανού εκστρατευτικού σώματος που μετείχε στην εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο). Για τις ελληνικές αίθουσες δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν διανομή.

Οι πρώτες πηγές κάνουν λόγο για σοβαρή παραποίηση των ιστορικών γεγονότων και μονόπλευρη παρουσίασή τους από την τουρκική πλευρά. Ήδη στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει παραποιημένα πόστερ με τον τίτλο να αλλάζει σε The Turkish Diviner, ακόμα και μαζικές αιτήσεις διαμαρτυρίας προς τους σεναριογράφους και την παραγωγή.

Ο σημαντικός Αυστραλός ιστορικός, Δρ. Πίτερ Στάνλεϊ, χαρακτήρισε ανοιχτά την ταινία "εντελώς ηλίθια" εξαιτίας της πλήρους αποσιώπησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Στάνλεϊ συνέταξε εκτενή αναφορά για τις ιστορικές ανακρίβειες της ταινίας που διατείνεται ότι "είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα", όπου σημειώνει, μεταξύ άλλων: "Σχεδόν τα πάντα είναι επινοημένα και μάλιστα όχι πολύ πειστικά. Πρόκειται βασικά για μια εντελώς ηλίθια ταινία, γεμάτη απίθανες καταστάσεις και δεν αξίζει την προσοχή που της έχει δοθεί. Δεν υπάρχει καν αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων που είναι τόσο σημαντικό κομμάτι των τελευταίων ετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλλον το μαρτύριο του αρμένικου λαού δεν έχει σχέση με την πλοκή της ταινίας, αυτής της γελοίας ιστορίας τέλος πάντων".

Ο επικεφαλής της αυστραλιανής επιτροπής Αρμενίων, Veche Kahramanian, αναφέρει με τη σειρά του: "Δεν είναι τυχαία η μεγάλη προώθηση της ταινίας στην Τουρκία, μιας ταινίας που παρουσιάζει τους Τούρκους ως θύματα, παρά το γεγονός ότι διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας μεταξύ 1915 και 1923".

Η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ειδικευόμενο στις γενοκτονίες, ο Κρόου και ο σεναριογράφος Άντριου Αναστάσιος στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα "κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους". Κι αυτό γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές, κι όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Δρ. Διαμαντής στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Αυστραλίας Νέος Κόσμος, οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως "Ο Στρατός του Σατανά", ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Διαμαντής: "Πρώτα από όλα κανένας Αυστραλός δε θα μπορούσε να περιηγηθεί στην Ανατολία το 1921, όταν η Τουρκία ήταν ένας εξαιρετικά εχθρικός κι επικίνδυνος τόπος για τους ξένους. Δεύτερον, ποιος είπε ότι οι Έλληνες των περιοχών αυτών δεν ήταν ιθαγενείς; Ο κύριος Κρόου θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια. Τρίτον, οι Έλληνες ήταν σύμμαχοι των αυστραλιανών και νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων, φυγαδεύτηκαν από Έλληνες...".

Η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας Facebook Twitter

Ο Ράσελ Κρόου είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ANZAC. "Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα".

Η Τουρκία, ως γνωστό, δεν αναγνωρίζει ακόμα και σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
Για να δουμε τι γραψει ο Robert Fisk στον Independent για το θέμα αυτο.Btw η ημερομηνια εναρξης των εορτασμων για την Μαχη της Καλλίπολης μετατοπιστηκε απο τις 18 στις 25 για να συμπιπτει με την εναρξη της Αρμενικης Γενοκτονιαςς (οκ δεν ηταν γενοκτονια απλα death marches στην ερημο και ως δια μαγειας 1Μ ανθρωποι πεθαναν - ισως απο ανια στην ερημο;;;)
Σε κάθε περίπτωση την ωρα που οι μισοι γηγενεις μαχονταν εναντιων της3 ANZAC οι αλλοι μισοι συνομιλοικοι τους και παλαιότεροι γηγενείς εξοντώνονταν στα Τάγματα Εργασίας του Οθωμανικού στρατού.
Αντι να καθομαστε να ψαχνουμε την καθε (τελευταια) ταινια μην τυχον μας χαλασει λιγο το image καλο θα ηταν να σοβαρευτουμε σα λαος και σαν πολιτικοι και να αρχισουμε να αλλαζουμε απο τωρα τη γνωμη που εχουν οι αλλοι λαοι για εμας. Ποσο ευκολο ειναι ομως να ξεκολησει απο πανω μας η ρετσινια του "κοντοφθαλμου λαου που χειραγωγειται συνεχως απο τους επιτηδειους πολιτικους που τρωνε και πινουνε ακαταπαυστα, πετοντας κανα δυο ψιχουλα μονο κατω απο το τραπεζι"?
<<στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα "κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους">>Αυτό ακριβώς!!!Με την ίδια λογική και οι εγχώριοι απολογητές της τουρκοκρατίας,μιλάνε για "συνωστισμούς",και "εξισώνουν" 400 χρόνια σκληρής σκλαβιάς,και απώλεια εδαφών που ανήκαν απο τα πανάρχαια χρόνια στους Έλληνες,με σφαγές που συνέβησαν στην Τρίπολη κατα την επανάσταση,και με εγκλήματα που μπορεί να έκαναν Έλληνες στρατιώτες στην Μικρά Ασία.
24 Απριλιου ειναι η παγκοσμια ημερα μνημης των θυματων της αρμενικης γενοκτονιας. Ειδικα φετος ειναι η εκατοστη επετειος με προγραμματισμενες εκδηλωσεις σε ολο τον κοσμο (και την Ελλαδα).
Εγκαλείται ο Crowe (ο οποίος έχει φίλους πολλούς Έλληνες της διασποράς) και όχι ο σεναριογράφος και ο ιστορικός συνεργάτης; Περίεργο! Θα έλεγα ύποπτο, δεδομένου ότι ο Crowe δεν φημίζεται και για τις δημόσιες σχέσεις του.Επιπλέον όσοι διαφωνούν με τα ιστορικά δεδομένα την έχουν δει την ταινία ή είναι επανάληψη του ντόρου με τον "Αλέξανδρο" του Όλιβερ Στόουν; (την φιλελληνικότερη ταινία από καταβολής κινηματογράφου, άσχετα αν δεν πολυβλεπόταν)Τέλος, εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά σε Αμερικάνικο forum όπου συμμετέχω, πράγματι το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων (που στα δικά μας μάτια αποτελεί πραγματικότητα τόσο σίγουρη όσο κι ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή) διαγράφηκε ως "μη σύσσωμα αποδεκτό από την διεθνή κοινότητα" (αντίθετα με το shoah, που οπωσδήποτε παρά τους κάποιους νεοναζί εξτρεμιστές είναι καθολικά δεκτό). Ποιός γράφει την "επίσημη" ιστορία;Απλά ήθελα να ρίξω την σκέψη στο τραπέζι.
Στην Ιστορία δεν υπάρχει πραγματικότητα όπως το εννοείς ... όλα βασίζονται σε ιστορικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι εξολοθρεύτηκαν 1.000.000 αρμένιοι περίπου (πέρα από εκδιώξεις Ελλήνων κ άλλων την ίδια ιστορική περίοδο)Το αν ένα κράτος θα το αποδεχτεί αυτό με τον ολιτικό όρο γενοκτονία ή όχι είναι άλλο θέμα. Αυτό που προτεινες είναι τροφή για σκοταδιμσό όχι τροφή για σκέψη... ακού εκεί σε αμερικανικό forum ....amorfwsia
Στην Ιστορία δεν υπάρχει πραγματικότητα όπως το εννοείς ... όλα βασίζονται σε ιστορικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι εξολοθρεύτηκαν 1.000.000 αρμένιοι περίπου (πέρα από εκδιώξεις Ελλήνων κ άλλων την ίδια ιστορική περίοδο)Το αν ένα κράτος θα το αποδεχτεί αυτό με τον ολιτικό όρο γενοκτονία ή όχι είναι άλλο θέμα. Αυτό που προτεινες είναι τροφή για σκοταδιμσό όχι τροφή για σκέψη... ακού εκεί σε αμερικανικό forum ....amorfwsia
*munching my History degree from the Kapodistrian University of Athens pronto*Με αποστόμωσες! Άκου εκεί σε αμερικάνικο forum! Αυτοί πέρα από τα hamburgers και την Πάμελα Άντερσον δεν έχουν επιστήμονες και πανεπιστήμια! (ΥΓ. Ενίοτε καλό είναι να ανατρέχουμε και στα προηγούμενα σχόλια κάποιου πριν σχολιάσουμε. Γι'αυτό υπάρχουν τα προφίλ).
Aν πιστέψουμε τον κ.Θεόδωρο Αντίκα, υπίατρο και τις δηλώσεις του πρόσφατα (που προφανώς δεν έχει παρά την ευρεία μόρφωσή του χαμπάρι γιοκ για τις ιστορικές μεθόδους, την ποικιλία των πηγών, την διαφοροποίησή των μεθόδων ανά τις δεκαετίες, επομένως και την διαφοροποίηση των συναγόμενων συμπερασμάτων από διαφορετικούς ιστορικούς και όσως νομίζει ότι το Da Vinci Code είναι ιστορία) πιθανώς και να έρθουμε στο σημείο της δικής σου απορίας Atman!!Άλλωστε και για την ιατρική, ιατροί οι ίδιοι αποφαίνονται (και πολύ σωστά αν με ρωτάς) ότι "δεν είναι θετική επιστήμη". Μην περιμένουμε δηλαδή 1+1=2, πείραμα, επανάληψη μοτίβου κάθε φορά σε κάθε ασθενή κλπ. Κάθε περίπτωση έχεις και τις ιδιαιτερότητές της. Για όλους τους υπόλοιπους, ευτυχώς έχει διασαφηνιστεί η θέση των Ανθρωπιστικών Επιστημών εδώ και πολύ καιρό.
Να σου φέρω φραπέ να γίνεις ακόμα πιο χαλλλαρός?Η ταινία δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και παραποιεί την ιστορία. Προφανώς, λόγω συμφερόντων (και ασχετοσύνης) ήθελε να δείξει αλλιώς τα πράγματα. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ο σουλτάνος Ερντογάν έχει βάλει το χεράκι του σε αυτό.
Εκτός απο Κρόου τις ίδιες απόψεις εκφραζει και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας υπο αμφισβήτηση το θέμα της γενοκτονίας, για όσους δεν βαριούνται ας ρίξουν μια ματια παρακάτω Απο τα ΝΕΑ για το αντιρατσιστικό :"Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε ικανοποιημένη για τις προσθήκες στο νομοσχέδιο σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις αλλαγές στο θέμα των γενοκτονιών. Είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση» Επισης απο την ΑΥΓΗ:http://www.avgi.gr/article/3883912/uperpsifistike-epi-tis-arxis-to-%C2%ABkoutso%C2%BB-antiratsistiko-nomosxedio
Προφανώς αγνοείς σε τι βαθμό επηρεάζει ο κινηματογράφος και η ποπ κουλτούρα την αντίληψη περί ιστορικών γεγονότων ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του ανθρώπινου πληθυσμού.
"θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ANZAC."μαλλον τα εχει μπερδεψει για το ποιοι ηταν το 30-50% (ισως και παραπανω) των "γηγενών" κατοικων.αυτα γινονται οταν μπερδευουμε τα οποια εθνικα κρατη με απολυταρχικες πολυεθνικες απολυταρχιες, οπου φυσικα κανουν κουμαντο οι μεν πανω στους δε.