Η «επιστροφή» του Τζόνι Ντεπ στις Κάννες μπορεί να βάλει τέλος οριστικά την καριέρα του

Η «επιστροφή» του Τζόνι Ντεπ στις Κάννες μπορεί να τελειώσει οριστικά την καριέρα του Facebook Twitter
Ο Τζόνι Ντεπ ως Λουδοβίκος ΙΕ΄της Γαλλίας στην ταινία Jeanne du Barry που θα ανοίξει το προσεχές Φεστιβάλ των Καννών
0



ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ
  ότι η νέα ταινία του Τζόνι Ντεπ θα αποτελέσει το εναρκτήριο γκαλά στο προσεχές φεστιβάλ των Καννών, πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτό σημαίνει ότι η καριέρα του «ατιμασμένου» σταρ έχει επανέλθει στον ίσιο δρόμο. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι το να ανοίξει η ταινία σου τις προβολές στο Παλαί μπορεί να είναι ο χειρότερος οιωνός.

Πολλοί αναπολούν ακόμη με ευθυμία το μεγάλο φιάσκο της ταινίας «Γκρέις του Μονακό» με την Νικόλ Κίντμαν που προβλήθηκε στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ το 2014, όταν οι κριτικοί βγήκαν από τον κινηματογράφο σε κατάσταση λήθαργου, αδυνατώντας να επεξεργαστούν την παντομίμα φρίκης των 103 λεπτών που προηγήθηκαν. Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση έχει ήδη τον νέο Indiana Jones την τρίτη ημέρα και τη νέα ταινία του Martin Scorsese την πέμπτη: η θεαματική πτώση ενός μεγάλου σταρ την πρώτη μέρα θα λειτουργούσε ως ένα απαραίτητο, ψυχαγωγικό κοντράστ.

Υπάρχει κάποιος λόγος να περιμένει κανείς ότι η ταινία Jeanne du Barry, μια ιστορική βιογραφία στην οποία ο Depp υποδύεται τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ της Γαλλίας, θα μπορούσε να προσφέρει ένα εξίσου ικανοποιητικό σκάνδαλο; Φυσικά, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε  μέχρι να προβληθεί στην οθόνη. Η παραγωγή, ωστόσο, φέρεται να μην ήταν και τόσο αρμονική: τον Δεκέμβριο, διαδόθηκαν ιστορίες για μια διαμάχη στα γυρίσματα μεταξύ του Ντεπ και της σκηνοθέτριας και συμπρωταγωνίστριάς του Μαϊγουέν Λε Μπεσκό (η οποία υποδύεται την ταπεινής καταγωγής ερωμένη του βασιλιά, Ζαν Βομπερνιέ) για τις επανειλημμένες καθυστερήσεις του στα γυρίσματα.

Η ταινία Minamata, η πιο πρόσφατη ταινία του Ντεπ και η πρώτη που κυκλοφόρησε μετά την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του 2021 στη Βρετανία, απέφερε μόλις 1,7 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office: δεν σου μένει πολύς χρόνος για επισκέψεις στον κινηματογράφο όταν είσαι απασχολημένος με το κυνήγι των αντιφρονούντων στο Twitter και το TikTok.

Μια θέση στις Κάννες (και συγκεκριμένα αυτή η θέση, στην πρεμιέρα του φεστιβάλ) κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελεί εγγύηση ενός θεαματικού comeback για τον ηθοποιό, και λίγα πράγματα στην παρούσα κατάσταση του Ντεπ δείχνουν ότι επίκειται κάτι τέτοιο. Ο Τζόνι Ντεπ φαίνεται να ασχολείται εσχάτως με αντίκες, με την πώληση ζωγραφικών έργων στο Instagram, με την απόλαυση της «ήσυχης ζωής» στην έπαυλή του στο Σόμερσετ: καμία από αυτές τις πρόσφατες αποδράσεις δεν υποδηλώνει ότι το τηλέφωνο του ατζέντη του χτυπάει τρελά για λογαριασμό του.

Και ενώ ένα σημαντικό κοινό παραμένει πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί τον Ντεπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται λιγότερο πρόθυμο να υποστηρίξει την πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή του ινδάλματός του. Η ταινία Minamata, η πιο πρόσφατη ταινία του Ντεπ και η πρώτη που κυκλοφόρησε μετά την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του 2021 στη Βρετανία, απέφερε μόλις 1,7 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office: δεν σου μένει πολύς χρόνος για επισκέψεις στον κινηματογράφο όταν είσαι απασχολημένος με το κυνήγι των αντιφρονούντων στο Twitter και το TikTok.

Η ερμηνεία χαρακτήρων σε παραγωγές όπως το Jeanne du Barry είναι πιθανότατα πλέον η μόνη ευκαιρία του Ντεπ για πλήρη επαγγελματική απασχόληση. Παρά το γεγονός ότι «κέρδισε» την πρόσφατη δικαστική του αγωγή εναντίον της πρώην συζύγου του, Άμπερ Χερντ, οι φρικιαστικές λεπτομέρειες που προέκυψαν στο δικαστήριο εξασφάλισαν ότι οι μέρες του Ντεπ ως πρωταγωνιστή στο Χόλιγουντ αποτελούν παρελθόν.

Η έκτη ταινία της σειράς «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», παραγωγής Disney, παραμένει εδώ και καιρό στο καιρατήριο, ενώ η Warner Bros έκανε το ίδιο με το franchise των «Φανταστικών Ζώων» το 2021, αντικαθιστώντας τον με τον Μαντς Μίκελσεν για την (γυρισμένη ήδη εν μέρει) τρίτη ταινία. Και ενώ ο πρώην συνεργάτης του Τιμ Μπάρτον δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν ανοιχτός στο να συνεργαστεί ξανά με τον Ντεπ «αν προέκυπτε το κατάλληλο πρότζεκτ», το εν λόγω κατάλληλο πρότζεκτ δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι παραμένει κάτι από την αίγλη των ένδοξων ημερών του Τζακ Σπάροου ώστε το όνομα του Ντεπ να μπορεί να προσελκύει χρηματοδότηση από το «Ίδρυμα Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας» (Red Sea Film Foundation), έναν βραχίονα του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας που νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι θα συγχρηματοδοτήσει την ταινία Jeanne du Barry.

Ο κινηματογράφος μπορεί να είναι χρήσιμος για την αποκατάσταση της φήμης, είτε αυτή ανήκει σε έκπτωτους ηθοποιούς είτε σε κυβερνήσεις που θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τους πρώτους όμως, λειτουργεί μόνο αν το τελικό προϊόν βλέπεται.  

Mε στοιχεία από την Telegraph

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ