«Γεύση από Έρωτα»: Μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Ο Γιώργος Τζώρτζης και η Λίλιαν Μηνιάτη στην ταινία του Φράνσις Κάραμποτ «Γεύση από Έρωτα» (1966)
0

Το 1966 ήταν μια κομβική χρονιά για το εγχώριο σινεμά. Βασικά, γιατί στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (22-28 Σεπτεμβρίου 1966) θα προβάλλονταν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου, «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού, «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου, «Με τη Λάμψη στα Μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη, «Ο Ζεστός Μήνας Αύγουστος» του Σωκράτη Καψάσκη και «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη – ταινίες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιχειρούσαν να αρθρώσουν έναν άλλο κινηματογραφικό λόγο, τοποθετημένο μακριά από την κυρίαρχη αισθητική (εκείνη που είχε καθιερώσει η Finos Films) και σε σχέση με την αφήγηση, μα και σε σχέση με τα θέματα.

Αυτές τις «ελευθερίες» τις παρείχε ναι μεν η εποχή, καθώς τα διδάγματα της νουβέλ-βαγκ κυρίως κατέφθαναν από τη Γαλλία, αλλά και η πολιτική συγκυρία, αφού μετά από την επικράτηση της Ενώσεως Κέντρου, στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, θα άρχιζε να πνέει ένας άνεμος «αλλαγής» στις Τέχνες και τα Γράμματα.

Μπορεί το 1966 να μην κυβερνούσε πια η παράταξη του «κέντρου», όμως η Τέχνη και δη ο κινηματογράφος εξακολουθούσε να πειραματίζεται, σε κάθε επίπεδο, επιζητώντας μια νέα ταυτότητα – πιο τολμηρή, πιο ουσιαστική και πιο κοντά στην πραγματικότητα τόσο στο αισθητικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Έτσι, διάφοροι παραγωγοί, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια επένδυαν μόνο σε ταινίες «για όλη την οικογένεια», πλέον δοκίμαζαν να απευθυνθούν και σ’ ένα πιο υποψιασμένο κοινό, προτείνοντάς του απαιτητικότερες επιλογές.

Εκείνο που δημιουργεί μια πρώτη θετική εντύπωση στην ταινία του Κάραμποτ είναι το θέμα της βασικά, και όχι η φόρμα της, η οποία δεν ξεφεύγει από το ύφος του τυπικού αφηγηματικού κινηματογράφου της εποχής.

Φερ’ ειπείν η εταιρεία Αφοί Ρουσσόπουλοι, Γ. Λαζαρίδης, Δ. Σαρρής-Κ. Ψαρράς μπορεί να υπήρχε από το 1959, προσφέροντας ποικίλες επιτυχημένες ταινίες για το «μέσο γούστο», όμως θα έπρεπε να φθάσει το 1966 για να ρίξει χρήμα σε κάτι πιο ιδιαίτερο, όπως ήταν οι παραγωγές της «Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας», σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και «Γεύση από Έρωτα» σε σκηνοθεσία Φράνσις Κάραμποτ.

Ο Κάραμποτ δεν ήταν ένας άγνωστος σκηνοθέτης –στη δεδομένη συγκυρία–, βασικά γιατί ήταν ένας ήδη βραβευμένος «μικρομηκάς», αφού το 1964 είχε γυρίσει το σχετικό με τη Δανία ντοκιμαντέρ «4.500.000 Φίλοι» (που είχε προβληθεί στη Θεσσαλονίκη και σε διεθνή φεστιβάλ, βραβευμένο με Α Κρατικό Βραβείο) και «Ήπειρος» (Β Κρατικό Βραβείο για το 1965), ενώ την ίδια χρονιά θα ετοίμαζε και μια άλλη ταινία, με προσχηματική υπόθεση τούτη τη φορά, που είχε τίτλο «Αναμνήσεις από την Ελλάδα» και που θα προβαλλόταν στις Κάννες και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, για να βραβευτεί, και αυτή, με Γ Κρατικό Βραβείο. Και κάπως έτσι το πέρασμά του από τις ταινίες μικρού μήκους σε μια «κανονική» παραγωγή, δεν μπορεί παρά να ήταν αναμενόμενο.

Λέμε λοιπόν για την ταινία «Γεύση από Έρωτα» (1966) σε παραγωγή της εταιρείας Αφοί Ρουσσόπουλοι, Γ. Λαζαρίδης, Δ. Σαρρής-Κ. Ψαρράς, με σενάριο-σκηνοθεσία από τον Φράνσις Κάραμποτ, και με συνεργάτες τον Νίκο Νικολαΐδη στα ντεκόρ, τους Συράκο Δανάλη, Αριστείδη Καρύδη-Fuchs και Γρηγόρη Δανάλη στη φωτογραφία (τρεις διευθυντές, προφανώς γιατί τα «επεισόδια» ήταν γυρισμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικά συνεργεία) και με τον ήδη καταξιωμένο συνθέτη Αργύρη Κουνάδη στη μουσική (που θα είχε κοντά του και τον Γεράσιμο Μηλιαρέση στη σόλο κιθάρα).

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Η Λίλιαν Μηνιάτη στην ταινία «Γεύση από Έρωτα» (1966) του Φράνσις Κάραμποτ

Εκείνο που δημιουργεί μια πρώτη θετική εντύπωση στην ταινία του Κάραμποτ είναι το θέμα της βασικά, και όχι η φόρμα της, η οποία δεν ξεφεύγει από το ύφος του τυπικού αφηγηματικού κινηματογράφου της εποχής.

Μπορεί να υπάρχει αυτό το πήγαινε-έλα στο παρόν και στο παρελθόν, με τις εναλλαγές και τα flashbacks, αλλά η χωροχρονική άρθρωση της ταινίας είναι συμβατική, και όχι όσο θα μπορούσε ανατρεπτική – αν υποθέσουμε πως υπάρχουν επιρροές από τη νουβέλ-βαγκ. Και όντως υπάρχουν, αλλά αυτές είναι πρωτόλειες και σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να συγκριθούν με την «ανάγνωση» στα διδάγματα του γαλλικού «νέου κύματος», που είχε κάνει την ίδια εποχή ο Ροβήρος Μανθούλης στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο». Όμως στη «Γεύση από Έρωτα» υπάρχει «θέμα», σοβαρό, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό από μόνο του.

Ο Φράνσις Κάραμποτ επιχειρεί να κάνει μια ταινία ανατέμνοντας την ερωτική ψυχολογία μιας νέας γυναίκας της εποχής του – κάτι που θα συνέβαινε μάλλον για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο. Μπορεί να υπήρχαν κι άλλες «ερωτικές» ταινίες, γυρισμένες την ίδια εποχή, αλλά δεν θυμάμαι καμία, που να καλύπτει, καθ’ όλη τη διάρκειά της, με την προσήλωση του ντοκιμαντέρ στο ζητούμενο, την ερωτική συμπεριφορά μιας μικροαστής, που, επί της ουσίας, χαραμίζει τη ζωή της, αδυνατώντας να απολαύσει τον έρωτα στην ολότητα και την ολοκλήρωσή του.

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Η ταινία «Γεύση από Έρωτα» στο περιοδικό «Σινεμά» [τεύχος #11, Ιούνιος 1966]

Βασικά, η πρωταγωνίστρια παίρνει μια... γεύση από έρωτα, που δεν είναι καν σαρκική, σωματική, καθώς αφήνεται να γεράσει «κουμπωμένη» και με «κομμένα τα φτερά», μέσα από τις συμβάσεις και τα πλαίσια, που έχουν αποφασίσει άλλοι (η οικογένειά της, ο κοντινός περίγυρός της, η κοινωνία) για ’κείνη. Όπως θα έλεγε ο ίδιος ο Φράνσις Κάραμποτ στο περιοδικό «Εικόνες» (Ιούνιος 1966):

«Το “Γεύση από Έρωτα” είναι η αισθηματική πορεία μιας κοπέλας του καιρού μας, που σαν όλα τα κορίτσια των καλών και ευπόρων μικροαστικών σπιτιών αρχίζει τη ζωή της από την μέση. Η Λένα ξέρει τα πάντα από δεύτερο χέρι. Τι είναι φόβος, τι είναι πόλεμος, τι είναι αγάπη, τι καθήκον, τι συζυγική ζωή, όλα τα έχει η Λένα “ακουστά”, όλα βρίσκονται τακτοποιημένα στο μυαλό της με μια ετικέτα, σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς των δικών της και του περιβάλλοντός της. Στο σχολείο η Λένα είναι πάντα η πρώτη μαθήτρια. Όχι επειδή αγαπούσε τα γράμματα, αλλά επειδή η μητέρα και η γιαγιά της έπαιρναν, κι αυτές, πάντα άριστα. Στον έρωτα όμως; Στα 18 ή και στα 23 της χρόνια η Λένα δεν είναι ακόμα ώριμη ν’ αποφασίσει, να πάρει μια πρωτοβουλία. Έτσι περνά χωρίς να την αγγίξει η ιστορία τού πρώτου φλερτ, έτσι ξεγλιστρά από τα χέρια της, δίχως να το καταλάβει, ο μεγάλος έρωτας. Όταν, όμως, θα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη, και πώς, θα είναι πια αργά. Η Λένα είναι τώρα ώριμη, για να ζήσει την ατέλειωτη ρουτίνα ενός αξιοπρεπούς και “λογικού” γάμου».

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Φράνσις Κάραμποτ

Η ταινία του Φράνσις Κάραμποτ, όπως προαναφέραμε, πηγαίνει «μπρος-πίσω». Η Λένα –την οποία υποδύεται με εσωτερική συνέπεια και σοβαρότητα μια ηθοποιός, που πέρασε σαν βέλος από το ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, στο μέσο του ’60, υποδυόμενη συνήθως ρόλους ενζενί, εγκαταλείποντας τα πλατώ πολύ νωρίς, η Λίλιαν Μηνιάτη – ζει στο τώρα. Έχει μόλις επιστρέψει από το γαμήλιο ταξίδι της στη Ρώμη και καθώς δέχεται ένα τηλεφώνημα από την άσπονδη φίλη της Αλίκη (παίζει, σε πρώτη εμφάνιση, η Βίλμα Λαδοπούλου, ηθοποιός και τραγουδίστρια της εποχής, συνεργάτιδα και φίλη του Βαγγέλη Παπαθανασίου) αναστατώνεται.

Η Λένα πληροφορείται την άφιξη στην Αθήνα μια παλιάς σχέσης της, του μοναδικού ανθρώπου που η ίδια θα ερωτευόταν και θα αγαπούσε πραγματικά – ένα γεγονός, που θα την οδηγήσει σταδιακά πίσω στο χρόνο, καθώς επανέρχονται στη μνήμη της όλοι οι άντρες που ερωτεύτηκε, πλατωνικά ας το πούμε, ή σχετίστηκαν μαζί της.

Είναι ο καθηγητής της γυμναστικής στο Γυμνάσιο, τον οποίον επιπόλαια ερωτεύεται, είναι ένας συμμαθητής της, ο οποίος ενδιαφέρεται σοβαρά για ’κείνη (πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο για τον Δημήτρη Ποταμίτη), αλλά η Λένα τον περιπαίζει, είναι ο Πάνος (Γιώργος Τζώρτζης), ένας νέος φοιτητής / επιστήμονας, με ανοιχτή καριέρα μπροστά του, τον οποίον η Λένα θα ερωτευθεί αληθινά (είναι ο πρώτος και τελευταίος αληθινός έρωτάς της), αλλά η ατολμία της θα την οδηγήσει να τον χάσει μέσα από τα χέρια της, είναι το αφεντικό της (παίζει ο Πάρις Αλεξάντερ), ένας πλεϊμπόι, στον οποίον η Λένα θα δοθεί σχεδόν δίχως να το καταλάβει και τέλος είναι ο άντρας της, ένας τακτοποιημένος επαγγελματικά 40άρης (υποδύεται ο Θεόδωρος Έξαρχος), στον οποίον η Λένα θα βρει μόνο τη «σιγουριά» και τίποτα παραπάνω. Μέσα απ’ αυτό το πλέγμα των σχέσεων αποκαλύπτεται ο χώρος που κινείται η Λένα και ο οποίος (χώρος), οικογενειακός και κοινωνικός, αποβαίνει καταδικαστικός για την περίπτωσή της.

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Λίλιαν Μηνιάτη

Κατά βάση η Λένα είναι δυστυχισμένη. Ζει μέσα στις μικροαστικές συμβάσεις, σ’ ένα περιβάλλον αρτηριοσκληρωτικό, το οποίο προσδιορίζεται από δύο τινά – μια κάποια οικονομική άνεση κι έναν συναισθηματικό καθωσπρεπισμό. Όλη η ζωή της και όλες οι επιλογές της καταλήγουν πάντα σ’ ένα «πρέπει», καθώς η ίδια δεν έχει την δύναμη να αποφασίσει αληθινά για τον εαυτό της, ακολουθώντας διαδρομές επιβεβλημένες από άλλους. Ουσιαστικά η Λένα ζει μια ζωή στο ρελαντί, ανίκανη να κάνει το βήμα ή το άλμα, που θα την φέρει σε κόντρα με την τάξη της και τον κοινωνικό περίγυρό της, επιλέγοντας να ζήσει δίχως λαχτάρα, εκμηδενισμένη ουσιαστικά στο πλευρό ενός συζύγου, αρκετά μεγαλύτερού της, επειδή έτσι αρμόζει.

Η ταινία διαθέτει αρκετές ενδιαφέρουσες σκηνές, με την τελευταία όλων να είναι απλώς συγκλονιστική – αληθινά ανατριχιαστική. Η Λένα περπατά μόνη της στο δρόμο, πάντα με το ίδιο ντύσιμο και με το ίδιο στυλ, ενώ σε κάθε βήμα της, όταν η κάμερα κινηματογραφεί πότε τα πόδια της και πότε το πρόσωπό της, τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται από νέα, σε μεσόκοπη και από ’κει σε ηλικιωμένη (το μακιγιάζ έχει κάτι το τρομώδες). Όλη η ζωή της έχει κυλήσει πάνω σε μια ευθεία, χωρίς τίποτα να την διαταράξει, βασικά μέσα στη μηδαμινότητα και τη συναισθηματική ανυπαρξία.

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Lobby card της ταινίας «Γεύση από Έρωτα» (1966) του Φράνσις Κάραμποτ

Λίγες μέρες πριν από την προβολή της ταινίας θα έγραφε η εφημερίδα «Εμπρός» (15 Οκτ. 1966): «Γεύση από Έρωτα λέγεται η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, που γύρισε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Φράνσις Κάραμποτ, για λογαριασμό της εταιρείας Λαζαρίδης, Ψαρράς κ.λπ., σε σενάριο δικό του. Πρόκειται για μία ταινία που το γύρισμά της κράτησε έξι μήνες –ρεκόρ χρονικού διαστήματος για ελληνική ταινία– και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι κάτι το απολύτως διαφορετικό και ξεχωριστό απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως.(...) Η υπόθεση στηρίζεται στην ιστορία μιας γυναίκας, που στη ζωή της δε συνέβη τίποτα το συνταραχτικό, αντίθετα με τις ηρωίδες των ξένων ταινιών, οι πλάτες των οποίων σηκώνουν όλες τις δραματικές καταστάσεις των σεναριογράφων τους. Είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών, που δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί τους ο Τύπος και η δημοσιότης. Η ζωή της καθημερινής γυναίκας, όπως τη βλέπουμε κάτω από το πρίσμα αστικών συνηθειών, πλαισιωμένων από θρησκευτικά και κοινωνικά ταμπού. Την μουσική έγραψε ο Αργύρης Κουνάδης. Η σύνθεσή του δεν μπήκε στην ταινία σαν ένας δευτερεύων παράγων, αλλά σαν βασικός συντελεστής, που υπογραμμίζει και τονίζει τις κύριες καταστάσεις του έργου».

«Γεύση από Έρωτα»: μία κοινωνική ταινία του Φράνσις Κάραμποτ από το 1966 Facebook Twitter
Η ταινία «Γεύση από Έρωτα» του Φράνσις Κάραμποτ, στις αίθουσες της Αθήνας, το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1966

Όντως, η μουσική του Αργύρη Κουνάδη είναι πολύ καλή (ακόμη και τζαζ επιρροές ανιχνεύονται σ’ αυτή), αλλά το μεγάλο ατού της ταινίας του Φράνσις Κάραμποτ ήταν η εντυπωσιακή Λίλιαν Μηνιάτη – η βασική ηθοποιός, που παίρνει πάνω της όλο το σενάριο, δημιουργώντας, ασυζητητί, τον κορυφαίο ρόλο της μικρής κινηματογραφικής διαδρομής της (η Μηνιάτη θα πρωταγωνιστούσε σε δώδεκα μόλις ταινίες, στο διάστημα 1964-1967).

Η «Γεύση από Έρωτα» θα βγει στις αίθουσες την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1966, θα πέσει πάνω στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, και, χοντρικά, θα καταπλακωθεί από τα μπλοκμπάστερ της εποχής, κάτι που θα καταγραφόταν και στον πίνακα εισπράξεων της σεζόν 1966-67, με την ταινία να τοποθετείται στη θέση #87 (μεταξύ των 117 ταινιών της περιόδου), κόβοντας μόλις 53.362 εισιτήρια, στις αίθουσες πρώτης προβολής της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων. Σίγουρα της άξιζε καλύτερη τύχη...

Αργύρης Κουνάδης - Γεύση από Έρωτα

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ