Το γαλλόφωνο σινεμά στα καλύτερά του

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Η Αρπαγή
0


ΠΙΣΤΟ ΣΤΟ ΕΑΡΙΝΟ του ραντεβού, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει φέτος τα 24 του χρόνια και επανέρχεται με 47 ταινίες, παρουσιάζοντας την αφρόκρεμα του σύγχρονου σινεμά της γαλλικής γλώσσας και συστήνοντας νέες τάσεις και δημιουργούς που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Η επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ, Όλια Βερροιοπούλου, επιλέγει τις δέκα αγαπημένες της ταινίες από τα δύο κυριότερα τμήματα, το Επίσημο Διαγωνιστικό και το Πανόραμα, και προσθέτει το προσωπικό της σχόλιο στα highlights της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 10 Απριλίου, σε τέσσερις αθηναϊκές αίθουσες (Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο και Ταινιοθήκη) και ταυτόχρονα σε έξι ακόμη πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Καβάλα, Καστοριά).

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει φέτος τα 24 του χρόνια και επανέρχεται με 47 ταινίες, παρουσιάζοντας την αφρόκρεμα του σύγχρονου σινεμά της γαλλικής γλώσσας.

Επίσημο Διαγωνιστικό

Η Αρπαγή

Πώς εκτροχιάστηκε η ζωή της Lydia, μιας νεαρής μαίας αφοσιωμένης στη δουλειά της; Φταίει ο πρόσφατος χωρισμός της, η εγκυμοσύνη της καλύτερης φίλης της, Salomé, ή η τυχαία συνάντηση με τον Milos, έναν πιθανό νέο έρωτα; Η Lydia παγιδεύεται σε μια αλληλουχία ψεμάτων και η ζωή όλων ανατρέπεται.

Αναφέρουμε συχνά την αναστάτωση που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού σ’ ένα ζευγάρι, αλλά σπάνια σε μια φιλία... Με μεγάλη φινέτσα, η Iris Kaltenbäck προσφέρει μια ιστορία αγάπης που γεννιέται μέσα από ένα τερατώδες ψέμα.

Υπόθεση Γκόλντμαν

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Υπόθεση Γκόλντμαν

Τον Απρίλιο του 1976 ξεκινάει η δεύτερη δίκη του Pierre Goldman, ακροαριστερού ακτιβιστή που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ένοπλες ληστείες, μία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο φαρμακοποιών. Στην τελευταία δίκη υποστηρίζει την αθωότητά του και μέσα σε λίγες εβδομάδες γίνεται είδωλο της διανοούμενης αριστεράς. Ο Georges Kiejman, νεαρός δικηγόρος, τον υπερασπίζεται. Σύντομα όμως η σχέση τους γίνεται τεταμένη.

Το 2023 ευδοκίμησαν ιδιαίτερα στο γαλλικό σινεμά οι «ταινίες δίκης». Ο Cédric Kahn μας φέρνει πίσω στα '70s, με την προκλητική ματιά του πάνω στην αληθινή ιστορία του Pierre Goldman μέσα από τη δίκη του.

Η κόρη του πατέρα

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Η κόρη του πατέρα

Ο Étienne είναι μόλις είκοσι ετών όταν ερωτεύεται τη Valérie και λίγο μεγαλύτερος όταν γεννιέται η κόρη τους, η Rosa. Τότε η Valérie τούς εγκαταλείπει. Ο Étienne επιλέγει να μην το κάνει μεγάλο θέμα και χτίζει μια ευτυχισμένη ζωή μαζί με το παιδί του. Δεκαεξίμισι χρόνια αργότερα, την ώρα που πατέρας και κόρη είναι έτοιμοι να αποχωριστούν με τη σειρά τους, το παρελθόν επιστρέφει…

Με αναζωογονητικό χιούμορ και έντονη τρυφερότητα, ο Erwan Le Duc εξερευνά την ισορροπία ενός ακαταμάχητου ντουέτου πατέρα - κόρης.

Πανόραμα

Το θηρίο στη ζούγκλα

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Το θηρίο στη ζούγκλα

Το «Θηρίο στη ζούγκλα», μια ελεύθερη διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Χένρι Τζέιμς, είναι μια ιλιγγιώδης αφήγηση μπροστά στην κάμερα: επί 25 χρόνια, σε ένα μεγάλο νυχτερινό κέντρο, ένας άνδρας και μια γυναίκα περιμένουν μαζί ένα μυστηριώδες γεγονός. Από το 1979 έως το 2004 ξετυλίγεται η ιστορία της disco και της techno, η ιστορία μιας ερωτικής σχέσης, η ιστορία μιας εμμονής. Εν τέλει, το «γεγονός» θα λάβει χώρα, αλλά με πολύ πιο τραγικό τρόπο απ’ ό,τι αναμένονταν αρχικά.

Μεταφέροντας ελεύθερα τον Χένρι Τζέιμς, ο Patric Chica μας βυθίζει στα άδυτα ενός κλαμπ, σ' ένα ταξίδι από την ντίσκο μέχρι την τέκνο που θα διαρκέσει 25 χρόνια.

Η συμμορία του δάσους της Ταμπλ

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Η συμμορία του δάσους της Ταμπλ

Ένας βετεράνος στρατιώτης ζει στην εργατική συνοικία Bois du Temple. Την ίδια στιγμή που εκείνος κηδεύει τη μητέρα του, ο γείτονάς του Bébé, μέλος μιας τοπικής συμμορίας γκάνγκστερ, ετοιμάζεται να ληστέψει μια πολυτελή αυτοκινητοπομπή που ανήκει σε έναν πλούσιο Άραβα πρίγκιπα...

Αταξινόμητη «ταινία προαστίων» που δεν μοιάζει σε τίποτα με ταινία προαστίων! Απαγωγές, ληστείες και ένας πρίγκιπας Σαουδάραβας, ως αντίδοτο στην αμερικανική μυθολογία του Ladj Ly για τα προάστια.

6 πόδια πάνω από το έδαφος

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
6 πόδια πάνω από το έδαφος

Ο Sofiane, γιος ενός Αλγερινού πρώην διπλωμάτη, έζησε όλη του τη ζωή στο εξωτερικό. Φοιτητής πλέον στη Λυών, πέφτει θύμα μιας διοικητικής απόφασης και ζει υπό την απειλή της απέλασης. Με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει έτσι την πολυπόθητη νομιμοποίηση, αποφασίζει να εργαστεί προσωρινά σε ένα γραφείο κηδειών για μουσουλμάνους. Χωρίς ταυτότητα και άβολα στο πετσί του, θα ανακαλύψει ότι η εργασία με πεθαμένους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Όταν πυξίδα στον αποπροσανατολισμό των 30 γίνεται μια λαμπρή καριέρα σε γραφείο κηδειών.

Μαντρόσκυλο

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Μαντρόσκυλο

Ο Dog και ο Mirales είναι παιδικοί φίλοι. Ζουν σε ένα μικρό χωριό στη νότια Γαλλία και περνούν τις μέρες τους τριγυρίζοντας στους δρόμους. Η φιλία τους απειλείται όταν στο χωριό καταφθάνει η νεαρή Elsa, με την οποία ο Dog θα ζήσει τον έρωτα. Βασανισμένος από τη ζήλια, ο Mirales θα πρέπει να αφήσει πίσω το παρελθόν για να καταφέρει να ωριμάσει και να βρει τη θέση του.

Η γαλλική επαρχία όπως δεν φαίνεται ποτέ στις καρτ ποστάλ, μέσα από ένα σύγχρονο, ντελικάτο western μεταξύ δυο φίλων.

Γιανίκ

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Γιανίκ

Στη μέση μιας άκρως αποτυχημένης παράστασης μπουλβάρ του έργου «Le Cocu», ο Γιανίκ σηκώνεται από τη θέση του, διακόπτει την παράσταση και αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της βραδιάς…

Και ποιος δεν φαντασιώθηκε κάποτε ότι διακόπτει βίαια μια παράσταση που δεν του αρέσει;

Το θεώρημα της Μαργαρίτας

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Το θεώρημα της Μαργαρίτας

Το μέλλον της Marguerite, αριστούχας φοιτήτριας του τμήματος Μαθηματικών της περίφημης σχολής ENS, φαίνεται προδιαγεγραμμένο. Μοναδική κοπέλα στο τμήμα της, ολοκληρώνει τη διπλωματική της εργασία, την οποία καλείται να υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Την κρίσιμη ημέρα, ένα απρόσμενο λάθος κλονίζει συθέμελα όλες τις βεβαιότητές της και όλο το οικοδόμημα καταρρέει. Η Marguerite αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ξεκινήσει από την αρχή.

Ακόμα κι όσοι έχουμε οδυνηρές αναμνήσεις με το Πυθαγόρειο Θεώρημα δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από τη Marguerite, για την οποία τα μαθηματικά ήταν όλη της η ζωή μέχρι σήμερα.

Ο Ονειροπόλος

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Facebook Twitter
Ο Ονειροπόλος

Ο Raphaël είναι μονόφθαλμος. Είναι ο επιστάτης μιας εγκαταλελειμμένης έπαυλης. Κοντά στα 60 πλέον, ζει με τη μητέρα του σε ένα μικρό σπιτάκι στην είσοδο του μεγάλου κτήματος. Περνάει τον χρόνο του κυνηγώντας τυφλοπόντικες, παίζοντας γκάιντα και κάνοντας βόλτες με το Kangoo της ταχυδρόμου. Οι μέρες διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς εκπλήξεις μέχρι τη θυελλώδη νύχτα που η Garance, η κληρονόμος της οικογένειας, επιστρέφει στην έπαυλη. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Πώς μπορείς να σμιλέψεις την επιθυμία; Με λίγο άργιλο και μπόλικη πρωτοτυπία η Anais Tellenne επανεφευρίσκει ένα μοντέρνο, ατμοσφαιρικό παραμύθι, μεταξύ φανταστικού και θρίλερ, που ο ρομαντισμός του έχει σάρκα και οστά.

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των προβολών στο https://festivalfilmfrancophone.gr/

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Daily / Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Ένα κρίσιμο και «μανιοκαταθλιπτικό» 24ωρο στη ζωή ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο για προβληματικούς εφήβους αποτελεί τον καμβά για το υπερκινητικό δράμα του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Οθόνες / Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Όταν αποφάσισε να γίνει κινηματογραφιστής, του είπαν ότι θα πεινάσει, αλλά με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο. Έκανε τις πρώτες του ταινίες κυριολεκτικά με χώμα και νερό, αλλά πλέον τρέχει παράλληλα οκτώ πρότζεκτ. Κάνει σινεμά συνομιλώντας με το σινεμά του Γιάνναρη, του Δαμιανού, του Παπατάκη. Ο Νεριτάν Ζιντζιρία αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα, ένα κινέζικο animation που είναι η πέμπτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών αλλά και η επανακυκλοφορία του «Avatar: The Way of Water» - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
THE LIFO TEAM
«Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα» ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Οθόνες / «Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα

Η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου του Μπεν Λέονμπεργκ δίνει σάρκα και οστά σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ιδιοκτητών σκύλου και αντλεί τη συγκίνησή της από τον αρραγή δεσμό ανθρώπου και ζώου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χρόνια Πολλά Πέδρο! 20 χρόνια τώρα βλέπουμε τις ταινίες σου.

Οθόνες / Χρόνια Πολλά Πέδρο! 20 χρόνια τώρα βλέπουμε τις ταινίες σου.

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ που έχει σήμερα γενέθλια παραμένει διαχρονικά ένας από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες. Μαζέψαμε σε ένα αφιέρωμα ό, τι έχουμε γράψει για τις ταινίες του αλλά και κάποια ενδιαφέροντα θέματα για το έργο του που αξίζει να τα διαβάσετε!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη γύρισε μια πανκ αλληγορία για όσα βιώνουμε σήμερα

Οθόνες / Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη γύρισε μια πανκ αλληγορία για όσα βιώνουμε σήμερα

Η περιπετειώδης δημιουργία του «Harvest», της εντυπωσιακής πρώτης αγγλόφωνης ταινίας της ταλαντούχας σκηνοθέτιδας, ζωντανεύει την ονειρική και σκληρή ατμόσφαιρα ενός μεσαιωνικού σκωτσέζικου χωριού καθώς αυτό εξαφανίζεται από τον χάρτη.  
M. HULOT
CHECK 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους

Οθόνες / 10 σειρές που θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους

Από τη νέα σεζόν του «Slow Horses» στο μεγάλο φινάλε του «Stranger Things» κι από ένα φιλόδοξο πορτρέτο του Σκορσέζε στο νέο στοίχημα του δημιουργού του «Breaking Bad», διαλέγουμε δέκα σειρές που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ