Fingernails: Tι είναι αυτό που το λένε αγάπη σε δύσκολους καιρούς;

Fingernails Facebook Twitter
Η Άννα συζεί με τον Ράιαν, έναν καθόλα ok, πλην όμως βαρετό τύπο, που δειγματοληπτικά ταιριάζει απόλυτα μαζί του.
0

Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη αλλά σε δύσκολους καιρούς, αναρωτιέται ο Χρήστος Νίκου στο Fingernails την αγγλόφωνη, σε παραγωγή Κέιτ Μπλάνσετ, δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα μετά το υπέροχο ντεμπούτο του με τα Μήλα, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, την αφοσιωμένη Άννα (Τζέσι Μπάκλεϊ) και τον ευαίσθητο Αμίρ (Ριζ Αχμέντ) που εργάζονται στο Ινστιτούτο Αγάπης του ιδεαλιστή Ντάνκαν (Γουίλσον) και καθοδηγούν ζευγάρια μέχρι την τελική και πιο δύσκολη δοκιμασία της απόδειξης της έλξης της, δηλαδή στο να ξεριζώσουν ένα νύχι τους και να το σκανάρουν, για να διαπιστώσουν, μέσω του πορίσματος ενός παλιομοδίτικου ηλεκτρονικού υπολογιστή, αν όντως ταιριάζουν ή όχι!

Μια «προειδοποίηση» πριν από τους τίτλους αρχής πως οι πρώτες ενδείξεις ανεπαρκούς καρδιακής λειτουργίας εμφανίζονται στα νύχια του ανθρώπου τοποθετεί την ταινία σε ένα άχρονο και δυστοπικό σύμπαν αισθηματικής επιστημονικής φαντασίας, περίπου στο πλαίσιο του λανθιμικού και φιλιππικού Αστακού, όχι όμως και στο ίδιο πνεύμα, αφού το «Fingernails» εξερευνά τη ρομαντική πλευρά της ατόφιας ερωτικής επαφής, αγγίζοντας τις ποιητικές εκφάνσεις ενός ζευγαριού που καλείται να ξεπεράσει συναισθηματικούς δισταγμούς, διατεταγμένους περιορισμούς και μια φωτογενή, πολύ αξιοπρόσεχτη αίσθηση αιδούς που μεγεθύνεται από τα εξαιρετικής εκφραστικότητας και ερμηνευτικής δεινότητας πρόσωπα της Μπάκλεϊ και του Αχμέντ όταν έρχονται κοντά και κυρίως όποτε αποφεύγουν να «καρφωθούν» από το αμοιβαίο ενδιαφέρον που τρέφουν ο ένας για τον άλλο.

Tο «Fingernails» εξερευνά τη ρομαντική πλευρά της ατόφιας ερωτικής επαφής, αγγίζοντας τις ποιητικές εκφάνσεις ενός ζευγαριού που καλείται να ξεπεράσει συναισθηματικούς δισταγμούς.

Fingernails Facebook Twitter
Oι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η αφοσιωμένη Άννα (Τζέσι Μπάκλεϊ) και ο ευαίσθητος Αμίρ (Ριζ Αχμέντ).

Η Άννα συζεί με τον Ράιαν (Τζέρεμι Άλαν Γουάιτ, υποψήφιος για Emmy για το τηλεοπτικό The Bear), έναν καθόλα ok, πλην όμως βαρετό τύπο που δειγματοληπτικά ταιριάζει απόλυτα μαζί του, και ο Αμίρ λέει πως έχει σύντροφο, αν και φαίνεται πως κρύβει ένα βαρύ μυστικό και σίγουρα δεν διάγει ευχάριστο ή ανέφελο βίο. Επιλέγοντας, όπως και στα «Μήλα», ένα συμβολικό εύρημα για να αναπτύξει έναν μικρόκοσμο μελαγχολίας και να στοχαστεί πάνω στην ανθρώπινη τρυφερότητα σε μια εχθρική, αναίσθητη κοινωνία, παραμένοντας νηφάλιος απέναντι στην ανατριχιαστική φύση του κυριολεκτικού «ξενυχιάσματος», ο Νίκου, μαζί με τους σεναριογράφους Σταύρο Ράπτη και Σαμ Στάινερ, δείχνει αβίαστα, για μία ακόμη φορά, τις ικανότητές του στη σταδιακή, βαθιά προσέγγιση των χαρακτήρων, ενσωματώνοντας οργανικά το ιδιάζον του τέχνασμα, αν και αφήνει στο δραματικό πεπρωμένο της ταινίας τις πολλαπλές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στους απομονωμένους χαρακτήρες που την κατοικούν. 

Η ταινία «Fingernails» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και στο Apple TV+ στις 3/11.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Bear: Η κουζίνα ως καθαρτήριο των ψυχών

Daily / «The Bear»: Η κουζίνα ως καθαρτήριο των ψυχών

Έχουν καταντήσει μπανάλ οι προσδιορισμοί «αυθεντικό» και «ανθρώπινο», ταιριάζουν όμως απολύτως στους ρυθμούς και στο ύφος αυτής της εξαιρετικής νέας σειράς που προσφέρει μαθήματα ζωής και συντροφικότητας χωρίς ίχνος διδακτισμού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ