#EUandME: «Μπαμπά μην ανησυχείς. Όλα φτιάχνονται»

#EUandME: «Μπαμπά μην ανησυχείς. Όλα φτιάχνονται» Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της πρόβαλλε το σύνθημα «Ενωμένοι στην πολυμορφία». Αυτή η πολυμορφία που συναντάται σε όλο το εύρος της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ο πλούτος όλων εμάς των Ευρωπαίων πολιτών που απολαμβάνουμε καθημερινά τα δώρα της διαφορετικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως και μέσω των διαφόρων αξιών που αφενός χαρακτηρίζουν το έργο της ένωσης και αφετέρου ενώνουν όλους μας προς μια κοινή κατεύθυνση.

 

Σε αυτό το πνεύμα, πραγματοποιούνται δράσεις με στόχο να ενημερώσουν, να αφυπνίσουν και να κινητοποιήσουν ειδικότερα τους νέους που είναι το παρόν και το μέλλον μας. Γιατί η βιωσιμότητα της αγοράς και της κοινωνίας στηρίζεται στις δεξιότητες των ανθρώπων της, στο όραμα της ομάδας.

Μία τέτοια δράση είναι η καμπάνια #EUandME που ξεκίνησε πέρσι το Μάιο και απευθύνεται στους νέους της Ε.Ε. Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα https://europa.eu/euandme/frontpage_el μπορεί ο καθένας να δει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ΕΕ στους νέους. Για αυτό μην αμελήσετε να πάτε μία ηλεκτρονική βόλτα από εκεί.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης διενεργήθηκε και ένας κινηματογραφικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους το #EUandME Young Filmmakers Competition, όπου μέσω δημόσιας ψηφοφορίας ξεχώρισαν πέντε νέοι επαγγελματίες Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν μια ταινία για τα δικαιώματα και τα οφέλη που έχουν οι νέοι στην Ε.Ε., προσφέροντας τροφή για σκέψη.

Ο διαγωνισμός αυτός είχε διάφορες θεματικές κατηγορίες, πάνω στις οποίες θα έπρεπε να χτιστούν οι υποψήφιες ταινίες από την ψηφιακή εποχή και τα δικαιώματα έως την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα, τις δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα. Μία τέτοια κατηγορία αφορούσε ακριβώς τις επαγγελματικές δεξιότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ε.Ε. Μία άλλη αφορούσε τη βιωσιμότητα και τον σύγχρονο πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, όπου η κατανάλωση και οι ανάγκες επανακαθορίζονται.

Για τις δύο αυτές σημαντικές αξίες/κατηγορίες μπορούμε να απολαύσουμε δύο ταινίες με πρωταγωνιστές έναν μπαμπά και το παιδί του, που δίνουν μαθήματα ζωής.

Στην πρώτη που θα δείτε παρακάτω, ο Vlad Muko, 27χρονος Εσθονός κινηματογραφιστής, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, έφτιαξε μία ταινία που θυμίζει τα καλά του ελεύθερου επαγγέλματος και την ανάγκη να ρισκάρουμε έξω από τη ζώνη άνεσης (comfort zone) που λειτουργεί πολλές φορές ως τροχοπέδη και αυτοπαγίδευση.

Η ταινία του με τίτλο «Ένα Φανταστικό Κούρεμα» διηγείται την ιστορία ενός γιου που επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, συναντά τον πατέρα του που εργάζεται στο κομμωτήριο ενός δύστροπου και αγέλαστου κουρέα. Βλέποντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πατέρας του, ο νέος άνδρας αποφασίζει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν το δικό τους κομμωτήριο. Ο δρόμος μπορεί να μην είναι εύκολος, αλλά το σημαντικότερο είναι η φαντασία και η καλή διάθεση των πρωταγωνιστών μας.

 

Η δεύτερη ταινία του 21χρονου Ούγγρου αυτοδίδακτου σκηνοθέτη Levente Galambos μιλάει για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της αξίας των σπασμένων πραγμάτων που τόσο εύκολα πλέον οι άνθρωποι πετάμε αλλά και των διαρρηγμένων σχέσεων που φοβόμαστε να διορθώσουμε. Πίσω από την όμορφη ιστορία του, αναδεικνύεται το μείζον θέμα της βιωσιμότητας, ως προβλήματος και προτάγματος της εποχής μας.

Η ταινία του «Κρυφές αξίες» μας ταξιδεύει στη ζωή μίας μονογονεϊκής οικογένειας στην επαρχία της Ουγγαρίας, με έναν πατέρα που προσπαθεί να συμπληρώσει το κενό της εκπλιπούσας συντρόφου του, μειώνοντας όσο το δυνατόν την έκθεση στους κινδύνους –και δυστυχώς στη ζωή– της μικρής τους κόρης. Όταν το πολύ σημαντικό μουσικό κουτί της μικρής θα σπάσει, η άρνηση του πατέρα να το φτιάξει θα δημιουργήσει μία ένταση μεταξύ τους: για αυτόν θα ξυπνήσει την ανάμνηση του δικού του πατέρα που όταν έσπαγαν τα παιχνίδια του απλά του τα πετούσε, για αυτήν να μην το εγκαταλείψει αλλά να βρει τρόπο να το επισκευάσει. Έφτασε η ώρα όμως για τον μπαμπά να πάρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής από το ίδιο του το παιδί.

 

Περισσότερα για τις ταινίες, τους νικητές του διαγωνισμού και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ε.Ε. στους νέους, εδώ.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι ταινίες του Αστερίξ που έχουν γυριστεί από το 1967 μέχρι σήμερα

Οθόνες / Όλες οι ταινίες του Αστερίξ που έχουν γυριστεί από το 1967 μέχρι σήμερα

Με αφορμή τη νέα ταινία «Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα» που προβάλλεται στις αίθουσες, ξαναβλέπουμε όλες τις animation και live action κινηματογραφικές μεταφορές του θρυλικού κόμικ των Γκοσινί και Ουντερζό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Ο Αγγελόπουλος δεν έκανε έκπτωση στη δουλειά του»

Ανδρέας Σινάνος / «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαρκεί και θα διαρκέσει»

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη μάς μιλάει ο σταθερός του συνεργάτης και κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας με διεθνή καριέρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανδρέας Σινάνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ